ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 26/05/2016)

Κομισιόν: «Συμπληρωμένο» μνημόνιο για να κλείσει η συμφωνία.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Κομισιόν: «Συμπληρωμένο» μνημόνιο για να κλείσει η συμφωνία

Σύγχυση προκάλεσε η Κομισιόν με την ανακοίνωσή της για το χθεσινό Eurogroup. Στο αγγλικό κείμενο γινόταν αναφορά σε ένα συμπληρωματικό μνημόνιο (supplemental MoU) που θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Στη συνέχεια όμως κοινοτικές πηγές κατέστησαν σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα συμπληρωματικού μνημονίου και ότι με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών η εκταμίευση της πρώτης δόσης (7,5 δισ. ευρώ) θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Μάλιστα, η ελληνική αντιπροσωπεία της Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα και την ανακοίνωση της Επιτροπής, μεταφρασμένη στα ελληνικά, στην οποία γίνεται λόγος για «συμπληρωμένο μνημόνιο συμφωνίας».

Σημειώνεται ότι με βάση την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, στην οποία παραπέμπει και η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει μία σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία προς το παρόν έχουν "αστερίσκους". Τα προαπαιτούμενα αυτά σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων αλλά και τον τελευταίο εφαρμοστικό νόμο.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις, μαζί με τον "κόφτη" δαπανών, τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου (για το υπόλοιπο δόσεων 2,8 δισ. ευρώ) και της 2ης αξιολόγησης, αλλά και όλες τις άλλες "προσαρμογές" στο μνημόνιο (π.χ. εξαίρεση προσφυγικών δαπανών, ρήτρα υπεραπόδοσης κλπ) θα περιέχονται στο "συμπληρωματικό μνημόνιο", προσχέδια του οποίου είχαν δει τις προηγούμενες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας και πλέον οδεύει προς οριστικοποίηση.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση στα ελληνικά

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Κομισιόν στα αγγλικά

To tweet της Κομισιόν

Πηγή: http://www.enikonomia.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671