ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 25/04/2016)

Σταδιακά μέχρι και το 2022 τα μέτρα που κλείνουν τις επόμενες μέρες.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Σταδιακά μέχρι και το 2022 τα μέτρα που κλείνουν τις επόμενες μέρες

Από τώρα μέχρι και το 2022 θα είναι η ισχύς των σταδιακών μέτρων συνολικού ύψους 9 δισ ευρώ, στα οποία θα πρέπει να καταλήξουν μέσα στις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές, πριν ξεκινήσει ο διάλογος για την ελάφρυνση του χρέους.

Πρακτικά τα 5,4 δισ ευρώ θα πρέπει σύμφωνα με την Αθήνα και τους Ευρωπαίους δανειστές να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018.

Με άλλα λόγια θα πρέπει να είναι αρκετά ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017, και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Η αμφιβολία του ΔΝΤ, η οποία οδήγησε και στην πρόταση της Commission για τα «εφεδρικά» μέτρα των 3,6 δισ ευρώ (2% του ΑΕΠ), βρίσκεται κυρίως στα έτη μετά το 2018, όταν η Ελλάδα θα πρέπει αφού πιάσει το στόχο του 2018 να συνεχίσει να επιτυγχάνει πλεονάσματα κοντά στο 3% του ΑΕΠ, τουλάχιστον μέχρι και το 2022.

Το συγκεκριμένο χρόνο αν όλα έχουν πάει καλά θα υπάρξει η πρώτη ουσιαστική και απαραίτητη ελάφρυνση, αφού λήγει η περίοδος χάρητος για τα ευρωπαϊκά δάνεια και η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 33,36 δισ ευρώ από τα οποία τα 25 δισ ευρώ, θα είναι τόκοι και 8,87 δισ ευρώ χρεολύσια.

Συνεπώς τα εφεδρικά μέτρα έχουν διπλό στόχο:

- Να εξασφαλίσουν την παρουσία και την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού αυξάνουν δυνητικά τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, από τα 5,4 δισ ευρώ στα 9 δισ ευρώ (5% του ΑΕΠ).

Δηλαδή όσα ακριβώς υπολογίζει το Ταμείο ότι είναι τα μέτρα που χρειάζεται η Ελλάδα, αν επιμείνουν όπως το κάνουν - οι Ευρωπαίοι στον στόχο του 3,5% το ΑΕΠ το 2018.

- Να καλύψουν τα «κενά» της μεταβατικής περιόδου μεταξύ του τέλους του μνημονίου στα μέσα του 2018, και της υλοποίησης της λύσης για το χρέος το 2022, σε ότι αφορά την επίτευξη πολυετών πρωτογενών πλεονασμάτων που αμφισβητεί σήμερα το ΔΝΤ.

Και τα δύο είναι απαραίτητα για να περάσει από τα δύσκολα κοινοβούλια της Γερμανίας της Φιλανδίας της Ολλανδίας η λύση για το ελληνικό χρέος.

¨Όπως όλα δείχνουν και όπως ο κ. Σόϊμπλε αφήνει να εννοηθεί, σε κάθε του σχετική δήλωση η περίφημη λύση για το χρέος, όποτε και όταν αποφασιστεί θα εφαρμοστεί μελλοντικά και θα έχει ως βασική προϋπόθεση η Ελλάδα να συνεχίζει την οδό των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Συνεπώς τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα των 3,6 δισ ευρώ τα οποία θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες μέρες, αν δεν έχουν ήδη υλοποιηθεί μέχρι και το 2018, παραμένουν στο τραπέζι. Θα εφαρμοστούν από εκεί και πέρα για να συνεχίσει η Αθήνα να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η δε μορφή με την οποία θα λαμβάνονται θα ακολουθεί το σύστημα της αυτόματης διόρθωσης που προβλέπει ο οργανικός νόμος για τον προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 μαζί με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Κάθε απόκλιση από δαπάνες θα σημαίνει την περικοπή κάποιας προαποφασισμένης δαπάνης και κάθε απόκλιση εσόδων την αύξηση κάποιου φόρου.

Τις επόμενες μέρες εκτός από το πακέτων των 5,4 δισ ευρώ θα πρέπει να αποφασιστεί:

Ποια θα είναι τα μέτρα που θα ενταχθούν στα εφεδρικά

Ο χρόνος και οι συνθήκες ενεργοποίησής τους. Δηλαδή πάνω από ποια απόκλιση θα ενεργοποιούνται αυτόματα και με ποιο μηχανισμό.

Ο εντατικότερος έλεγχος των επιδόσεων της οικονομίας από το ΔΝΤ, αφού η κ. Λαγκάρντ αμφισβήτησε ευθέως στο Eurogroup του Άμστερνταμ την ακρίβεια των στοιχείων της Eurostat, από τα οποία προέκυπτε για την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

Πηγή: http://www.real.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671