ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 20/07/2016)

Μπαίνει... taxis στον τζίρο των επιχειρήσεων – Από «κόσκινο» αποδείξεις και τιμολόγια.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Μπαίνει... taxis στον τζίρο των επιχειρήσεων – Από «κόσκινο» αποδείξεις και τιμολόγια

Του Κωστή Πλάντζου

Υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ, αλλά και την υποχρέωση να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα ανεξαιρέτως τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν στην εφορία, προβλέπουν νέες διατάξεις που ετοιμάζει να καταθέσει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να επαναφέρει σε ισχύ και τα πρόστιμα που καταργήθηκαν πέρυσι τον Οκτώβριο, ύψους 250-500 ευρώ για κάθε παράβαση, σε βάρος όσων εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) στόχο έχει την online παρακολούθηση των κινήσεων όλων των επαγγελματιών. Ο τζίρος θα καταγράφεται καθημερινά και θα εντοπίζονται ευκολότερα για έλεγχο επιχειρήσεις που εμφανίζουν ασυνήθιστα χαμηλή ή υψηλή κίνηση (πχ τουριστικές επιχειρήσεις, μπαρ, κομμωτήρια κλπ που εκδίδουν αποδείξεις κατά το δοκούν).

Η διάταξη σχεδιάζεται να κατατεθεί άμεσα στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, η οποία έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ταυτόχρονα όμως, με την ίδια διάταξη, σχεδιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να επεκταθεί σε όλους ελεύθερους επαγγελματίες και όλους τους επιτηδευματίες, ακόμα και αν δεν έχουν ταμειακές μηχανές ή φορολογικούς μηχανισμούς, η υποχρέωση να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Γ.Γ.Π.Σ. τα δεδομένα των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα εσήμαινε πάντως και ότι οι επιτηδευματίες που εκδίδουν χειρόγραφα τα φορολογικά στοιχεία (πχ τιμολόγια παροχής υπηρεσιών) θα επιβαρυνθούν με το γραφειοκρατικό βάρος να καταγράφουν και ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους σε τακτική βάση, κάτι παραπλήσιο δηλαδή με αυτό που ήδη κάνουν συμπληρώνοντας ανά μήνα ή τρίμηνο (θεωρητικά) καταστάσεις τιμολογίων πελατών – προμηθευτών. Η διαδικασία αυτή πάντως έχει αποδειχθεί από τις πλέον βασανιστικές για λογιστές και επιτηδευματίες, με αποτέλεσμα να έχει ατονήσει ή να παίρνει παρατάσεις, για να μην επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε χιλιάδες υπόχρεους.

Και με το νέο καθεστώς όμως, για κάθε συναλλαγή για την οποία ο υπόχρεος δεν διαβιβάζει τα δεδομένα της, θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Τέλος στην ασυδοσία

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναφέρει και τα αυτοτελή πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις.

Η κατάργησή τους είχε αποθρασύνει, όπως λένε οι ίδιοι οι ελεγκτές, όσους κατά σύστημα δεν έκοβαν αποδείξεις. Από την κατάργησή τους, προ δεκαμήνου περίπου, είχε επισημανθεί αυτό που αποδείχθηκε στην πράξη, ότι το πρόστιμο 50% στον ΦΠΑ που δεν εισπράχθηκε (δηλαδή έως και μηδενικά πρόστιμα για όσους δεν υπάγονται καν σε ΦΠΑ όπως οι ιατροί) φαινόταν να συμφέρει όσους δεν έκοβαν απόδειξη, αφού τα πρόστιμα συνήθως ήταν πολύ λίγες δεκάδες ευρώ και συχνά δεν επιβάλλονταν καν.

Η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει όμως το υπουργείο Οικονομικών είναι να μην επιστρέψει από το ένα άκρο της υπερβολής, στο άλλο που ίσχυε παλαιότερα.

Παρότι υπάρχουν εισηγήσεις για μετριοπαθέστερα πρόστιμα, προκειμένου να είναι αφεβός εισπράξιμα, αφετέρου παραδειγματικά αλλά όχι εξοντωτικά, το επικρατέστερο σενάριο μέχρι την τελευταία στιγμή λέγεται πως είναι –σε πρώτη φάση τουλάχιστον- η πλήρης επαναφορά των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ίσχυαν μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου 2015.

Αυτές προέβλεπαν την επιβολή αυτοτελών προστίμων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κατά τη διάρκεια φορολογικών ελέγχων , ως εξής:

- επιβολή προστίμου 250 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη, σε περιπτωση που ο παραβάτης τηρούσε απλογραφικά βιβλία

- επιβολή προστίμου 500 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε διπλογραφικά βιβλία

- σε περίπτωση απόκρυψης συναλλαγής με αξία άνω των 5.000 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας αυτής.

Τα πρόστιμα αυτά καταργήθηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου του 2015, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4337/2015. Με την τροπολογία, θα προβλέπεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα επανέρχονται, ενδεχομένως από τον Αύγουστο.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671