ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ε.Ε.Τ.Ε. Αριθμ. πράξη 50/08.09.2015

Αρχές διαχείρισης του κινδύνου αναφορικά με τη σύσταση βαρών σε στοιχεία ενεργητικού.

Αριθμ. πράξη 50/8.9.2015

(ΦΕΚ Β΄ 2236/16.10.2015)

Αρχές διαχείρισης του κινδύνου αναφορικά με τη σύσταση βαρών σε στοιχεία ενεργητικού.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,

Αφού έλαβε υπόψη:

α) το άρθρο 55Α του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ισχύει,

β) το Ν. 4261/2014 «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του Ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 107), και ιδίως το άρθρο 4, την παρ. 6 του άρθρου 66 και την παρ. 6 του άρθρου 153 αυτού,

γ) το Ν. 1905/1990 «Σύμβαση πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 147), όπως ισχύει, και ειδικότερα το άρθρο 5 αυτού,

δ) το Ν. 1665/1986 «Συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης» (ΦΕΚ Α΄ 194), όπως ισχύει, και ειδικότερα την παρ. 7 του άρθρου 2 αυτού,

ε) τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1092/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2010 σχετικά με τη μακροπροληπτική επίβλεψη του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΕ L 331 (15.12.2010) 1), και ιδιαίτερα την παρ. 1 του άρθρου 17 αυτού, στ) τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου της 20ης Δεκεμβρίου 2012 σχετικά με τη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, εφεξής ΕΣΣΚ/2012/2 (ΕΕ C 119 (25.4.2013) 1), όπως ισχύει,

ζ) ότι από τις διατάξεις της παρούσας Πράξης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφάσισε τα ακόλουθα:

Ι. ΓΕΝΙΚΑ

Καθορίζεται ειδικό πλαίσιο υποχρεώσεων για τη διαχείριση του κινδύνου που συνεπάγεται η σύσταση βαρών σε στοιχεία του ενεργητικού, παράλληλα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία, με την υιοθέτηση της Σύστασης Β «Διαχείριση από τα πιστωτικά ιδρύματα του κινδύνου που συνεπάγεται η σύσταση βαρών σε στοιχεία του ενεργητικού» της Ενότητας 1 της Σύστασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου της 20ης Δεκεμβρίου 2012 σχετικά με τη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων (ΕΣΣΚ/2012/2).

II. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Οι διατάξεις της παρούσας Πράξης εφαρμόζονται από τα ακόλουθα ιδρύματα:

α) τα πιστωτικά ιδρύματα με έδρα στην Ελλάδα, σε ατομική και σε ενοποιημένη βάση,

β) τα υποκαταστήματα στην ημεδαπή των πιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα σε χώρα εκτός του Ε.Ο.Χ.,

γ) τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης με έδρα στην Ελλάδα,

δ) τις εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων με έδρα στην Ελλάδα, καθώς και

ε) τις εταιρείες παροχής πιστώσεων με έδρα στην Ελλάδα.

III. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΑΡΩΝ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

Τα ιδρύματα υποχρεούνται στις ακόλουθες ενέργειες:

α) να θέτουν σε εφαρμογή πολιτικές διαχείρισης κινδύνου βάσει των οποίων καθορίζουν την προσέγγισή τους όσον αφορά τη σύσταση βαρών επί στοιχείων του ενεργητικού, καθώς και διαδικασίες και ελέγχους που διασφαλίζουν με κατάλληλο τρόπο τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τη διαχείριση ασφαλειών και τη σύσταση των ως άνω βαρών. Οι εν λόγω πολιτικές λαμβάνουν υπόψη το επιχειρησιακό μοντέλο του ιδρύματος, τις ιδιαιτερότητες των χρηματοδοτικών αγορών, καθώς και τη μακροοικονομική κατάσταση των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται. Οι πολιτικές αυτές εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος.

β) να περιλαμβάνουν στα σχέδια έκτακτης ανάγκης αυτών στρατηγικές για την αντιμετώπιση της έκτακτης σύστασης βαρών που προκύπτει από την εκάστοτε εκδήλωση ακραίων καταστάσεων, ήτοι ευλογοφανείς, αν και απίθανες, αναταραχές, περιλαμβανομένων της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του ιδρύματος, της υποτίμησης ενεχυρασμένων στοιχείων του ενεργητικού του και της αύξησης των απαιτήσεων όσον αφορά τα περιθώρια ασφαλείας (margin requirements).

γ) να θέτουν σε εφαρμογή γενικό πλαίσιο παρακολούθησης, με το οποίο παρέχεται έγκαιρη πληροφόρηση στη Διοίκηση και στα αρμόδια διοικητικά όργανα αυτού σχετικά με τα ακόλουθα:

i) το επίπεδο, την εξέλιξη και τα είδη των βαρών επί στοιχείων του ενεργητικού και την προέλευση των βαρών, π.χ. εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ή άλλες συναλλαγές,

ii) το ποσό, την εξέλιξη και την πιστοληπτική διαβάθμιση των στοιχείων του ενεργητικού που είναι ελεύθερα βαρών, αλλά δεκτικά βαρών, με καθορισμό του όγκου των στοιχείων του ενεργητικού επί των οποίων μπορεί να συσταθεί βάρος, i..) το ποσό, την εξέλιξη και τα είδη πρόσθετων βαρών που προκύπτουν βάσει σεναρίων ακραίων καταστάσεων (έκτακτα βάρη).

IV. ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Η συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της προηγούμενης παραγράφου υπόκειται στην αρχή της αναλογικότητας. Πιο συγκεκριμένα, συναρτάται προς τη φύση, το εύρος, την πολυπλοκότητα των κινδύνων που ενέχουν το επιχειρηματικό μοντέλο και τις δραστηριότητες του εκάστοτε πιστωτικού ιδρύματος, έχοντας ως γνώμονα τη συστημική σημασία των κινδύνων χρηματοδότησης και των κινδύνων σύστασης βαρών στο πλαίσιο του πιστωτικού συστήματος και λαμβάνοντας υπόψη το σκοπό και το περιεχόμενο της Σύστασης ΕΣΣΚ/2012/2.

2. Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα ιδρύματα υποχρεούνται εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

3. Εξουσιοδοτείται η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος για την παροχή των τυχόν αναγκαίων διευκρινίσεων και οδηγιών για την εφαρμογή της παρούσας.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Διοικητής

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671