ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 09/02/2016)

Οι Έλληνες μπορούν να αποφύγουν τη μείωση των συντάξεων... καπνίζοντας.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Οι Έλληνες μπορούν να αποφύγουν τη μείωση των συντάξεων... καπνίζοντας

Το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να έχει ετησίως 670 εκατ. ευρώ σε έσοδα μόνο απ' το φόρο στα τσιγάρα που σήμερα πωλούνται λαθραία.

Την... χασούρα του ελληνικού κράτους από την πώληση λαθραίων τσιγάρων υπογραμμίζει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για νέα μέτρα και εν μέσω σοβαρών κοινωνικών αντιδράσεων «οι Έλληνες θα μπορούσαν να τα αποφύγουν όλα αυτά με το να καπνίζουν, να τζογάρουν και να πίνουν νόμιμα».

«Τα παράνομα τσιγάρα και το εμπόριο του λαθραίου καπνού κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο σημαντικά έσοδα κάθε χρόνο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν συντάξεις, μισθοί και κοινωνικά επιδόματα», λέει ο Ιάκωβος Καργαρότος, Αντιπρόεδρος της θυγατρικής της Philip Morris International, Παπαστράτος ΑΒΕΕ. «Δημιουργεί μία μεγάλη δημοσιονομική τρύπα την οποία καλούνται οι φορολογούμενοι να την καλύψουν».

Σύμφωνα με πρακτορείο, πάνω από 4 δισ. παράνομα τσιγάρα πωλούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Υπολογίζοντας κανείς τον ειδικό φόρο 85% που επιβάλλεται σήμερα στα πακέτα των 20 τσιγάρων, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να έχει ετησίως 670 εκατ. ευρώ σε έσοδα μόνο απ' το φόρο.

Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνά το ποσό της αύξησης των εισφορών των εργαζομένων με βάση το σχέδιο για το ασφαλιστικό που προκάλεσε και το τελευταίο κύμα διαδηλώσεων και επεισοδίων την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Αν και τα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι από τα φθηνότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από το 20% των τσιγάρων είναι απομιμήσεις, αφορολόγητα ή λαθραία σύμφωνα με μελέτη της Nielsen την οποία επικαλείται εγχώρια καπνοβιομηχανία ζητώντας μέτρα κατά των παράνομων προϊόντων.

Επίσης, περίπου 24 εκατ. λίτρα αφορολόγητου τσίπουρου καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, κάτι που μεταφράζεται για το Δημόσιο σε απώλεια τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ μέσω της φοροαποφυγής, σημειώνει το Bloomberg.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα καύσιμα με τον Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) να υπολογίζει ότι η ετήσια ζημιά για το ελληνικό δημόσιο απ' το λαθρεμπόριο ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.thetoc.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671