ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 20/07/2016)

Ποιοι «πληρώνουν» το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Ποιοι «πληρώνουν» το πρωτογενές πλεόνασμα

Επτά δισ. «χρωστά» στην αγορά το υπ. Οικονομικών. Τα προβλήματα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων επιτείνουν την ασφυξία στην αγορά. Γιατί ενισχύονται τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Τα καλά νέα είναι ότι ο προϋπολογισμός εμφανίζει αξιοπρόσεκτο πρωτογενές πλεόνασμα. Τα άσχημα νέα είναι ότι αυτό το πλεόνασμα έχει κοστίσει πανάκριβα στην πραγματική οικονομία και στους φορολογούμενους, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Περίπου 1 δισ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο είναι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο εξάμηνο, χωρίς να έχει ξετυλιχθεί ακόμα σε όλο του το μεγαλείο το νέο τσουνάμι αυξήσεων φόρων, ενώ 2,1 δισ. ευρώ χαμηλότερες από τον στόχο είναι οι πρωτογενείς δαπάνες.

Στην αγορά, το υπουργείο Οικονομικών χρωστά πάνω από 7 δισ. ευρώ ήπερίπου 4% του ΑΕΠ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «καρκινοβατεί». Ούτε το ένα έκτο των ετήσιων δαπανών δεν έχει πραγματοποιηθεί στο εξάμηνο.

Παρ' όλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας το 2017, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Οι αριθμοί όμως, τουλάχιστον στο μέτωπο εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αναδεικνύουν μια προβληματική κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

Όταν μετά τη δραματική συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αλλεπάλληλες περικοπές σε όλους τους κωδικούς, οι δημόσιες δαπάνες είναι χαμηλότερες κατά 3,350 δισ. ευρώ (αθροιστικά στον κρατικό προϋπολογισμό και επιμέρους κατά 2,1 δισ. ευρώ στις πρωτογενείς δαπάνες), μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Διότι όλοι διακηρύττουν ότι τα περιθώρια περικοπών δημοσίων δαπανών έχουν πλέον εξαντληθεί.

Στο παρελθόν ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης είχε επιχειρήσει να απαντήσει στους χαρακτηρισμούς περί άτυπης στάσης πληρωμών που επιρρίπτει η Νέα Δημοκρατία, με εξηγήσεις περί καθυστερήσεων -όχι όμως στάσης πληρωμών- στην καταβολή επιχορηγήσεων σε διάφορους φορείς για διάφορους λόγους.

Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει φορείς οι οποίοι δεν χρειάστηκαν το σύνολο της επιχορήγησης που είχε προβλεφθεί για τον Ιανουάριο για παράδειγμα, διότι καλύπτονταν από άλλες πιστώσεις. Αν αυτό συμβεί έναν ή δύο μήνες, φαντάζει ρεαλιστικό. Όταν όμως αποτελεί μια πάγια πρακτική, γεννώνται ερωτηματικά. Εκτός και εάν στο τέλος του έτους, οι δαπάνες διαμορφωθούν κοντά στο προβλεπόμενο ύψος των 54,951 δισ. ευρώ από 23,996 δισ. ευρώ στο εξάμηνο.

Το δεύτερο σημείο από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το οποίο δημιουργεί προβληματισμό, είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ετήσιες δαπάνες 6,750 δισ. ευρώ. Στο εξάμηνο όμως οι δαπάνες είναι μόλις 1,154 δισ. ευρώ, σχεδόν στο ένα έκτο. Παραφωνίες εντοπίζονται και στα έσοδα του ΠΔΕ, τα οποία υστερούν σε σχέση με τον στόχο εξαμήνου κατά 642 εκατ. ευρώ.

Όσο για τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού; Αυτά «πετάνε». Με φόντο τους νέους φόρους, το μπαράζ κατασχέσεων αλλά και την αυξημένη οικειοθελή συμμόρφωση φορολογουμένων υπό έλεγχο, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671