ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 27/05/2016)

Τρεις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Τρεις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης

«Μηχανισμός-κόφτης για το χρέος»

Δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι η αξιολόγηση τελείωσε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και τους θεσμούς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καποια σημεία, κάποιες «ουρές» όπως και σε όλες τις προηγουμενες αξιολογήσεις, όμως τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη πως ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο έχουμε ένα πλαίσιο που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί αυτό το γεγονός. Μάλιστα, μίλησε για έναν μηχανισμό-κόφτη του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε γενικότερα για τη συμφωνία ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. «Προφανώς και εμείς συμβιβαστήκαμε, αλλά, ο λαός θα δει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αλλάξει ο φαύλος κύκλος σε ενάρετο» σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι εφεξής θα δοθεί το βάρος στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, προβλέποντας ότι σύντομα θα έχουμε θετικά νέα και από την ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του χρέους»

Παράλληλα όμως έκανε λόγο για μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Όπως επισήμανε το οικονομικό επιτελείο, οι κινήσεις για το χρέος θα είναι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες (με την ύπαρξη και ενός μηχανισμού - «κόφτη» που θα αποφασιστεί το 2018 και θα καθιστά βιώσιμο το χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση).

Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, έχει το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως μεσοπρόθεσμα και στη συνέχεια (ο κ. Χουλιαράκης εκτίμησε ότι θα γίνει από το 2038) το 20% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, εάν η δέσμευση για το χρέος υπήρχε από το 2011, τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης θα ήταν χαμηλότερες κατά 18 - 27 δισ. ευρώ ετησίως.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης, ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι αυτές αφορούν κυρίως νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο της Κυριακής. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, τα «κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, καθώς και μερικές νομικές διατυπώσεις στο θέμα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων σε θέματα προσδιορισμού του δ.σ. και σε θέματα νομικής κάλυψής του.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη απόσυρσης της διάταξης για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε αρνητικά.

Σημείωσε ακόμη ότι προτεραιότητα, όσο ανακάμπτει η οικονομία, είναι η εισοδηματική στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων ανεξάρτητα από το αν αυτά τα στρώματα είναι κάτοικοι των νησιών ή της ηπειρωτικής χώρας.

«Θα ήθελα να πείσω τους ΑΝΕΛ και το δικό μου κόμμα», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, ότι «από τα έσοδα μπορεί να υπάρξει μια στοχευμένη νησιωτική πολιτική και για βοήθεια στους πολίτες και για ανάπτυξη». «Η πολιτική αυτή θα είναι πιο αποτελεσματική» πρόσθεσε.

Οι δύο υπουργοί ανέφεραν ακόμη ότι δεν θα ζητηθεί αναδρομικά από τους συνταξιούχους το ΕΚΑΣ. Εάν τελικά αυτό συμβεί, οι συνταξιούχοι θα αποζημιωθούν είτε από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είτε με άλλον τρόπο.

Σημείωσαν επίσης πως οι θεσμοί δεν διαφωνούν με τη σύσταση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η συζήτηση είναι εάν οι θετικές υπερβάσεις των στόχων είναι μόνιμες (οπότε τα μέτρα βοήθειας προς τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα θα είναι σε μόνιμη βάση), ή προσωρινές (οπότε θα είναι εφάπαξ).

Για την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είπαν ότι την περίοδο 2017- 2018 θα μπορεί να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου και έσοδα από τη φοροδιαφυγή να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση φόρων.

Σε ερώτημα για τον χρόνο της άρσης των capital controls, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό εξαρτάται από την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και τη διαβεβαίωση ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι απολύτως εξασφαλισμένα.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, επισημάνθηκε ότι «επιδίωξη είναι να γίνει η έξοδος στις αγορές σιγά σιγά εντός του 2017». «Δεν είναι επιδίωξη να βγούμε γρήγορα, αλλά να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης» τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Η πιο δύσκολη αξιολόγηση»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τονίστηκε ότι αυτή η αξιολόγηση δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες, αλλά ήταν η πιο περίπλοκη, η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας. Διότι:

• Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα έως το τέλος του προγράμματος

• Θα εισπραχθεί ένα ποσό περίπου 2% του ΑΕΠ για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, που αποτελεί ισχυρό «όπλο» αντιστάθμισης των δημοσιονομικών μέτρων

• Εκπληρώνονται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, βελτίωση ρευστότητας, αποκατάσταση σταθερότητας και απομάκρυνση κλίματος αβεβαιότητας από την οικονομία).

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671