ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 25/04/2016)

Κορκίδης: Να στηριχτεί με μια υγιή οικονομία και χρηματοδότηση η νεοφυής επιχειρηματικότητα.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Κορκίδης: Να στηριχτεί με μια υγιή οικονομία και χρηματοδότηση η νεοφυής επιχειρηματικότητα

Στο ζοφερό και μίζερο περιβάλλον το οποίο βιώνει η ελληνική επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Βασίλης Κορκίδης. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να παραδοθεί στους νέους ανθρώπους, που με πάθος καταπιάνονται με νέες ιδέες και νέες προκλήσεις, που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, την νανοτεχνολογία, τη βιοτεχνολογία και την ενέργεια, μια υγιής οικονομία, χωρίς στρεβλώσεις.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Κορκίδης είπε τα εξής::

Δυστυχώς, η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται ως πυλώνας ανάπτυξης που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και παράγει πλούτο για τον τόπο.

Δεν ενθαρρύνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία που μπορεί να προκαλέσει νέες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας.

Αντιθέτως, οι πολιτικές που εφαρμόζονται και τα μέτρα που κάθε τόσο λαμβάνονται διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ζοφερό και μίζερο για κάθε επενδυτική ενέργεια.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο δεν ενισχύεται η εξωστρέφεια της οικονομίας, αλλά επιτείνεται μια λυπηρή εσωστρέφεια που καθηλώνει κάθε δημιουργική δύναμη.

Η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η έλλειψη ρευστότητας, οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, η πολύπλοκη διαδικασία ένταξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα, η παραοικονομία, το παραεμπόριο, τα μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι καθυστερήσεις στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το Δημόσιο και βεβαίως το χάος που επικρατεί στη Δημόσια Διοίκηση με τον κατακερματισμό των υπηρεσιών, το πλήθος των συναρμοδιοτήτων, τις δυσνόητες νομοθετικές και λοιπές κανονιστικές ρυθμίσεις και την έλλειψη ηλεκτρονικής μηχανογράφησης όλων των δημοσίων υπηρεσιών, όλα αυτά συνθέτουν ένα μη φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.

Είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας μεταφέρω την κραυγή αγωνίας του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας για το αύριο, το οποίο δεν είναι παρά το σήμερα, που έπρεπε, να είχαμε φροντίσει χθες!

Αισθάνομαι ότι είμαι στη δυσάρεστη θέση, γιατί βλέπω ότι ανάμεσά μας βρίσκονται και νέοι άνθρωποι που με πάθος καταπιάνονται με νέες ιδέες και νέες προκλήσεις, που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, την νανοτεχνολογία, τη βιοτεχνολογία και την ενέργεια.

Σ’ αυτούς τους νέους ανθρώπους με τις φρέσκιες ιδέες και την όρεξη για δουλειά, για παραγωγή, στηρίζεται το αύριο.

Εμείς σ’ αυτούς τους ανθρώπους, στη νέα γενιά επιχειρήσεων της χώρας οφείλουμε να παραδώσουμε μια υγιή οικονομία χωρίς στρεβλώσεις που έρχονται από το παρελθόν.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις βιώνουν μία ζοφερή πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις άγγιξαν τον περασμένο Φεβρουάριο το κατώτερο σημείο της δεκαετίας.

Τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθαν μόλις σε 291 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό ήταν 408 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2015 και 947 εκατ. ευρώ το 2014.

Επιπλέον, ακόμα και αυτές οι λιγοστές πιστώσεις που διατίθενται από τις τράπεζες έχουν απαγορευτικό κόστος εξυπηρέτησης.

Τα επιτόκια με βάση τα οποία δανείζονται είναι μέχρι και τρεις φορές υψηλότερα, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Το μέσο επιτόκιο για τα νέα δάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα του 5%, ενώ το αντίστοιχο για τα νέα δάνεια των επιχειρήσεων στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης μειώθηκε τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά κάτω από το 2%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο κομμάτι της φορολογίας, τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα, παρόλο που η Κομισιόν στις τελευταίες της διατυπώσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ ήταν σαφής: «η αύξηση του Φ.Π.Α. σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα».

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντοπίζουν στην Ελλάδα «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ, (VAT Gap), τουλάχιστον 6,65 δισ. ευρώ, ετησίως.

Μάλιστα, σε ποσοστιαία βάση, η διαφορά που χωρίζει τις πραγματικές εισπράξεις από το ποσό που κανονικά θα έπρεπε να καταλήγει στα ταμεία του κράτους είναι 33%, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου 16%. Τα έσοδα από τον Φ.Π.Α. στη χώρα θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ με δεδομένους τους φορολογικούς συντελεστές, που εφαρμόζονται και παρ´ όλα αυτά, οι εισπράξεις περιορίζονται στα 13,7 δις ευρώ, ενώ το 21% των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφορά στον Φ.Π.Α.

Πηγή: http://www.enikonomia.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671