ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 16/11/2015)

ΕΣΠΑ: Κίνδυνος λόγω εκκρεμοτήτων από το παλαιό ΕΣΠΑ.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΕΣΠΑ: Κίνδυνος λόγω εκκρεμοτήτων από το παλαιό ΕΣΠΑ

Mε κανονικούς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις οι πληρωμές του ΕΣΠΑ στην τρέχουσα συγκυρία, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης. Αγκάθι η διαχείριση απορριμμάτων.

Με την ταχύτητα του φωτός πρέπει να τρέξει η Ελλάδα μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, για κάποια προγράμματα από το παλαιό ΕΣΠΑ (2007-2013) όπως τα απορρίμματα καθώς, εάν δεν εκταμιευτούν τα κονδύλια, τότε η χρηματοδότηση των έργων θα προχωρήσει με εθνικούς πόρους από το 2016 -σ.σ. αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας-, όπως είπε η γενική διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Σαρλίνα Βίτσεβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Όπως σημείωσε η ίδια, η χώρα μας δεν έχει καταθέσει εγκαίρως, εντός χρονοδιαγραμμάτων, το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και σε διαφορετική περίπτωση και πάλι η ΕΕ, όπως είπε, θα σταθεί στο πλάι της χώρας, που θα τα προωθήσει πλέον με εθνικούς πόρους.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε πως η απορρόφηση των κονδυλίων της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2007-2013 βρίσκεται στο 98%. Με την κα Σαρλίνα Βίτσεβα να σημειώνει πάντως πως "αν και είμαστε στο 98% της απορρόφησης δεν έχουμε φτάσει στον τελικό στόχο καθώς έχουμε ακόμη εκκρεμότητες. Έχουμε ενάμιση μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί το έτος και πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι. Οφείλουμε να εργαστούμε για την έγκαιρη παράδοση και ολοκλήρωση και ένας από τους τομείς έμφασης αφορά στον περιβαλλοντικό κλάδο καιστις παράνομες χωματερές -πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό με την ταχύτητα του φωτός".

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «η επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα capital controls αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ως αποτέλεσμα οι πληρωμές σήμερα να γίνονται με κανονικούς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις».

Ο ίδιος ανέφερε πως ελλοχεύουν κίνδυνοι να χαθούν κονδύλια σε προγράμματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και το πρόγραμμα πληροφορικής και επικοινωνίας. Ωστόσο εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία και αυτών των προγραμμάτων μέχρι τέλος του έτους και όπως σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης στην ΕΕ του εθνικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, στο οποίο προβλέπονται οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες όπως η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή, έργα μεγάλης κλίμακας κ.λπ.

Ο υφυπουργός στην ομιλία του στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέφερε: "Παρόλο το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον, είναι πολλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που παραμένουν ενεργά και περιμένουν να αξιοποιηθούν από τις μακροοικονομικές προϋποθέσεις και το ΕΣΠΑ είναι βασικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας".

Ο ίδιος μάλιστα συνέχισε ότι με δεδομένο ότι ολοκληρώνονται τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013, στόχος είναι το επιτυχημένο κλείσιμο με την ελαχιστοποίηση της απώλειας πόρων.

"Παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια, υπάρχουν επικινδυνότητες για επιμέρους έργα. Όμως, παρά το δυσμενές περιβάλλον, η εθνική αρχή συντονισμού, σε συνεργασία με τους φορείς, κατάφερε να εξασφαλίσει τη μέγιστη επιτυχία για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων. Τα προγράμματα θα κλείσουν ομαλά χωρίς να χαθούν πόροι από την κοινοτική συνδρομή και το ίδιο πρέπει να γίνει και για το νέο ΕΣΠΑ". Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν, να παραληφθούν και να πληρωθούν χωρίς χρονοτριβή, συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι πέρα από την προσπάθεια ενίσχυσης των εθνικών πόρων, στο περιβάλλον του περιορισμένου δημοσιονομικού πλαισίου που υπάρχει, σημαντική θα είναι και η συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν νέες προσκλήσεις έργων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, ανέφερε ο υφυπουργός και σχολίασε ότι η επιτροπή παρακολούθησης δίνει ευκαιρία για καλύτερο συντονισμό και για να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για την ταχεία προώθηση των έργων.

Η Σαρλίνα Βίτσεβα από την πλευρά της ανέφερε ότι το γεγονός πως 32% του νέου ΕΣΠΑ θα γίνει απευθείας μέσω των περιφερειών είναι πολύ θετικό στοιχείο.

Πηγή: http://www.euro2day.gr  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671