ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Δευτέρα - 16/05/2016)

Π. Κουρουμπλής: «Τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί το Μητρώο Πολιτών όπου πάνω εκεί χτίζεται η διαλειτουργικότητα όλων των βάσεων δεδομένων, μικρών και μεγάλων.».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 16 Μαΐου 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ &

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 27 και Δραγατσανίου 2,

101 83 Αθήνα

Τηλ.: 213 136 4915, 213 136 4916,

213 136 4351, Fax: 213 136 4402

E-mail: pressoffice@ypes.gr

Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη ΥΠΕΣΔΑ κ.Παναγιώτη Κουρουμπλή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε σήμερα, Δευτέρα, συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τον εκλογικό νόμο

Είναι σκέψεις δεν είναι αποφασισμένο τίποτα. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να γίνεται πολύ πρώιμα, πριν φτάσουμε σε σημείο κοντά στις εκλογές και τότε δεν μπορείς να πείσεις κανέναν ότι δεν υπηρετείς σκοπιμότητες.

Είμαστε πάρα πολύ μακριά από εκλογές. Εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο του 2019. Όποιοι θέλουν να σκέφτονται σοβαρά, το μεγαλύτερο ατύχημα θα είναι η πολιτική αστάθεια. Όσοι την επιζητούν κάνουν λάθος.

Ο στόχος είναι να γίνει ένας διάλογος με τα κόμματα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Εγώ φιλοδοξώ ότι θα πειστούν τα κόμματα και θα εφαρμόσουμε την εκλογικό νόμο στις επόμενες εκλογές, γιατί δεν έχουμε αυτή τη στιγμή να υπηρετήσουμε κομματικές σκοπιμότητες.

Για ψήφο στα 17

Ένας νέος 17 ετών, σήμερα, έχει πληροφόρηση, μπαίνει στο διαδίκτυο καθημερινά, Νομίζω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες να σκεφτούμε, να μπει σε ένα δημόσιο διάλογο και να το συζητήσουμε. Δεν έχει αποφασιστεί τίποτε ακόμη.

Ο σημερινός νόμος είναι εκτρωματικός. Στην Κομοτηνή η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα. Εκλέγει το τρίτο κόμμα βουλευτή και δεν εκλέγει το δεύτερο κόμμα. Στην Πιερία μπορεί να είναι 4 βουλευτές και όλοι να είναι του πρώτου κόμματος. Δεν υπάρχει δημοκρατική έκφραση. Εδώ μπορείς να κάνεις το εξής: Να ξεκινήσεις την απλή αναλογική από τον νομό.

Άρα, όσοι έχουν ποσοστά, εκλέγουν βουλευτές στο νομό. Πας μετά ενδεχομένως, στην περιφέρεια. Εκεί ό,τι υπόλοιπα έχει ο καθένας, πάλι με αναλογική. Εκ των πραγμάτων μένουν υπόλοιπα. Και μετά, ενδεχομένως, λες: Αν πάρει ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων 40% δεν σημαίνει ότι η κοινωνία θέλει να κυβερνήσεις; Άρα σου δίνει και το μπόνους, γύρω στις 30 έδρες. Μιλώ για κόμμα ή για έναν συνασπισμό κομμάτων που θα έχει προγραμματική συμφωνία. Κανονικά πρέπει να πούμε στην κοινωνία σε τι δεσμευόμαστε. Βοηθά το σύστημα αυτό στις προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν στέκεται κυβέρνηση που δεν υπάρχει το πρώτο κόμμα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί χωρίς το πρώτο κόμμα.

Γιατί την απλή αναλογική

Δεν θα κυβερνηθεί η χώρα ποτέ. Όμως αν πάμε σε ένα τέτοιο σύστημα, όπως αυτό που σας περιγράφω και έχεις στις 270 έδρες απλή αναλογική, αυτό δεν είναι απλή αναλογική;

Σπάσιμο περιφερειών

Εδώ είναι η μεγάλη ανατροπή που μπορεί να επέλθει. Ξέρετε όλοι τι σημαίνει η Β’ Αθηνών. Είναι το εκκολαπτήριο όλων των πλοκών, των συμπλοκών και των διαπλοκών. Ήρθε 4 φορές στη Βουλή η διάταξη για να σπάσει και ως από μηχανής Θεός κάτι βρισκόταν και αποσυρόταν. Θα γίνει. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση γιατί εδώ δημιουργείς μεγάλο έλλειμμα ισοδυναμίας της ψήφου. Εκείνο που νομίζω ότι πρέπει να μπει στο τραπέζι να γίνουν περιφέρειες 10 βουλευτών, το πολύ.

Μείωση αριθμού βουλευτών

Θα σας πω την απολύτως προσωπική μου άποψη: Θα ήμουν θετικός σε μείωση του αριθμού των βουλευτών γύρω στους 200- όχι επειδή θα φέρει σοβαρά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά για λόγους συμβολικούς.

Πλαφόν στις θητείες

Αυτό είναι μια σκέψη, αλλά μπορεί να γίνει μόνο με την αλλαγή του Συντάγματος, δεν μπορεί να γίνει με τον εκλογικό νόμο. Για να ξέρουμε τι λέμε στον κόσμο.

Υπουργοί να μην είναι βουλευτές

Και στο θέμα αυτό έχω θετική προσωπική άποψη, υπό την αίρεση ότι θα γίνει με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Για προκριματικές εκλογές – εσωκομματική δημοκρατία

Η εσωκομματική δημοκρατία είναι μεγάλο θέμα. Πιστεύω ότι ένα μεγάλο ποσοστό παθογένειας του δημόσιου χώρου προέρχεται από την έλλειψη δημοκρατίας. Γιατί ο εκάστοτε αρχηγός έχει μια αντίληψη να «κόβει» κεφάλια, να «στραγγαλίζει» ανθρώπους – πολιτικά εννοώ πάντα. Νομίζω ότι αν καθιερώσουμε προκριματικές εκλογές, αυτό θα ενθαρρύνει την συμμετοχή. Ένας από τους στόχους αυτής της πολύ μεγάλης μεταρρύθμισης στο πολιτικό μας σύστημα, είναι να μπορέσουμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον ενός μεγάλου ποσοστού από το 40% - ιδιαίτερα νέων ανθρώπων – που απέχουν από την πολιτική. Πιστεύω ότι η έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας είναι ένας λόγος που σπρώχνει τους ανθρώπους έξω από την πολιτική.

Θα σας πω ένα βίωμά μου προσωπικό.

Το 1996 δεν θα ήμουν υποψήφιος αν δεν είχε καθιερωθεί για πρώτη και τελευταία φορά προκριματική διαδικασία και είχε δεσμευτεί τότε ο Σημίτης ότι η πρώτος σε κάθε νομό θα είναι υποψήφιος. Εν τω μεταξύ εγώ είχα την άρνηση όλων των συνυποψηφίων μου, γιατί ήξεραν ότι θα είμαι βουλευτής και θα χαθεί έδρα από αυτούς και έτσι έγινα βουλευτής.

Μικτό εκλογικό σύστημα με λίστα και σταυρό

Υπάρχει η σκέψη και για ένα διπλό σύστημα - και λίστα και σταυρός. Δηλαδή, ο πρώτος σε κάθε ψηφοδέλτιο να είναι με λίστα. Εδώ δίνεις την δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που, για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν το αντέχουν αυτό το «σπορ». Το να μπορείς να ψηφίζεις υποψήφιο από άλλο κόμμα δεν το έχουμε συζητήσει, δεν είναι στις σκέψεις μας.

Για συμφωνία - μέτρα

Είναι πράγματι δύσκολα τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος, ούτε περιχαρής. Αλλά στο χωριό μου λένε μια πολύ σοφή παροιμία: «Παπάς δεμένος, γράφει και ξεγράφει». Όταν υπήρχαν όλες αυτές οι δεσμεύσεις της χώρας, εκ των πραγμάτων είσαι αναγκασμένος να κάνεις κάποιες επιλογές. Η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη να κάνει αυτή την επιλογή. Θα σας μιλήσω με κάθε ειλικρίνεια ακόμη και για τον κόφτη γιατί βλέπω να κόπτονται πολλοί για τον κόφτη, ο οποίος είχε ψηφιστεί ήδη από το 2012.

Αν δεν πετύχει ανάπτυξη η χώρα, θα έχει ελλείμματα άρα εκ των πραγμάτων ή θα χρειαστεί άλλα δάνεια ή να κόψει δαπάνες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Κάπως έτσι φτάσαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κυβέρνηση, η ΝΔ μπορεί να λέει ό,τι θέλει τώρα, είναι αντιπολίτευση. Το κρίσιμο σημείο της χώρας είναι η σταθερότητα. Αν βγει η συμφωνία και πολιτική σταθερότητα υπάρξει η χώρα θα πάρει τα πάνω της. Αν δεν κερδίσουμε ανάπτυξη, στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε και θα τιμωρηθούμε αντίστοιχα, θα πάμε στα αζήτητα. Αν πάρουμε το δρόμο της ανάπτυξης όλα σιγά-σιγά θα ιαθούν. Και οι φόροι θα μειωθούν και θα βελτιωθούν οι παροχές.

Για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος

Ποιο είναι το ευρύτερο σχήμα; Με ποιόν να πάμε; Να κάνουμε οικουμενική; Ακούμε συνέχεια, όπως λέει ο παππάς το «κύριε Ελέησον» τον μεν Κυριάκο να λέει εκλογές, το δε φίλο μου Βασίλη Λεβέντη να λέει οικουμενική. Συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα πει πιο πολλές φορές εκλογές ή οικουμενική.

Η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης έχουν επιλέξει τον δρόμο, με ποιον θα συνεργαστούν. Έχουν κόψει κάθε δίαυλο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει πάρει ρητή εντολή από τον ελληνικό λαό, είναι μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Οικολόγοι Πράσινοι θα εξαντλήσουμε την τετραετία και εκεί θα κριθούμε. Αν δεν έχουμε πραγματικά δικαιώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου θα πάμε κι εμείς στα αζήτητα όπως και οι άλλοι.

Αν θέλει να παραμείνει στο υπ. Εσωτερικών

Εγώ θέλω να μείνω στο υπουργείο. Στην Ελλάδα το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ωριμάσουν κάποια πράγματα, παρά να αρχίσει η υλοποίηση. Εχουμε ψηφίσει την διάταξη που συνιστά την εθνική επιτροπή για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που είναι ένα πραγματικά πολύ σημαντικό έργο. Η πολυνομία και η γραφειοκρατία είναι δύο σιαμαίες αδελφές που στραγγαλίζουν κάθε δημιουργική προσπάθεια.

Για την διαλειτουργικότητα βάσεων του Δημοσίου

Η διαλειτουργικότητα είναι δεύτερο μεγάλο έργο. Τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί το Μητρώο Πολιτών όπου πάνω εκεί χτίζεται η διαλειτουργικότητα όλων των βάσεων δεδομένων, μικρών και μεγάλων. Μέσα στο 2016 οι 15 μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων θα επικοινωνούν μεταξύ τους, Αυτό σημαίνει ότι οίκοθεν 11 εκατομμύρια πιστοποιητικά και βεβαιώσεις θα γίνονται χωρίς χαρτί, κόστος, ταλαιπωρία, γραφειοκρατία, γρηγορόσημο. Αυτές είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σε συνδυασμό με την επαναθεσμοποίηση του «Καλλικράτη», όπου πλέον φέρνεις ένα νέο μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Και εδώ είναι και η μεγάλη δοκιμασία για την αριστερή κυβέρνηση: Πόσο δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό της διαχείρισης που έχει ο καθένας. Θα δώσουμε αποκέντρωση - όχι μόνο αρμοδιότητες αλλά και πόρους.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671