ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 19/05/2016)

Παραοικονομία: Στο 25% του επίσημου ελληνικού ΑΕΠ την τελευταία 15ετία.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Παραοικονομία: Στο 25% του επίσημου ελληνικού ΑΕΠ την τελευταία 15ετία

Στο 25% του επίσημου ΑΕΠ υπολογίζεται ότι ανέρχεται κατά μέσο όρο η παραοικονομία ή σκιώδης οικονομία στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία, όπως προκύπτει από έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του έργου "Θαλής".

Με βάση το σημερινό ΑΕΠ, το παραπάνω ποσοστό της παραοικονομίας σημαίνει ότι οικονομική δραστηριότητα ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ, δεν δηλώνεται και συνεπώς δεν καταγράφεται στην επίσημη οικονομία.

Η επίδοση αυτή τοποθετεί την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χωρών της Ευρώπης με βάση το μέγεθος της παραοικονομίας, ενώ η μεγαλύτερη τάση των Ελλήνων, αλλά και γενικότερα των κατοίκων των μεσογειακών, να αντλούν μέρος του εισοδήματός τους από δραστηριότητες στη σκιά της επίσημης οικονομίας, αποδίδεται σε παράγοντες όπως η υψηλή φορολογία, η φορολογική ηθική, η γραφειοκρατία, αλλά και προσωπικά κίνητρα.

Για λόγους συγκρίσεων αξίζει να αναφερθεί ότι σε χώρες, όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, η σκιώδης οικονομία είναι μικρότερη από 10% του ΑΕΠ, ενώ τον τίτλο της χώρας με τη χαμηλότερη παραοικονομία παγκοσμίως κατέχει σταθερά η Ελβετία.

Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 14%-15%, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία στο 20%. "Αν καταφέρουμε να φτάσουμε έστω στα επίπεδα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αυτό σημαίνει ότι ένα 5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να προστεθεί στην οικονομία" επισήμανε ο επιστημονικός συνεργάτης του έργου “Θαλής”, Βασίλης Βλάχος, ενόψει του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «International Conference on International Business 2016», που συνδιοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στις 20-22 Μαΐου 2016 στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημείωσε, το μέγεθος της σκιώδους οικονομίας μπορεί να υπολογιστεί μόνο εμμέσως, καθώς άμεσα θα μπορούσαν να το καταγράψουν μόνο οι εφορίες.

Το φαινόμενο μελετήθηκε -και μετρήθηκε- στο πλαίσιο του έργου "Θαλής", όπου συντονιστής ήταν ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, Αριστείδης Μπιτζένης, και ένας από τους βασικούς ερευνητές στη μελέτη και έρευνα πεδίου ήταν ο Αυστριακός καθηγητής Φρίντριχ Σνάιντερ, ο οποίος έχει εκτιμήσει τα επίπεδα διαφθοράς και παραοικονομίας σε 145 χώρες.

Πηγή: http://www.enikonomia.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671