ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 16/11/2015)

ΑΠΕ: Με το δεξί ξεκίνησαν τα φωτοβολταϊκά με συμψηφισμό.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΕ: Με το δεξί ξεκίνησαν τα φωτοβολταϊκά με συμψηφισμό

Ικανοποιητική κρίνει η αγορά την εκκίνηση του προγράμματος εγκατάτασης φωτοβολταϊκών με συμψηφισμό-net metering. Oι 284 πρώτες αιτήσεις. Ανακοπή της ανοδικής τάσης λόγω capital controls. Τι πιστεύει η αγορά. Οι προοπτικές.

Τα capital controls αποτελούν το κυριότερο ανασταλτικό παράγοντα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με συμβάσεις συμψηφισμού παραγωγής – net metering. Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, Σωτήρης Καπέλλος, ο οποίος εκτιμά ότι η εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού παραγωγής-κατανάλωσης δημιουργεί σοβαρές προοπτικές για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, αρκεί να ομαλοποιηθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία εφαρμογής του μέτρου το διάστημα Μαίου-Οκτωβρίου 2015. Στο διάστημα αυτό, στο Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής που είναι ο αρμόδιος για την εξυπηρέτηση των επενδυτών, κατατέθηκαν 284 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 4,8 μεγαβάτ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το ένα τρίτο των αιτήσεων περίπου 100 κατατέθηκαν τον Μάιο, ενώ μεγάλη κάμψη υπήρξε στη συνέχεια και μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε το ενδιαφέρον άρχισε να αυξάνει εκ νέου. Σύμφωνα με τον κ. Καπέλλο, η χρονική κατανομή των αιτήσεων δείχνει σαφώς ότι επηρεάστηκαν από την επιβολή των capital controls και στη συνέχεια από την προκήρυξη των εκλογών. Ο ίδιος επισημαίνει ότι από τους κεφαλαιακούς ελέγχους επηρεάζονται πολύ περισσότερο τα φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται από εμπορικούς καταναλωτές και έχουν μεσαίο προς μεγάλο μέγεθος, λόγω των απαιτήσεων για εισαγωγές υλικών.

Από το σύνολο των 284 αιτήσεων, οι 238 ή 84% ήδη έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης και οι 146 έχουν υπογράψει σύνδεση σύμβασης, γεγονός που σύμφωνα με τον ΣΕΦ σημαίνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίνεται με ικανοποιητική ταχύτητα στη διεκπεραίωση των διαδικασιών. Σύμφωνα δε με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με net metering, λαμβάνουν προφορά σύνδεσης σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες.

Από τις συνολικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, περίπου οι μισές αντιστοιχούν σε φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ, το 25,7% σε ισχύ 10-20 κιλοβάτ, το 14,4% σε ισχύ 20-30 κιλοβάτ και το υπόλοιπο περίπου 10% σε ισχύ πάνω από 40 και έως 100 κιλοβάτ.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΦ, το πρόγραμμα έχει μεγάλες προοπτικές, από τη στιγμή που θα ομαλοποιηθεί η αγορά, περιοριστούν δηλαδή τα προβλήματα από κεφαλαιακούς ελέγχους, μειωμένη ρευστότητα των τραπεζών κλπ., οπότε οι νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μπορεί να φτάσουν και τα 50 μεγαβάτ το χρόνο. Εφόσον δε συνδυαστεί το net metering με αποθήκευση ενέργειας, φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έξυπνα δίκτυα κλπ, όπως είναι η τάση παγκοσμίως, τότε το net metering μπορεί να δημιουργήσει μια βιώσιμη και υγιή αγορά μεγαλύτερη των 50 μεγαβάτ ετησίως.

Πηγή: http://www.euro2day.gr  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671