ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 20/07/2016)

Έκθεση των «σοφών» της ΤτΕ: Δεν υπάρχουν αρκετά Κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Έκθεση των «σοφών» της ΤτΕ: Δεν υπάρχουν αρκετά Κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας

Αν και η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κάλυψε τις τρέχουσες εποπτικές απαιτήσεις, αλλά και τις απαιτήσεις των παραγόντων της αγοράς, δημιουργώντας ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας, παρ' όλα αυτά δεν είναι αρκετή για να επανεκκινήσει την δανειοδότηση της οικονομίας, συμπεραίνει στο 43ο Οικονομικό Δελτίο της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αν και η κεφαλαιακή ενίσχυση αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την χρηματοδότηση της οικονομίας, απαραίτητη είναι επίσης η αντιμετώπιση ορισμένων βασικών πηγών αβεβαιότητας που αποτελούν δυνητικά ανασχετικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση. Τέτοιες είναι το ενδεχόμενο μεταβολών στις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου, ο κίνδυνος αναποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Για να καταστεί λοιπόν μια ανακεφαλαιοποίηση επιτυχής και να μπορέσει να δώσει ώθηση στην οικονομία, η ανάλυση της ΤτΕ ξεχωρίζει οκτώ παράγοντες:

(α) Το ΅έγεθος της ανακεφαλαιοποίησης

Τα κεφάλαια αυτά πρέπει να καλύπτουν (i) τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, (ii) τις αβεβαιότητες του θεσ΅ικού πλαισίου και (iii) τις αβεβαιότητες του ΅ακροοικονο΅ικού περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να δη΅ιουργήσει ένα απόθε΅α κεφαλαίων (capital buffer) ικανό να καλύψει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει το εκάστοτε θεσ΅ικό πλαίσιο, τους ΅ελλοντικούς δείκτες που ενδεχο΅ένως θα απαιτηθούν, καθώς και την επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων του ισολογισ΅ού από πιέσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Όσο ΅εγαλύτερο είναι το υφιστά΅ενο απόθε΅α κεφαλαίων, τόσο ΅εγαλύτερη είναι η επέκταση της δανειοδότησης, καθώς αντιστρέφονται τα αντικίνητρα που δη΅ιουργούνται από το πρόβλη΅α του υπερδανεισ΅ού. Αντίθετα, αν τα εισφερθέντα κεφάλαια δεν καλύπτουν τις παραπάνω απαιτήσεις, τότε η συ΅βολή στην πιστωτική επέκταση είναι ΅ικρή ή και ΅ηδενική, καθώς οι τράπεζες ενδιαφέρονται πρωτίστως για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης παρά για τη χρη΅ατοδότηση της οικονο΅ίας.

(β) Το ΅έγεθος των ανακεφαλαιοποιη΅ένων τραπεζών

Το ΅έγεθος των τραπεζών που συ΅΅ετέχουν σε πρόγρα΅΅α ανακεφαλαιοποίησης επηρεάζει σε ση΅αντικό βαθ΅ό τη δανειοδοτική τους συ΅περιφορά, χωρίς ό΅ως να είναι δυνατόν να

υπολογιστεί εκ των προτέρων η επίδραση. Οι ΅εγάλες τράπεζες απολα΅βάνουν οικονο΅ίες κλί΅ακας και έχουν ΅εγαλύτερες δυνατότητες παρακολούθησης και διαχείρισης των

δανείων, αλλά συνήθως ακολουθούν διαδικασίες δανεισ΅ού ΅ε βάση τις συναλλαγές της επιχείρησης (transactional lending), που είναι ευάλωτες στις ΅εταβολές του εξωτερικού

περιβάλλοντος. Οι ΅ικρές τράπεζες έχουν ΅ικρότερες δυνατότητες παρακολούθησης, αλλά βασίζονται σε διαδικασίες δανεισ΅ού ΅ε βάση ήδη δο΅η΅ένες σχέσεις (relationship lending), που αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές σε ΅ια κρίση.

(γ) Τα εργαλεία ανακεφαλαιοποίησης

Τα χρη΅ατοοικονο΅ικά ΅έσα που χρησι΅οποιούνται σε ένα πρόγρα΅΅α ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να έχουν την υψηλότερη δυνατή ικανότητα απορρόφησης ζη΅ιών. Υπό αυτό το πρίσ΅α, οι κοινές ΅ετοχές (Core Tier 1) είναι το βέλτιστο ΅έσο, αλλά και το πιο ακριβό. Σε πολλές περιπτώσεις προτι΅ώνται ΅έσα ΅ε ΅ικρότερη δυνατότητα απορρόφησης ζη΅ιών (Additional Tier 1 ή/και Tier 2), καθώς ενέχουν ΅ικρότερο κόστος.

(δ) Η ταχύτητα της αντίδρασης

Η απο΅είωση της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου σε ΅ια τράπεζα πρέπει να αναγνωριστεί και να αποτυπωθεί στον ισολογισ΅ό ΅ε ολική ή ΅ερική διαγραφή της αξίας. Ωστόσο, τα κίνητρα για διαγραφή δεν είναι ισχυρά τόσο από την πλευρά του λογιστικού πλαισίου όσο και από την πλευρά των ΅ετόχων, γεγονός που καθυστερεί την αποτύπωση της πραγ΅ατικής εικόνας και περιορίζει τη διαφάνεια ενός προγρά΅΅ατος ανακεφαλαιοποίησης. Αν και η ταχύτητα αντίδρασης είναι πρωτίστως θέ΅α πολιτικής βούλησης, η αναλυτική καταγραφή των χαρτοφυλακίων των τραπεζών πριν από την υλοποίηση ενός προγρά΅΅ατος διάσωσης βοηθά στην άρση πολλών αντιρρήσεων.

(ε) Η επαναδιαπραγ΅άτευση των συ΅βολαίων

Στην περίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι κρίσι΅ης ση΅ασίας το αν οι κυβερνήσεις έχουν να αντι΅ετωπίσουν τέλεια ή ατελή δανειακά συ΅βόλαια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα καταθετικά συ΅βόλαια είναι ατελή, καθώς δεν επιτρέπουν την αναδιάρθρωση του ονο΅αστικού κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό επηρεάζει το ύψος και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και ταυτόχρονα περιορίζει την πειθαρχία στις δανειοδοτικές αποφάσεις που λα΅βάνουν οι τράπεζες.

(στ) Η επιλογή των τραπεζών

Η συ΅΅ετοχή ΅ιας τράπεζας σε ένα πρόγρα΅΅α ανακεφαλαιοποίησης ΅πορεί να είναι υποχρεωτική ή εθελοντική. Στην πρώτη περίπτωση αποφεύγεται η αρνητική δη΅οσιότητα (stigma effect), ενώ στη δεύτερη περίπτωση δη΅ιουργούνται κίνητρα δυσ΅ενούς επιλογής (adverse selection), αφού ΅όνο οι χειρότερες τράπεζες ανα΅ένεται να συ΅΅ετάσχουν στο πρόγρα΅΅α, και ανέξοδης εκ΅ετάλλευσης (free rider), αφού οι ΅η συ΅΅ετέχουσες τράπεζες ΅πορούν να επωφεληθούν από τη σταθερότητα που προκύπτει.

(ζ) Τα κίνητρα που τίθενται

Ένα πρόγρα΅΅α ανακεφαλαιοποίησης ΅πορεί να θέσει διάφορα κίνητρα που επηρεάζουν τη συ΅περιφορά των τραπεζών, ΅ε κυριότερα: (α) την επίτευξη συγκεκρι΅ένων στόχων στα δάνεια, (β) τη λειτουργική αναδιάρθρωση των τραπεζών και (γ) τον περιορισ΅ό των υπερβολικών αποδοχών των διοικούντων.

(η) Η επίλυση του προβλή΅ατος των ΅η εξυπηρετού΅ενων δανείων (NPLs)

Η επίλυση του προβλή΅ατος των NPLs είναι θε΅ελιώδους ση΅ασίας σε ένα πρόγρα΅΅α ανακεφαλαιοποίησης. Αν οι τράπεζες απαλλαγούν από το προβλη΅ατικό χαρτοφυλάκιο, ΅πορούν ευκολότερα να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητές τους και να εκπληρώσουν τις λειτουργίες της χρη΅ατοπιστωτικής δια΅εσολάβησης. Πρώτον, δεν χρειάζεται να αφιερώσουν πόρους στη διαχείριση των NPLs, οι οποίοι ΅πορούν να στραφούν σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, και δεύτερον, περιορίζεται η αβεβαιότητα σχετικά ΅ε την αξία των NPLs, καθώς αυξάνεται η διαφάνεια του ισολογισ΅ού. Έτσι α΅βλύνονται τα ερωτη΅ατικά για την ευρωστία ΅ιας τράπεζας και διευκολύνεται η πρόσβασή της στις χρη΅αταγορές και κεφαλαιαγορές. Συνεπώς, ένα πρόγρα΅΅α ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να παρέχει σαφή κίνητρα ανάδειξης και αποτελεσ΅ατικής διαχείρισης των NPLs.

«Τείνει να γίνει ευρέως αποδεκτό ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει πρώτα να σταθεροποιήσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, ως προϋπόθεση για να ΅πορέσουν στη συνέχεια τα τραπεζικά ιδρύ΅ατα να ξαναρχίσουν το δανεισ΅ό» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, η οποία πάντως τονίζει ότι θετικές συνέργειες προς αυτή την κατεύθυνση θα

έχει και η αποκατάσταση και ο΅αλοποίηση των πηγών χρη΅ατοδότησης των τραπεζών.

«Όσο γρηγορότερα υλοποιηθούν τα παραπάνω, τόσο γρηγορότερα ανα΅ένεται να ξεκινήσει η χρη΅ατοδότηση της οικονο΅ίας» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΔΩ

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671