ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 65/15.10.2009 (Αρ. Πρωτ. Τ01/682/2)

Συμπληρωματικές οδηγίες για την αντιμετώπιση θεμάτων Ασφάλισης και Εσόδων μετά την ένταξη των κατ΄ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (Τ.Α.Π.Ε.Α.Π.Ι) στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                  Αθήνα 15/10/09

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ                                                             Αρ.Πρωτ. Τ01/ 682/2

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8

10241 ΑΘΗΝΑ                                                                                                       ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 65

Πληροφορίες : Aναστασία Πρίτσα

Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 237 ΠΡΟΣ

210 5215238-39 ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥ

FAX : 210 52 23 228 ΠΙΝΑΚΑ Α΄

E – mail : asfika@otenet.gr

ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες για την αντιμετώπιση θεμάτων Ασφάλισης και Εσόδων μετά την ένταξη των κατ΄ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (Τ.Α.Π.Ε.Α.Π.Ι) στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

Σχ. 1. Η αρ. 33/08 εγκύκλιος της Δ/σης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

      2. Το με αρ.πρωτ.20021/19319/848/7.8.08 έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοιν/κής Προστασίας.

      3. Η αρ. Φ.80000/18926/832/13.8.08 Απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Όπως σας γνωστοποιήσαμε με την ως άνω σχετική εγκύκλιο της Δ/σης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 53 του ν.3655/08 (ΦΕΚ 58/3.4.08 τ.Α), από 1/6/08 το Ταμείο Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (Τ.Α.Π.Ε.Α.Π.Ι), που έχει συσταθεί με τον Α.Ν. 2276/1940 (ΦΕΚ 117Α΄), ως προς τους κατ΄ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του, εντάχθηκε στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.Α.Μ).

Στα πλαίσια της αρμοδιότητας της Δ/νσης Ασφάλισης και Εσόδων ( σχ. η Φ20021/12403/579/6.6.03 Υπουργική Απόφαση για Βεβαίωση και Είσπραξη Εσόδων του Ε.Τ.Ε.Α.Μ από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) παρέχονται για την διευκόλυνσή σας, οι κάτωθι οδηγίες:

1) ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ (Τ.Α.Π.Ε.Α.Π.Ι)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ιδρυτικού νόμου Α.Ν. 2276/40 (ΦΕΚ 117/ 6.4.40 τ.Α) του Ταμείου, στην επικουρική ασφάλιση του υπάγεται:

«α) το εν γένει τακτικόν (μόνιμον) προσωπικόν της Προνομιούχου Ελληνικής Εταιρείας Ιπποδρομιών.

β) το εν γένει τακτικόν (μόνιμον) προσωπικόν της Φιλίππου Ενώσεως της Ελλάδος και οι τεχνικοί επιτετραμμένοι εν τω Ιππόδρομω.

γ) οι εργάται και υπηρέται του Ιπποδρόμου και των σταύλων.

δ) το εν γένει τακτικόν (μόνιμον) προσωπικόν του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (Ο.Δ.Ι.Ε) εφ ού εφαρμόζονται αναλόγως αι ισχύουσαι διατάξεις του Καταστατικού και του Κανονισμού Παροχών του Ταμείου δια το προσωπικόν της Ελληνικής Εταιρείας Ιπποδρομιών.

ε) Το τακτικόν (μόνιμον) προσωπικόν της μετονομασθείσης Προνομιούχου Ελληνικής Εταιρείας Ιπποδρομιών εις Ανώνυμον Εταιρίαν Ιπποπαραγωγής, Τουριστικών, Οικοδομικών, Ναυτιλιακών, Γεωργοκτηνοτροφικών Επιχειρήσεων και Αντιπροσωπειών (Α.Ε ΙΠΠΟΤΟΥΡ) εφ΄ όσον έχει υπαχθεί εις την ασφάλισιν του Ταμείου προ της λήξεως του προνομίου της και εφ΄όσον δεν μετέβαλε την φύσιν της παρεχομένης υπ αυτού εργασίας, εφ ού εφαρμόζονται αναλόγως αι ισχύουσαι διατάξεις του καταστατικού και κανονισμού παροχών του Ταμείου δια το προσωπικόν της Ελληνικής Εταιρίας Ιπποδρομιών.

στ) Το εν γένει προσωπικόν των εν Λαζαρίνη Τρικάλων Ιπποφορβείων παραγωγής δρομόνων ίππων της Α.Ε ΙΠΠΟΤΟΥΡ και του αγροκτήματος Αλεξιάδη».

Όσον αφορά την υπαγωγή στην ασφάλιση του Ε.Τ.Ε.Α.Μ του προσωπικού της Φιλίππου Ενώσεως της Ελλάδας (Ν.Π.Δ.Δ) ,μετά από ερώτημα της Δ/νσης μας προς την Γ.Γ.Κ.Α του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, διευκρινίζεται (στο ως άνω σχ.2 έγγραφο της ) ότι:

Επειδή η Φίλιππος Ένωσις της Ελλάδας ιδρύθηκε το 1926 και από το έτος 1938 λειτουργεί με την μορφή Ν.Π.Δ.Δ, η υπαγωγή του προσωπικού της στο τ. Τ.Α.Π.Ε.Α.Π.Ι πραγματοποιήθηκε μεταγενέστερα από την ίδρυσή της και την αλλαγή νομικής μορφής της και συνεπώς ήταν νόμιμη. Προφανής σκοπός της υπαγωγής του προσωπικού της Φ.Ε.Ε, παρά τη δεδομένη κατά το χρόνο της υπαγωγής νομική μορφή της, ήταν η επικουρική ασφάλιση όλων των απασχολουμένων στον τομέα των Ιπποδρομιών, εκτός βεβαίως της ιδιόμορφης κατηγορίας των αναβατών και προπονητών, που είχε ασφαλισθεί στο Ταμείο κατά κύρια ασφάλιση.

Για τους λόγους αυτούς, μετά την ένταξη των κατ΄ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένων του ανωτέρω Ταμείου στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ με το άρθρο 52 του ν.3655/08, το τακτικό μόνιμο προσωπικό της Φιλίππου Ενώσεως της Ελλάδας θα συνεχίσει την επικουρική ασφάλισή του στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ ως διαδόχου φορέα και ο χρόνος ασφάλισής του στον εντασσόμενο φορέα θα είναι πλέον χρόνος ασφάλισης στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

Θέμα υπαγωγής του προσωπικού αυτού στο τ..ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-ΕΤΕΑΜ νυν ΤΕΑΜ-ΝΠΔΔ του Τ.Ε.Α.Δ.Υ λόγω της ασφάλισης του στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς δεν τίθεται, επειδή σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 7 του Ν. 2556/97 απαραίτητη προυπόθεση για την υπαγωγή στην επικουρική ασφάλιση του ανωτέρω Ταμείου είναι η μη υπαγωγή για την ίδια απασχόληση στην ασφάλιση άλλου φορέα κλάδου ή λογαριασμού επικουρικής ασφάλισης.

2) ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ιδρυτικού νόμου του Ταμείου (άρθρο 3 παρ.2) δεν ασφαλίζεται στο Ταμείο:

α) Το προσωπικό που προσλαμβάνεται περιοδικά κατά τις ημέρες διενέργειας Ιπποδρομιών από τον Οργανισμό διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (Ο.Δ.Ι.Ε).

β) το προσωπικό που προσλαμβάνεται για πρώτη φορά από τους εργοδότες που αναφέρθηκαν ανωτέρω ( στις περ. α΄ έως στ΄ ) εφόσον έχει υπερβεί το 50ο έτος της ηλικίας του.

3) ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.

Με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 3655/08 ορίζεται ότι «η ασφαλιστική σχέση των ασφαλισμένων των Ταμείων και κλάδου διέπεται, από την ένταξη και μετά, από τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας του Ε.Τ.Ε.Α.Μ».

Σύμφωνα με την παρ.3 β) και γ) της αρ. Φ.80000/18926/832/13.8.08 Απόφασης της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την κατανομή κινητής και ακίνητης περιουσίας και πόρων του Τ.Α.Π.Ε.Α.Π.Ι μεταξύ του κλάδου Κύριας Σύνταξης του Ο.Α.Ε.Ε, του Ε.Τ.Ε.Α.Μ και του κλάδου Πρόνοιας του Τ.Α.Π.Ε.Α.Π.Ι, ως προς το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ, ορίζεται ότι:

«οι ενιαίες ασφαλιστικές εισφορές 8% των, κατ΄ επικουρική ασφάλιση, μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένων του Τ.Α.Π.Ε.Α.Π.Ι, που έχουν ενταχθεί στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ από 1/6/08, κατανέμονται σε ποσοστό 6% στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ, επιμεριζόμενο σε 3% για τον ασφαλισμένο και σε 3% για τον εργοδότη, και σε ποσοστό 2% για τον κλάδο Πρόνοιας του .Τ.Α.Π.Ε.Α.Π.Ι, επιμεριζόμενο σε 1% για τον ασφαλισμένο και σε 1% για τον εργοδότη.

Οι ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές 6% υπέρ του Ε.Τ.Ε.Α.Μ, υπολογίζονται επί των αυτών αποδοχών επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των λοιπών ασφαλισμένων του Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

Για τους απασχολούμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι παραπάνω εισφορές υπέρ του Ε.Τ.Ε.Α.Μ προσαυξάνονται κατά ποσοστό 2%, επιμεριζόμενο σε 1,25% για τον ασφαλισμένο και 0,75% για τον εργοδότη.

Για τους από 1/1/1993, κατ΄ επικουρική ασφάλιση, ασφαλισμένους του Τ.Α.Π.Ε.Α.Π.Ι, που έχουν ενταχθεί στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ, καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από το άρθρο 32 του ν. 2084/92 (ΦΕΚ 165τ.Α’ ) ασφαλιστικές εισφορές».

Μετά τα ως άνω σας παραθέτουμε πίνακες με τα ποσοστά ασφαλίστρων και τις αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές, που ίσχυαν στο τ. Τ.Α.Π.Ε.Α.Π.Ι πριν την ένταξη (πίνακας 1), καθώς και τα ισχύοντα (πίνακες 2 & 3) από την ημερομηνία ένταξής του στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ (1/6/08 και μετά).

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΤΩΝ ΚΑΤ' ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

ΤΟΥ   Τ. Α. Π. Ε. Α. Π. Ι ΣΤΟ   Ε. Τ. Ε. Α. Μ (1/6/08)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦ/ΝΩΝ

 

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΣΦ/ΝΩΝ

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΣΥΝΟΛΟ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΥΨΟΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ  ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

Τακτικό (μόνιμο) προσωπικό της Φιλίππου Ενώσεως της Ελλάδας, Τεχνικοί επιτετραμμένοι του Ιπποδρόμου, Εργάτες και υπηρέτες Ιπποδρόμου & Σταύλων Τακτικό (μόνιμο) Προσωπικό του Ο.Δ.Ι.Ε,    και Τακτικό (μόνιμο) προσωπικό και εργάτες Σταύλων της ΙΠΠΟΤΟΥΡ ΑΕ.

 

4%

4%

8%

Επί των πάσης φύσεως αποδοχών   σύμφωνα με το     άρθρο     18     του Καταστατικού του Ταμείου.

Άρθρο 3 παρ.3,4 και 5 του Καταστατικού του Ταμείου.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ,  ΤΩΝ ΚΑΤ' ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Τ. Α. Π. Ε. Α. Π. Ι (1/6/08) ΣΤΟ Ε. Τ. Ε. Α. Μ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦ/ΝΩΝ

 

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΣΦ/ΝΩΝ

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΣΥΝΟΛΟ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΥΨΟΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥΣ (ΕΩΣ 31/12/1992)ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ τ. Τ. Α. Π. Ε. Α. Π. Ι

Τακτικό (μόνιμο) προσωπικό της Φιλίππου Ενώσεως της Ελλάδας,

Ε.Τ.Ε.Α.Μ

 

 

 

 

ΒΑΡΕΑ Ε.Τ.Ε.Α.Μ

3%

 

 

 

 

4,25%

3%

 

 

 

 

3,75%

6%

 

 

 

 

8%

Οι εισφορές υπολογίζονται στο σύνολο   των  πάσης   φύσεως αποδοχών με περιορισμό της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπως ισχύει κάθε φορά.

Ν.997/79.

Άρθρο   45 του   Ν.2084/92.

Άρθρο 25 παρ.2 εδ.β'του α.ν. 1846/51 όπως τροπ. με το άρθρο 26 παρ.3 του ν. 1902/90.

Τεχνικοί επιτετραμμένοι του Ιπποδρόμου,

Τακτικό (μόνιμο) Προσωπικό της Ο.Δ.Ι.Ε, ΑΕ

Εργάτες και υπηρέτες Ιπποδρόμου & Σταύλων και

Τακτικό (μόνιμο) προσωπικό και εργάτες Σταύλων της ΙΠΠΟΤΟΥΡ ΑΕ.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ    ΓΙΑ    ΝΕΟΥΣ    ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ  (Από 1/1/93 )

ΜΕΤΑ ΤΗΝ  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΤΩΝ  ΚΑΤ' ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Τ. Α. Π. Ε. Α. Π. Ι (1/6/08) ΣΤΟ   Ε. Τ. Ε .Α. Μ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦ/ΝΩΝ

 

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΣΦ/ΝΩΝ

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΣΥΝΟΛΟ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΥΨΟΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Τακτικό (μόνιμο) προσωπικό της Φιλίππου Ενώσεως της Ελλάδας,

Τεχνικοί επιτετραμμένοι του Ιπποδρόμου,

Τακτικό (μόνιμο) Προσωπικό της Ο.Δ.Ι.Ε, ΑΕ

Εργάτες και υπηρέτες Ιπποδρόμ ου & Σταύλων και

Τακτικό (μόνιμο) προσωπικό και εργάτες Σταύλων της ΙΠΠΟΤΟΥΡ ΑΕ.

Ε.Τ.Ε.Α.Μ

 

 

 

 

 

ΒΑΡΕΑ Ε.Τ.Ε.Α.Μ

3%

 

 

 

 

 

4,25%

3%

 

 

 

 

 

3,75%

6%

 

 

 

 

 

8%

Οι εισφορές υπολογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 13 του ν. 3232/04 όπως αντικ/κε η περ. α' της παρ.1 του άρθρου 22 του Ν. 2084/92 με τις οποίες θεσπίσθηκε για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανώτατο όριο ασφαλιστέων μηνιαίων αποδοχών.

Άρθρο      32      του Ν.2084/92.

Άρθρο 13 παρ.1. του ν.3232/04.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671