ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 29/01/2016)

ΣΕΒ: It’s the middle class wages, stupid! (είναι οι μισθοί της μεσαίας τάξης, ανόητε).

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΣΕΒ : It’s the middle class wages, stupid! (είναι οι μισθοί της μεσαίας τάξης, ανόητε)

«Η κρίση έχει εξανεμίσει τα εισοδήματα ειδικά της ανώτερης μεσαίας τάξης, έχει οδηγήσει πιο κοντά στην φτωχοποίηση τη μεσαία τάξη και έχει πολλαπλασιάσει όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα» τονίζει στην εβδομαδιαία οικονομική ανάλυσή του ο ΣΕΒ.

Συγκεκριμένα, τα συνολικά δηλωμένα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων υποχώρησαν στο διάστημα 2008-2014 κατά 21% ή €15 δις., μια υποχώρηση που είναι περίπου ευθυγραμμισμένη με την υποχώρηση του ΑΕΠ την περίοδο αυτή, όπως αναφέρει η ανάλυση.

Τα δηλωμένα εισοδήματα στα κλιμάκια €20 έως €50 χιλιάδες υποχώρησαν κατά €14,3 δις. και τα εισοδήματα στα κλιμάκια €50 έως €100 χιλιάδες υποχώρησαν κατά €9,5 δις. Αντίστοιχα, αυξάνεται η συγκέντρωση ετήσιων εισοδημάτων κάτω των €15 χιλιάδων με το άθροισμα να οδηγεί στην προαναφερόμενη μείωση εισοδημάτων.

Επιπλέον παρατηρεί ο ΣΕΒ και μια σημαντική αύξηση των φορολογούμενων που δηλώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, εξέλιξη που μάλιστα συγκρατεί την υποχώρηση των συνολικών εισοδημάτων σε πιο ήπιο ποσοστό σε σχέση με τη μεγαλύτερη υποχώρηση του κατά κεφαλή δηλωμένου εισοδήματος της ομάδας αυτής.

Η μεταβολή αυτή μπορεί να οφείλεται, όπως αναφέρει η έκθεση πρώτον, στην αύξηση των συνταξιούχων στο πλαίσιο των αθρόων συνταξιοδοτήσεων των προηγούμενων και, δεύτερον, στην εγκατάλειψη από αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες της επαγγελματικής τους ιδιότητας λόγω του υψηλού κόστους διατήρησης της ιδιότητας του επιτηδευματία. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει με μεγάλη πιθανότητα από το γεγονός ότι στα ελεύθερα επαγγέλματα και τους αγρότες η αθροιστική μείωση του αριθμού των φορολογούμενων εντοπίζεται κυρίως στα χαμηλότερα δηλωμένα εισοδήματα, και όχι στα υψηλά. Έτσι, το μέσο δηλωμένο εισόδημα στην κατηγορία αυτή αυξάνεται κατά 9% την περίοδο 2008-2014,από €6.124 το 2008 σε €6.655 το 2014. Αυτό αποτελεί μάλλον εντυπωσιακή εξέλιξη, καθώς την ίδια ώρα το κατά κεφαλή δηλωμένο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις υποχώρησε κατά 38% και από ακίνητα κατά 34%, εξέλιξη που προκαλείται από τη μεγάλη μείωση του αριθμού των φορολογούμενων με υψηλότερα εισοδήματα, όπως αναφέρει η έκθεση.

«Καθώς δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση, απομένει ως μόνη εξήγηση ότι τα δηλωμένα εισοδήματα αυτών των επαγγελματικών ομάδων συνεχίζουν διαχρονικά να έχουν μικρή συσχέτιση με τα πραγματικά τους εισοδήματα και ότι η φορολογική μεταρρύθμιση των προηγούμενων χρόνων έχει φέρει στην επιφάνεια ένα μέρος των εισοδημάτων αυτών. Η εξέλιξη αυτή δεν έχει μόνο σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Η αναντιστοιχία ανάμεσα στο ύψος των μισθών ιδιωτικού τομέα (χωρίς εισφορές) και των δαπανών του κράτους αποκαλύπτει με συγκλονιστικό τρόπο το βασικό πρόβλημα της χώρας που είναι το μικρό μέγεθος του ιδιωτικού τομέα που βασίζεται στη μισθωτή εργασία: περίπου €20 δις μισθών του ιδιωτικού τομέα αντιπαραβάλλονται με μια μισθοδοσία της γενικής κυβέρνησης που ξεπερνάει τα €13 δις, συντάξεις πρώην δημοσίων υπαλλήλων άνω των €6 δις και λοιπές συντάξεις κατά την εφορία €19 δις (που παραδόξως αθροιστικά υστερούν των συντάξεων που φαίνεται να καταβάλλει η γενική κυβέρνηση ως δαπάνη για συντάξεις).

«Σύμφωνα με τα τελευταία, όχι μόνο τα εισοδήματα από μισθούς εργαζομένων σε οργανωμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν πληγεί δυσανάλογα ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά αποτελούν και το βασικό λόγο υστέρησης των εισοδημάτων από μισθούς σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό οφείλεται στο κενό που δημιουργεί στην απασχόληση η σχετική έλλειψη οργανωμένων μεγαλύτερων σε μέγεθος επιχειρήσεων που πληρώνουν καλύτερους μισθούς, κάτι που με τη σειρά του είναι συνέπεια της υπερφορολόγησης της μισθωτής εργασίας που αποτελεί βασικό συντελεστή παραγωγής για αυτές τις επιχειρήσεις" σύμφωνα με τον ΣΕΒ.

Λύση στο ασφαλιστικό η ανάκαμψη της μισθωτής απασχόλησης

Είναι περίπου αυτονόητο ότι η κρίσιμη παράμετρος για τη διάσωση της χώρας είναι η αύξηση της φορολογητέας ύλης που συνεισφέρει καθαρά στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είναι η μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόβλημα της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός των συνταξιούχων, αλλά και η σχέση με όσους εργάζονται και συνεισφέρουν ουσιαστικά στην πληρωμή των συντάξεων, υποστηρίζει στην έκθεσή του ο ΣΕΒ. "Ο μικρός αριθμός αυτών των εργαζομένων είναι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, καθώς η αύξηση τους αριθμού τους θα οδηγήσει άμεσα στη βελτίωση του λόγου συνταξιούχων προς εργαζόμενους" όπως αναφέρεται.

Όπως τονίζει ο ΣΕΒ επίσης βιώσιμη επίλυση του ασφαλιστικού δεν θα υπάρξει χωρίς ανάκαμψη της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά σε εκείνα τα εισοδηματικά κλιμάκια που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση: τη μεσαία τάξη που αποτελεί και τον βασικό τροφοδότη του κρατικού προϋπολογισμού λόγω του εξαιρετικά προοδευτικού φορολογικού συστήματος. Αυτό απαιτεί εισφορές με λογική ανταποδοτικότητας και σε εύλογο ύψος, καθώς και χαμηλή και προβλέψιμη φορολόγηση της εργασίας

Πηγή: http://www.enikonomia.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671