ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 20/05/2016)

Διχογνωμία για τη φορολόγηση των ανέργων.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Διχογνωμία για τη φορολόγηση των ανέργων

Απορρίπτει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) τα περί λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «όλα γίνονται όπως και πέρυσι, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε με τα υπέρογκα εκκαθαριστικά που προέκυψαν για ανέργους, φοιτητές και περιστασιακά απασχολούμενους με πενιχρά εισοδήματα, η ΓΓΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση, εξηγώντας τη φορολογική νομοθεσία για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, η επιπλέον διαφορά εισοδήματος, λόγω τεκμηρίων, φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με έμμεσο αφορολόγητο 9.545 ευρώ, εάν το δηλωθέν εισόδημα προέρχεται είτε μόνο από ενοίκια ή τόκους, είτε μόνο από περιστασιακή απασχόληση. Στην περίπτωση που προέρχεται και από τις δύο ανωτέρω πηγές, η επιπλέον διαφορά εισοδήματος, λόγω τεκμηρίων, φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου 75%, δηλαδή συνολικά με 45,5%.

Το θέμα αφορά χιλιάδες φορολογούμενους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα είτε αυτά προέρχονται από μία πηγή (π.χ., μόνο από ενοίκια ή μόνο από μισθούς), είτε από περισσότερες. Στη μία περίπτωση (που τα εισοδήματα προέρχονται από μία πηγή) ο νόμος καλύπτει τον φορολογούμενο, ο οποίος φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών, εξασφαλίζει το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ και δεν πληρώνει φόρο.

Οταν, όμως, τα εισοδήματα προέρχονται από περισσότερες πηγές (και ειδικά αν η μία πηγή είναι εισοδήματα από ενοίκια), τότε αφορολόγητο δεν υπάρχει. Αν ο φορολογούμενος απέκτησε εισόδημα από ενοίκια και παράλληλα ένα εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση των 1.000 ή 1.500 ευρώ, τότε η διαφορά που προκύπτει, εξαιτίας τεκμηρίων, φορολογείται από το πρώτο ευρώ και προστίθεται και η προκαταβολή φόρου 75%.

Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να λύσει το θέμα, θα πρέπει να καταθέσει διάταξη στη Βουλή, τροποποιώντας τον υφιστάμενο νόμο, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, για να καλυφθούν όσοι σήμερα πρέπει να πληρώσουν υψηλούς φόρους για πενιχρά εισοδήματα.

Πάντως, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στον Βήμα FM παραδέχθηκε το πρόβλημα, δηλώνοντας ότι θα υπάρξει μέριμνα για να ρυθμιστεί η δυσλειτουργία.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671