ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 15/07/2016)

Παίρνουν πίσω το σχέδιο για απαγόρευση δόμησης στα εκτός σχεδίου.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Παίρνουν πίσω το σχέδιο για απαγόρευση δόμησης στα εκτός σχεδίου

Μετά το θόρυβο που ξέσπασε και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω και απέσυρε το άρθρο που απαγόρευε τη δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, που χαρακτηρίζονταν αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας.

Η κατάθεση της συγκεκριμένης διάταξης είχε προκαλέσει σοκ στην αγορά καθώς οι κάτοχοι εκτός σχεδίου εκτάσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, έχαναν το δικαίωμα να ανεγείρουν κτίσματα σε περίπτωση που το οικόπεδό τους είναι μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων, που αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο όριο.

«Κρίνεται σκόπιμο το άρθρο αυτό να αποσυρθεί και να επανέλθει ώστε να μην έχουμε πολίτες που αισθάνονται ότι κάπου αδικούνται» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, χαρακτήρισε ως «πολύ θετικό το γεγονός, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος απέσυρε το άρθρο».

Μέχρι σήμερα οι κάτοχοι τέτοιων γαιών μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών, ή και γραφείων μικρής κλίμακας εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο. Με τον τρόπο αυτό, ήταν εφικτή η οικοδόμηση ακόμα και σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστα απαιτούμενη επιφάνεια για την ανέγερση κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Αντιδράσεις είχε εφράσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) που τόνιζε πως χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη γίνονταν άμεσα απλά «χωράφια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους κατόχους τους, αλλά και για τον κλάδο της οικοδομής, που θα μπορούσε δυνητικά να προσδοκά σε κάποια έσοδα από την ανέγερση κτισμάτων σε αυτά τα ακίνητα.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ, είχε τονίσει πως διατάξεις του είδους αναδεικνύονται σε «παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση».

Πηγή: http://www.newmoney.gr/  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671