ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 08/02/2016)

«Συμψηφίζουν» τις εισφορές με τις φοροελαφρύνσεις.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

«Συμψηφίζουν» τις εισφορές με τις φοροελαφρύνσεις

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Στα «μαλακά» φαίνεται πως πέφτουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό καθεστώς. Η στάση αυτή της κυβέρνησης έρχεται σε ευθεία σύνδεση με τις αλλαγές που προωθεί στο ασφαλιστικό και επιβαρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί σε κάποιο βαθμό να «συμψηφίσει» τις επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό με ελαφρύνσεις στο φορολογικό για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων.

Εφόσον ισχύσει η πρόταση για φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με την ίδια κλίμακα που φορολογούνται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι (συντελεστές 22% έως 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, 42% για τα επόμενα 18.000 ευρώ και τον νέο συντελεστή που προτείνει η Αθήνα 50% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ), τότε όσοι δηλώνουν έως 42.000 ευρώ θα έχουν φορολογική ελάφρυνση σε σχέση με το τι πληρώνουν στην εφορία σήμερα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται σήμερα με 26% για το εισόδημα έως τις 25.000 ευρώ και με την κυβερνητική πρόταση θα φορολογούνται με συντελεστή 22% για το ποσό αυτό.

Ετσι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 20.000 ευρώ σήμερα θα πληρώσει στην εφορία 5.200 ευρώ. Εάν ισχύσουν οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης, τότε ο φόρος που θα κληθεί να καταβάλει είναι 4.400.

Δηλαδή, 800 ευρώ λιγότερα.

Αντιθέτως, εάν δηλώνει εισόδημα 45.000 ευρώ τον χρόνο, σήμερα θα πληρώσει φόρο 11.700 ευρώ και με τις προτεινόμενες αλλαγές 12.200 ευρώ (αύξηση 500 ευρώ).

Φοροδιαφυγή

Επί της ουσίας, με την πρότασή της η κυβέρνηση δίνει έναν παραπάνω λόγο στους ελεύθερους επαγγελματίες –οι οποίοι είναι ευκολότερο να φοροδιαφύγουν από ό,τι οι μισθωτοί– να δηλώσουν μικρότερα από τα πραγματικά τους εισοδήματα. Δηλαδή, οι προτεινόμενες αλλαγές συμβάλλουν στη διεύρυνση της φοροδιαφυγής, αντί στην καταπολέμησή της.

Επιβαρύνσεις, βέβαια, θα υποστούν και οι μισθωτοί που έχουν άνω των 60.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, καθώς θα φορολογούνται με συντελεστή 50% αντί του 42% για το τμήμα του εισοδήματός τους που υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα στους εκπροσώπους των δανειστών, η σημαντικότερη αλλαγή είναι η θέσπιση ενιαίας κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδήματα από ενοίκια. Επίσης, στη σημερινή κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων προστίθεται ένας ακόμα φορολογικός συντελεστής. Αυτός του 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Στα χαρακτηριστικά της πρότασης περιλαμβάνεται και η απουσία της ενσωμάτωσης της εισφοράς αλληλεγγύης που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και εάν ενσωματωθεί, τότε θα ανεβάσει τον συντελεστή 50% στα επίπεδα του 58%.

Σενάρια

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν ούτε τη μοναδική κυβερνητική πρόταση, ούτε το οριστικό σενάριο που θα εφαρμοστεί. Αλλωστε, την πρόταση αυτή φαίνεται να αντικαθιστά ένα νέο σενάριο που προβλέπει ότι τα εισοδήματα από ενοίκια δεν θα ενταχθούν στην κλίμακα με τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Και θα προχωρήσει η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εσόδων από ενοίκια όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο (στο 13% από 11% για έσοδα έως 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει και επιβολή τρίτου συντελεστή 40-45% για έσοδα άνω των 40.000 ευρώ. Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται μεν με τους ίδιους συντελεστές που φορολογούνται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά σε ξεχωριστή κλίμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον συνδυασμό της αύξησης του ανώτατου συντελεστή στο 50% και της ταυτόχρονης μη ενσωμάτωσης της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα. Θεωρούν ότι αν ενσωματωθεί και η εισφορά, τότε η φορολόγηση των εισοδημάτων άνω των 60.000 φτάνει σε πολύ υψηλό επίπεδο και ξεκινά να αποτελεί αντικίνητρο για όσους αμείβονται με τέτοια ποσά.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το νέο φορολογικό θα επιβαρύνει εκείνους που έχουν μεγάλα εισοδήματα. Ομως, οι προτεινόμενες -έως τώρα- αλλαγές δεν φαίνεται να φέρνουν και σημαντικές ελαφρύνσεις σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Αλλωστε, τα δύο αυτά μεγέθη δεν μπορούν να είναι ίδια, καθώς από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος –και μόνο– θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα κατά 150 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί σε αυτό το ποσό και ο στόχος αύξησης των εσόδων κατά 140 εκατ. ευρώ από την αλλαγή στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, τότε το συνολικό όφελος από τη φορολογική μεταρρύθμιση φθάνει κατ’ ελάχιστο στα 290 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671