ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Παρασκευή - 20/05/2016)

Υπόμνημα ΕΣΕΕ στην Επιτροπή της Βουλής επί του Πολυνομοσχεδίου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων & Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων κ.α. διατάξεις».

Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.)

Μητροπόλεως 42, Τ.Κ. 10563, Αθήνα

Τηλ.: 210-3259200

E-mail:info@esee.gr

20 Μαϊ 2016

Υπόμνημα ΕΣΕΕ στην Επιτροπή της Βουλής επί του Πολυνομοσχεδίου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων & Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων κ.α. διατάξεις»

Στο Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19/5 στη Βουλή, περιλαμβάνεται δέσμη μέτρων φορολογικού κυρίως χαρακτήρα, όπως επίσης διατάξεις που αφορούν στη πώληση και ρύθμιση των "κόκκινων" αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και στην πρόβλεψη θέσπισης και λειτουργίας του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής («αυτόματος κόφτης»). Παράλληλα, επιχειρείται η θεσμοθέτηση πληθώρας διατάξεων που στην ουσία αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς. Το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή, με κατεπείγουσες διαδικασίες για ψήφιση το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου, ενώ αυξάνει τους έμμεσους φόρους κατά 1,84 δις ευρώ και εντείνει τον φόβο, μήπως άμεσοι και έμμεσοι φόροι "καταπιούν" την αδύναμη ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, ως γνωστό προαπαιτεί, μετά κάθε ετήσια έκθεση της Εurostat να καθορίζονται με τον «μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης» ποιες δαπάνες θα περικόπτονται για έναν χρόνο. Με έναν δρακόντειο νόμο που προβλέπει ότι μέσα σε 20 ημέρες από τη διαπίστωση απόκλισης στον προϋπολογισμό θα κόβονται αυτόματα οι δαπάνες για να επανέλθει στους στόχους, η κυβέρνηση σφράγισε τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους και κλείνει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το τρίτο πακέτο μέτρων με αυξήσεις 1,84 δις ευρώ στους έμμεσους φόρους που θα εφαρμοστούν σταδιακά σε ένα "φορολογικό μαραθώνιο" που ξεκινά τον Ιούνιο του 2016 και διαρκεί ως το καλοκαίρι του 2018.

Είναι προφανές ότι στον μηχανισμό, ούτε περιγράφονται ούτε νομοθετούνται μέτρα «υπό αίρεση», καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, ούτε μπορεί να δοθεί στον υπουργό Οικονομικών καμία εξουσιοδότηση για την επιβολή φόρων. Ωστόσο, θα θεσμοθετηθεί ένας προληπτικός μηχανισμός ελέγχου δαπανών για την Κυβέρνηση, ο οποίος θα αποτελέσει δικλίδα ασφαλείας και για τους δανειστές. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι διαρθρωτικό μέτρο, καθώς στην αρνητική απόκλιση από τους στόχους ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται αυτόματα, ενώ από τον «κόφτη» εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν την Υγεία και την εθνική ασφάλεια. Στο κρίσιμο ερώτημα κατά πόσο θα μειώνονται αυτόματα οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις η απάντηση είναι ότι σε κάθε τομέα θα υπάρχουν οροφές από τις οποίες δεν πρέπει να ξεφύγουν οι δαπάνες. Αν η απόκλιση από τον στόχο μια χρονιά είναι μικρή, περιορισμένη, αυτό μπορεί να διορθωθεί μέσω των ελαστικών δαπανών. Αν, όμως, κυμαίνεται, από 0,25- 1,25% τότε θα μπορούν να μειωθούν μόνο με δαπάνες από περικοπές αμοιβών, μισθών και συντάξεων που αναλογούν στο 70% περίπου του συνόλου των δαπανών στον δημόσιο τομέα.

Ολόκληρο το Υπόμνημα της ΕΣΕΕ για το Πολυνομοσχέδιο, επισυνάπτεται παρακάτω:

Υπόμνημα ΕΣΕΕ στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Πολυνομοσχέδιο

                 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671