ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 26/11/2015)

Έρχονται επιπλέον φόροι ύψους έως και 450 εκατ. ευρώ.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Έρχονται επιπλέον φόροι ύψους έως και 450 εκατ. ευρώ

του Χρήστου Μπόκα

Φορολογικά νομοσχέδια για την είσπραξη επιπλέον 450 εκατ. ευρώ αναμένονται το επόμενο διάστημα, προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για το 2016, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη.

Όπως επισήμανε ο υπουργός στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, προβλέπεται αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2,2 δισ. ευρώ το 2016 σε σχέση με το 2015.

Ωστόσο, εξήγησε πως για τα 1,75 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις ήδη έχουν ψηφιστεί από την Βουλή ενώ για τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθούν σχετικά νομοσχέδια το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, είναι ήδη γνωστό ότι θα έρθει σχέδιο νόμου για την φορολόγηση των αγροτών από το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει περίπου 130 εκατ. ευρώ, ρυθμίσεις με αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας (150 εκατ. ευρώ) κ.α.

«Ακούμε 5 δισ. παραπάνω προϋπολογισμός, έσοδα 7 δισ., 8 δισ., ένα σωρό δισ. Πώς βγάζουμε αυτά τα δισ.; Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι να δούμε τι παραπάνω προβλέπει ο ένας Προϋπολογισμός του 2015 από του 2016. Εάν πάτε λοιπόν στη σελίδα 64 στον πίνακα 3.5 και γίνει αφαίρεση, είναι 2,2 δισ. παραπάνω τα φορολογικά έσοδα» είπε αρχικά ο κ. Αλεξιάδης για να προσθέσει σε άλλο σημείο:

«...Εάν δε, πάρουμε να συγκρίνουμε το τι έχουμε μπροστά μας να νομοθετήσουμε, το νούμερο πέφτει πολύ πιο κάτω, διότι στο κομμάτι του τι φόροι θα νομοθετηθούν από δω και πέρα, είναι κι αυτό σαφέστατο, ότι αυτοί είναι κάτω από 450 εκατ. €, αυτοί δηλαδή οι οποίοι θα νομοθετηθούν από δω και πέρα».

Πάντως η τελευταία φράση του υπουργού θεωρήθηκε ότι απευθύνεται κυρίως προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως έκκληση να στηρίξουν την κυβέρνηση καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επώδυνων μέτρων ήδη έχει καλυφθεί νομοθετικά.

Όμως, μέτρα 450 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά εύκολα θεωρούνται καθώς εντός αυτών περιλαμβάνεται η φορολόγηση των αγροτών που ήδη προκαλεί ισχυρές αναταράξεις. Υπενθυμίζεται δε, ότι το μέτρο για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα έφερνε στα δημόσια ταμεία 370 εκατ. ευρώ.

Ανάπτυξη με μεταρρυθμίσεις

Και όλα αυτά ενώ τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές είναι αντιφατικά. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφει μία «μακρά» διαδικασία αξιολόγησης, ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο βελτίωσης της ελληνικής πικονομίας, ως ικανή συνθήκη για να καταστεί το χρέος βιώσιμο... από μόνο του χωρίς «κούρεμα»!

Οι δανειστές αναμένουν ότι η κυβέρνηση μέσα σε ένα μήνα θα έχει «κλείσει» καυτά μέτωπα όπως:

1. Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

2. Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο

3. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

4. Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ)

5. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο

6. Η δημιουργία της ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο κ. Ντάισελμπλουμ.

7. Η δημιουργία της νέας ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων.

8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.

9. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

10. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων (π.χ. μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές).

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671