ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 21/04/2016)

Σόιμπλε: «Οσον αφορά την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος για πρώτη φορά».

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Σόιμπλε: «Οσον αφορά την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος για πρώτη φορά»

Αισιόδοξος για πρώτη φορά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που Αθήνα και δανειστές συνεχίζουν τις συνομιλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Όσον αφορά την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος για πρώτη φορά», επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters (Ρόιτερς). Εξάλλου, τόνισε ότι οι Έλληνες θα βιώσουν τώρα πώς είναι μία σύγχρονη διοίκηση. Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε επίσης για πρώτη φορά να αποδεχτεί τη συνδρομή βοήθειας από άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

"Δεν προχωρούν τόσο ομαλά" οι διαπραγματεύσεις

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να διεξαγάγουν έκτακτο συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα εάν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση ολοκληρωθούν, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, επισημαίνοντας πάντως ότι οι συνομιλίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

«Εάν υπάρξει τόση πολλή πρόοδος που η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα επίκειται λογικά, τότε θα ανέμενα να γίνει (έκτακτο) Eurogroup κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πάντως οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίσσονται τόσο ομαλά, επισήμαναν Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι.

«Έχω ελπίδες, αλλά όχι την προσδοκία, ότι όλα θα έχουν κλείσει πριν από το Eurogroup την Παρασκευή», επισήμανε η πηγή αυτή, αναφερόμενη στο τακτικό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στο 'Αμστερνταμ την 22η Απριλίου.

Μια από τις υπό εξέταση επιλογές είναι οι συνομιλίες να συνεχιστούν στο Eurogroup ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία τεχνικής φύσης η οποία θα οριστικοποιηθεί στο έκτακτο συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, διευκρίνισε.

Μια από τις βασικές διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις αφορά τα δημοσιονομικά: η Eυρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζουν να ερίζουν για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να χαρακτηρίζει υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις της ΕΕ.

Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση και οι πιστωτές συμφώνησαν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 24% από το 23%, στο πλαίσιο μιας σειράς φορολογικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ.

Τα μέρη συνεχίζουν να διαφωνούν για το εάν το αφορολόγητο πρέπει να μειωθεί ή όχι στα περίπου 8.000 από τα 9.545 ευρώ, όπως απαιτούν οι πιστωτές. Η ελληνική κυβέρνηση αντιπρότεινε μια μείωση στα περίπου 9.000 ευρώ.

Υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, από το οποίο η Αθήνα ελπίζει να εξοικονομήσει άλλο 1% του ΑΕΠ. Οι συνομιλίες περιπλέκονται κι από την ανάγκη εξεύρεσης μιας διευθέτησης για το πότε και το πώς θα μπορούσε να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος.

Το ΔΝΤ πιέζει να υπάρξει συμβιβασμός για αυτό πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, και κυρίως η Γερμανία, αξιώνουν να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και κατόπιν να αρχίσουν συνομιλίες για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.

«Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις συμπεριφορές όσον αφορά τα μέτρα που αφορούν το χρέος ανάμεσα στους θεσμούς, τα κράτη μέλη και τα λοιπά, και το χάσμα είναι σημαντικό», ανέφερε ο ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αντηχώντας τις γερμανικές θέσεις, ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι το περιθώριο ελιγμών είναι πολύ μικρό όσον αφορά την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

Πηγή: http://www.express.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671