ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Αριθ. Πρωτ.: 30/003/000/2367/15.06.2016

Αποστολή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΓΧΚ -ΕΦΕΤ για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων για το έτος 2016.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16

Ταχ. Κώδικας: 11521, Αθήνα

FAX: 210-6467725

Πληροφορίες: Δ. Στεφανίτση

Τηλέφωνο: 213-2117236

E-mail: alcohol food@gcsl.gr

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2016

Αριθ. Πρωτ.: 30/003/000/2367

ΠΡΟΣ : Όπως Π.Α.

ΘΕΜΑ : «Αποστολή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΓΧΚ -ΕΦΕΤ για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων για το έτος 2016»

Σχετ.: Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων, για το έτος 2016

Α.1. Σας αποστέλλεται συνημμένα το αναφερόμενο παραπάνω πρωτόκολλο συνεργασίας ΓΧΚ-ΕΦΕΤ σχετικά με τον επίσημο έλεγχο τροφίμων κατά το τρέχον έτος, το οποίο αποτελείται:

α. Από το Γενικό Μέρος, στο οποίο περιγράφονται οι γενικοί όροι της συνεργασίας μεταξύ ΓΧΚ-ΕΦΕΤ, για την εκτέλεση εργαστηριακών ελέγχων στο πλαίσιο των επισήμων ελέγχων στα τρόφιμα, για το τρέχον έτος 2016,

β. Από τα Παραρτήματα, στα οποία περιγράφονται τα επί μέρους προγράμματα ελέγχων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο Υπηρεσιών και τους ειδικούς όρους συνεργασίας για τα εν λόγω προγράμματα.

Η χρονική κατανομή των δειγματοληψιών και της αποστολής των δειγμάτων στα εργαστήρια του ΓΧΚ, διαμορφώνεται είτε όπως περιγράφεται στα Παραρτήματα, είτε μετά από συνεννόηση μεταξύ της Αρχής δειγματοληψίας και των εργαστηρίων του ΓΧΚ.

2. Όπως είναι γνωστό, τα προγράμματα ελέγχων τα οποία περιλαμβάνονται στο αποστελλόμενο πρωτόκολλο συνεργασίας έχουν διαμορφωθεί μετά από εκτίμηση της επικινδυνότητας και υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα ελέγχου της συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία για τους σκοπούς της ασφάλειας και της ποιότητας - γνησιότητας, αλλά και από συγκεκριμένες υποχρεώσεις ελέγχων που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (πχ ιοντίζουσα ακτινοβολία, ακρυλαμίδιο, κλπ).

Όσον αφορά στα Παραρτήματα που αναφέρονται στα προγράμματα ελέγχου των αλλεργιογόνων ουσιών και των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε τρόφιμα και στο διερευνητικό πρόγραμμα ελέγχων εμπλουτισμένων τροφίμων για βιταμίνη D, για την εφαρμογή των οποίων τα οικεία εργαστήρια δεν είναι στην παρούσα φάση έτοιμα, θα σας αποσταλούν αργότερα.

Σημειώνεται ότι έχει συμπεριληφθεί και νέο πρόγραμμα ελέγχων που αφορά στον προσδιορισμό του καθαρού βάρους σε επιπαγωμένα ιχθυηρά, με σκοπό τον έλεγχο δόλιων πρακτικών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με το αποστελλόμενο Πρωτόκολλο Συνεργασίας κατά το τρέχον έτος τα εργαστήρια του ΓΧΚ να προβούν στην εξέταση αριθμού δειγμάτων από τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων των αρμοδίων αρχών στις επιχειρήσεις, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Ο αριθμός των δειγμάτων δεν έχει, προφανώς, καθοριστεί εκ των προτέρων, αλλά σε κάθε περίπτωση η αποστολή τέτοιων δειγμάτων θα γίνεται μετά από προηγούμενη συνεννόηση με το εργαστήριο και πάντοτε με σαφώς καθορισμένους όρους (σελ. 4-5).

Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι η διερεύνηση νέων αναδυόμενων κινδύνων ή άλλων ειδικών υποθέσεων, εάν και εφόσον προκύψουν, θα αποτελέσουν εκ νέου αντικείμενο συζήτησης για τροποποίηση του παρόντος πρωτοκόλλου.

3. Από τους όρους που περιλαμβάνονται στο Γενικό Μέρος του πρωτοκόλλου θα πρέπει να επισημανθούν ιδιαιτέρως, όπως άλλωστε και κατά το περασμένο έτος, τα εξής: α. Η γνωμάτευση θα αναφέρεται καταρχήν στο ερώτημα του πρωτοκόλλου δειγματοληψίας, δίνεται όμως η δυνατότητα για εξέταση επιπλέον παραμέτρων εφόσον θεωρείται απαραίτητο μετά από επικοινωνία της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του ΓΧΚ με τη Διεύθυνση Εργαστηριακών ελένχων του ΕΦΕΤ.

Ιδιαίτερα σε περίπτωση αμφιβολιών, ιδίως σε θέματα επισήμανσης κλπ, κρίνεται απολύτως αναγκαία η προηγούμενη επικοινωνία των εργαστηρίων του ΓΧΚ με τη Διεύθυνσή μας (Αλκοόλης και Τροφίμων).

β. Σε περίπτωση που τα δείγματα δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα στοιχεία που αναφέρονται στα οικεία Παραρτήματα, θα επιστρέφονται. Η αποστολή των εν λόγω στοιχείων, πληροφοριών κλπ είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφεύγονται και φαινόμενα ελέγχων επί δειγμάτων και παραμέτρων για τα οποία δεν υφίσταται λόγος εξέτασης. γ. Όπως και τα προηγούμενα έτη, με το πρωτόκολλο συνεργασίας, εκτός των τακτικών ελέγχων, παρέχεται και η δυνατότητα εκτέλεσης εργαστηριακών ελέγχων σε περίπτωση εκτάκτων συμβάντων (πχ διατροφικών κρίσεων), όπως επίσης και για την πραγματοποίηση εργαστηριακών εξετάσεων δειγμάτων καταγγελιών.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση των καταγγελιών το δείγμα θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό μόνο όταν συνοδεύεται από σαφές ερώτημα.

Σε περίπτωση απουσίας σαφούς ερωτήματος θα πρέπει απαραιτήτως να ζητείται η συνδρομή της Διεύθυνσής μας προκειμένου για τη σχετική συνεργασία με την οικεία Υπηρεσία του ΕΦΕΤ.

Τα δείγματα καταγγελιών τροφίμων και εμφιαλωμένων νερών που τυχόν αποστέλλονται από αστυνομικές αρχές (οι οποίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο των τροφίμων) δεν θα πρέπει να παραλαμβάνονται, αλλά πρέπει να δίνονται οδηγίες προκειμένου να κατευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές (περιφερειακές Δ/νσεις ΕΦΕΤ, αρμόδιες Δ/νσεις Περιφέρειας), οι οποίες και θα αποφασίσουν τον τρόπο διαχείρισης της καταγγελίας.

δ. Για την ομαλή εκτέλεση του πρωτοκόλλου οι Υπηρεσίες του ΓΧΚ θα πρέπει να συνεργάζονται με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ ή τις Υπηρεσίες των Περιφερειών στις οποίες ανατίθενται οι δειγματοληψίες.

Για οποιοδήποτε θέμα που δεν είναι δυνατό να επιλυθεί σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να γίνεται επικοινωνία με τη Διεύθυνσή μας. ε. Υπενθυμίζεται ότι,

i). Στις περιπτώσεις δειγμάτων για τα οποία διαπιστώνεται μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, η έκθεση εξέτασης θα κοινοποιείται στη Διεύθυνση Εργαστηριακών ελέγχων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΦΕΤ (Κηφισίας 124 και Ιατρίδου 2, 115 26 Αθήνα, kbarberis@efet.gr, vavramopoulou@efet.gr, lpalilis@efet.gr).

ii). Στις περιπτώσεις μη κανονικών δειγμάτων εμφιαλωμένων νερών και πάγου, θα πρέπει να ενημερώνεται η Διεύθυνσή μας.

στ. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι την παρούσα εγκύκλιό μας, μετά του αποστελλομένου πρωτοκόλλου συνεργασίας, μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.gcsl.gr του Γ.Χ.Κ. [ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση Αλκοόλης και Τροφίμων>/<Τμήμα Τροφίμων, Νερών και Περιβάλλοντος>/<Νέα - Δημοσιεύσεις].

Β. Παρακαλούμε για την πιστή τήρηση και εφαρμογή των κατά τα ανωτέρω οδηγιών μας.

Της παρούσης παρακαλούμε να λάβει ενυπόγραφα γνώση το προσωπικό που εμπλέκεται στην εκτέλεση του εν λόγω αποστελλομένου πρωτοκόλλου συνεργασίας.

Για όποιες τυχόν περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις, μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνσή μας.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης

Σταύρος Σάμιος

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671