ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 19/07/2016)

Ευγενικά «όχι» από Μοσκοβισί για πλεονάσματα και Τράπεζες.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Ευγενικά «όχι» από Μοσκοβισί για πλεονάσματα και Τράπεζες

Με επαίνους για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον ελληνικό λαό, αλλά και δύο ευγενικά μεν αλλά κατηγορηματικά «όχι» για την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων και του νόμου για τις Τράπεζες, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί έδωσε πριν λίγο σήμα επιτάχυνσης για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Όλα βρίσκονται στο τραπέζι . Και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Όμως, είχαμε πριν από μόλις λίγες εβδομάδες την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εκεί αποφασίσαμε και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Γι’ αυτό ας μην συζητήσουμε σήμερα αυτό το θέμα».

Με τα λόγια αυτά απάντησε πριν από λίγη ώρα ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά για αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, δηλαδή για τα έτη 2019 και 2020, που θα περιληφθούν στο υπό σύνταξη μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.

Στο θέμα με την αλλαγή του νόμου για την αξιολόγηση των ΔΣ των ελληνικών εμπορικών Τραπεζών και το ελληνικό αίτημα για αλλαγές στο νόμο, ο κ. Μοσκοβισί ήταν λακωνικός: «Θα εφαρμόσουμε ως έχει τον υφιστάμενο νόμο για τις τράπεζες» είπε.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα είναι να κινηθεί προς τα εμπρός. Να αποφευχθεί οποιαδήποτε οπισθοχώρηση από το Κοινοβούλιο και οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συνταχθούν, με ενότητα και αποφασιστικότητα για να εφαρμοστεί γρήγορα το πρόγραμμα, ώστε να έχει ανάλογες ωφέλειες», συνέχισε ο Γάλλος Επίτροπος, ο οποίος τόνισε ότι η αλλαγή της ατζέντας στην παρούσα φάση, θα πρέπει να βρίσκεται στην κατεύθυνση της υιοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων και πολιτικών που θα βγάλουν το ταχύτερο την Ελλάδα από την κρίση.

Όπως είπε, από την πρώτη αξιολόγηση έχουν μείνει να προχωρήσουν θέματα, όπως η σύσταση και η λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και η ολοκλήρωση μιας σειράς αποκρατικοποιήσεων.

Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης έθεσε ως βασικά θέματα, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κυρίως την εφαρμογή χωρίς αποκλίσεις όλων των μέτρων που συμφωνήθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Πάντως είχε πολύ καλά λόγια να πει και για τον παρόντα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον οποίο συνεχάρη για την αλλαγή του κλίματος που έφερε και οδήγησε στη συμφωνία, αλλά και για «τον θαυμάσιο ελληνικό λαό, ο οποίος μπορεί να πετύχει οτιδήποτε» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν καθυστερήσεις για διαρθρωτικά ορόσημα της δόσης των 2,8 δις ευρώ που θα πρέπει να εκταμιευτούν τον Σεπτέμβριο, ήταν διπλωματικός: «Είναι εφικτό να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους» είπε, για να προσθέσει: «Όσο πιο ενωμένη και αποφασισμένη εμφανιστεί η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών» κατέληξε ο Γάλλος επίσημος.

Το ίδιο αισιόδοξος εμφανίστηκε και με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας. όπως είπε με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΕ είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομία θα έχει επιπτώσεις από το Brexit και τα χτυπήματα της τρομοκρατίας. Αναφερόμενος στην Ελλάδα όμως, δήλωσε βέβαιος ότι θα περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο τους 2016 και θα επιτύχει ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017.

Δράττοντας την ευκαιρία απάντησης του κ. Μοσχοβισί για τους δημοσιονομικούς στόχους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο για την περίοδο 2017-2020 να κατατεθεί όταν θα υπάρξει συμφωνία για χαλάρωση των στόχων για το 2019 και το 2020.

«Διαπραγματευόμαστε , συζητάμε με τους εταίρους μας και θα προχωρήσουμε όταν συμφωνήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών ενώ αστειευόμενος τόνισε ότι έδωσε άλλη μια σαφή απάντηση σε μια σαφή ερώτηση .

Ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε το θέμα της συνεργασίας με τους θεσμούς. «Έθεσα και στον επίτροπο και στους θεσμούς το θέμα της συνεργασίας εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Δεν μπορούν από την μια να θέλουν οι θεσμοί να έχουν όλη την μικροδιαχείριση του προγράμματος και παράλληλα να ζητούν από την Ελλάδα να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος» είπε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι το αίτημά του έχει βρει πρόσφορο έδαφος από τους θεσμούς.

«Πρέπει στο άμεσο μέλλον η συνεργασία μας με τους θεσμούς να βασίζεται σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και σταθερότητα» είπε ο κ. Τσακαλώτος τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να προχωρήσει εντός της χώρας σε διόρθωση αδικιών. Στην κατεύθυνση αυτή προανήγγειλε για το διάστημα μετά το καλοκαίρι την κατάθεση 6-7 νομοσχεδίων για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

Πηγή: http://www.enikonomia.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671