ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 22/07/2016)

Ανοίγει το διπλό «παράθυρο» για τα καρτέλ.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ανοίγει το διπλό «παράθυρο» για τα καρτέλ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Σε εφαρμογή τίθεται η διευθέτηση διαφορών για επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε καρτέλ, καθώς χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε την απόφασή της για τον τρόπο εφαρμογής της διαδικασίας. Η έκδοση της εν λόγω απόφασης τη δεδομένη χρονική στιγμή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εκδίκαση της υπόθεσης του καρτέλ των κατασκευαστικών εταιρειών έχει αναβληθεί για τις 26 Σεπτεμβρίου 2016, σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενες σε αυτό προλαβαίνουν να υποβάλουν αίτημα υπαγωγής στη διευθέτηση διαφορών. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας της διευθέτησης διαφορών, που μεταφράζεται σε μείωση των προστίμων των εταιρειών κατά 15%, σημαίνει ταυτόχρονα και την ενεργοποίηση της επίμαχης διάταξης που ψηφίστηκε επίσης τον περασμένο Μάιο και με την οποία παρέχεται ιδιότυπη ασυλία στις επιχειρήσεις και για άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία διευθέτησης διαφορών θεσπίστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο με το άρθρο 105 του νόμου 4389/2016. Η κεντρική ιδέα αυτής είναι ότι οι εταιρείες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε καρτέλ, παραδέχονται την ενοχή τους, παραιτούνται του δικαιώματος αμφισβήτησης της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), του δικαιώματος πλήρους πρόσβασής τους στον διοικητικό φάκελο της υπόθεσης και του δικαιώματος ακρόασής τους στη συζήτηση ενώπιον της Ε.Α., λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μείωση του προστίμου κατά 15%. Με αυτόν τον τρόπο, στην ουσία οι επιχειρήσεις παραιτούνται και του δικαιώματος προσβολής της απόφασης της Ε.Α. στα διοικητικά δικαστήρια.

Οι εμπλεκόμενες σε καρτέλ εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτημα υπαγωγής σε αυτήν είτε κατά το στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης –πριν δηλαδή εκδοθεί και κοινοποιηθεί σε αυτές η σχετική εισήγηση της Ε.Α.– ή σε περίπτωση που τους έχει κοινοποιηθεί η εισήγηση, το αργότερο 35 ημέρες πριν από τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον της ολομέλειας της Ε.Α. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διαδικασία περιλαμβάνει και την πολύκροτη υπόθεση του καρτέλ των κατασκευαστικών, καθώς η συζήτηση ενώπιον της Ε.Α., η οποία είχε προγραμματισθεί αρχικά να ξεκινήσει χθες, 21 Ιουλίου, αναβλήθηκε τελικώς για τις 26 Σεπτεμβρίου 2016. Με άλλα λόγια, οι εμπλεκόμενες εταιρείες μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα έως τις 22 Αυγούστου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Α. φέρεται διατεθειμένη να κάνει χρήση της δυνατότητας που της παρέχει η απόφαση για εκκίνηση της διαδικασίας νωρίτερα, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρείες να συμμετέχουν στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών.

Εάν ξεκινήσουν διμερείς συσκέψεις ανάμεσα στην Ε.Α. και σε εταιρείες που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στην παραπάνω διαδικασία, τότε θα αναβληθεί η συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου. Στόχος, πάντως, της Ε.Α. είναι να μην καθυστερήσει η διαδικασία.

Η εν λόγω διαδικασία εφαρμόζεται τόσο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και από άλλες εθνικές αρχές ανταγωνισμού και πριν από τη θέσπισή της στην Ελλάδα υπήρξε η σχετική συνεννόηση ανάμεσα στην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή και στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό, ωστόσο, για το οποίο όχι μόνο δεν υπήρξε συνεννόηση, αλλά προκάλεσε και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και κριτική εντός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το άρθρο 106 του ίδιου νόμου και το οποίο επίσης ενεργοποιείται τώρα. Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι σε περίπτωση που μια εταιρεία υπαχθεί στη διευθέτηση διαφορών και εξοφλήσει ολοσχερώς το πρόστιμο, εξαλείφεται το αξιόποινο των σχετικών εγκλημάτων που στοιχειοθετούνται με την ίδια παράβαση και απαλλάσσεται πλήρως από άλλες διοικητικές κυρώσεις. Ακόμη και εάν η εταιρεία ρυθμίσει το πρόστιμο σε δόσεις, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο διάστημα διαρκεί η ρύθμιση. Η παραπάνω διατύπωση είναι η τελική, μετά τις τροποποιήσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση εξαιτίας των αντιδράσεων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν νομικοί και ειδικοί σε θέματα ανταγωνισμού, η αρχική στόχευση παραμένει: για παράδειγμα, μια κατασκευαστική εταιρεία που διαπιστώνεται ότι νοθεύει διαγωνισμούς (παράβαση του νόμου περί ανταγωνισμού) μπορεί ταυτόχρονα να προκύπτει ότι έχει προβεί και δωροδοκία (άρα σχετικό έγκλημα που στοιχειοθετείται με την ίδια παράβαση).

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671