ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 15/04/2016)

Kύμα ανατιμήσεων με ΦΠΑ 24% σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Kύμα ανατιμήσεων με ΦΠΑ 24% σε προϊόντα και υπηρεσίες

Αν δεν βγουν τα νούμερα, ενδέχεται να αυξηθεί και ο μειωμένος συντελεστής 13% στο 14% παρασύροντας και τον χαμηλό από το 6,5% στο 7%.

Kόντρα στην... φορολογική ιστορία που δείχνει ότι κάθε φορά που η όποια κυβέρνηση στα χρόνια του μνημονίου επέβαλε αύξηση του ΦΠΑ η αύξηση των εσόδων δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ αρκετές φορές αντί για αύξηση των εσόδων προέκυψε μείωση, η πρόταση της ελληνική πλευράς φαίνεται πως έχει γίνει αποδεκτή από τους δανειστές.

Ετσι, ο υψηλός συντελεστής ανεβαίνει από το 23% στο 24% δηλαδή στο υψηλότερο σκαλί της Ευρωζώνης, μαζί με τη Φινλανδία, ενώ αν δεν βγουν τα νούμερα, ενδέχεται να αυξηθεί και ο μειωμένος συντελεστής 13% στο 14% παρασύροντας και τον χαμηλό από το 6,5% στο 7%.

Ακόμη ακριβότερη η βεζίνη

Παράλληλα στο τραπέζι παραμένουν αυξήσεις των έμμεσων φόρων στα ποτά και τα τσιγάρα, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ θα αφορά και στη βενζίνη, η λιανική τιμή της οποίας -σε συνδυασμό με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 5 λεπτά το λίτρο- θα «πετάξει» στα 1,435 ευρώ/λίτρο από 1,362 ευρώ σήμερα.

Στόχος της πρότασης για το 24% είναι να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% για το 2017-2018. Το κενό προκύπτει από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το ΦΠΑ και για να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Από την εν λόγω αύξηση η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα έχει επιπλέον έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου και αναμένεται να προκαλέσει αυξήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι τιμές στο ράφι θα είναι αυξημένες για προϊόντα όπως:

Καφές - Τσάι - Κακάο

Ηλιέλαιο - Αραβοσιτέλαιο

Αλλαντικά

Κονσέρβες

Σάλτσες

Μαργαρίνες

Ζάχαρη

Τσίχλες-Καραμέλες

Αλεύρι–Φρυγανιές

Ψωμί τοστ-Ψωμί γεμιστό (ελιές, σταφίδες κ.λπ.)

Μπισκότα

Παγωτά

Αναψυκτικά -Χυμοί

Μέλι – Μαρμελάδες

Σοκολάτες-Γκοφρέτες

Τυρόπιτες - Πίτσες

Χυμοί φρούτων

Μπύρες-Οινοπνευματώδη

Επίσης, η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα θα προκαλέσει άνοδο των τιμών και σε:

εισιτήρια μέσων μεταφοράς

εστίαση

ταξί

Επισκευή και συντήρηση κατοικιών

Ανθη - φυτά

Αποχέτευση

Ζωοτροφές για κατοικίδια

Κ. Μίχαλος: Χαριστική βολή ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

«Χαριστική βολή» στην αγορά χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αύξησης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως τονίζει σε δήλωσή του, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα καταφέρουν να απορροφήσουν οι ίδιες την αύξηση των τιμών που θα προκαλέσει η ενδεχόμενη άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ, ενώ επισημαίνει ότι κάθε αύξηση των τιμών των προϊόντων σημαίνει και μείωση πωλήσεων.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η επιμελητηριακή κοινότητα «έχει αναδείξει επανειλημμένα τις εφιαλτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο κύμα πτωχεύσεων, αρνητικών επενδύσεων και επιχειρηματικής μετανάστευσης».

Προσθέτει επίσης ότι τα τελευταία χρόνια οι προειδοποιήσεις έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη, από τον αυξανόμενο αριθμό των λουκέτων, των αρνητικών επενδύσεων, αλλά και των επιχειρήσεων που οδηγούνται στην έξοδο από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον σε χώρες των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μια ακόμη, άκρως ανησυχητική επιβεβαίωση, αποτελούν τα σενάρια που θέλουν την αύξηση της ήδη πολύ βαριάς έμμεσης και άμεσης φορολογίας που υφίστανται οι ελληνικές επιχειρήσεις», συμπληρώνει ο κ. Μίχαλος.

Εξάλλου, όπως εκτιμά, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικά εισπρακτικά μέτρα. «Αντίθετα μάλιστα, η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και η μείωση της φορολογίας, συνθέτουν το μοναδικό αντίδοτο στην ύφεση. Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία θα αφυπνιστεί προτού να είναι πολύ αργά και δεν θα επιβεβαιώσει τα νέα σενάρια για δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις», καταλήγει ο κ. Μίχαλος.

Τελειωτικό χτύπημα η αύξηση του ΦΠΑ

Την εκτίμησή του ότι ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, από 23% που είναι σήμερα, θα αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα για την αγορά, διατυπώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι «η αύξηση της φορολογίας, έμμεσης ή άμεσης, οδηγεί την αγορά σε χειμερία νάρκη από την οποία δύσκολα θα εξέλθει».

«Έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η αγορά ασφυκτιεί υπό το βάρος της οικονομικής ανομβρίας, της έλλειψης ζήτησης, των αλλεπάλληλων λουκέτων και των υπέρμετρων φόρων. Παρ΄όλα αυτά η κυβέρνηση, δεν το αντιλαμβάνεται και απεργάζεται νέα αποσπασματικά μέτρα που θα ικανοποιήσουν απλά άμεσες ανάγκες» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος σε σημερινή ανακοίνωση του ΒΕΘ.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημειώνει ότι «η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για σωρεία ζητημάτων, από τα οποία κανένα δεν φαίνεται να οδεύει προς τη λύση» και καταλήγει: «Ευελπιστώ, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι οι δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν αποφέρουν κανένα ουσιαστικό όφελος για την αναστροφή του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος».

Πηγή: http://www.thetoc.gr  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671