ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 07/10/2015)

Νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για 65.000 ανέργους ανακοίνωσε ο Χαρίτσης.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Χαρίτσης: Αυτά είναι τα πρώτα προγράμματα επιδότησης ΕΣΠΑ

Νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για 65.000 ανέργους ανακοίνωσε ο Χαρίτσης

Άκρως προβληματική χαρακτήρισε την προηγούμενη κατάσταση όσο αφορά τα κοινοτικά κονδύλια ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας για το ΕΣΠΑ κ. Χαρίτσης. Συρρίκνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων «εμείς πιστεύουμε οτι πρέπει να υπάρξει αυτονομία στην αναπτυξιακή πολιτική» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης. Παράλληλα ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι θα υπάρξουν προγράμματα του ΕΣΠΑ για 65.000 ανέργους στο άμεσο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, η Κυβέρνηση επιδιώκει «στροφή στις δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και στα νέα καινοτομικά παραγωγικά συστήματα, με εξαγωγικές δραστηριότητες και υποκατάσταση εισαγωγών που θα ενισχύσουν τη δυναμική της εγχώριας ανάκαμψης».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ο κ. Χαρίτσης γνωστοποίησε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, θα κοινοποιηθούν οι πρώτες τρεις προδημοσιεύσεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Επιπρόσθεταμ ξεκαθάρισε πως «κεντρική θέση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό κατέχει η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και εξωστρέφειας, αλλά με σταθερό πάντα γνώμονα την ταχεία αύξηση της απασχόλησης, την αναβάθμιση της εργασίας και τον σεβασμό για το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον. Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό του πλέον δυναμικού τμήματος της οικονομίας – των νέων επιστημόνων».

Οι άμεσες πρωτοβουλίες

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί πρόσκληση για δράσεις εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, με δυνητικά ωφελούμενες μικρές και πολύ μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.

Θα παρουσιαστεί, επίσης, δράση ανάπτυξης της υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Έμφαση θα δοθεί σε καινοτόμα σχέδια και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο προϋπολογισμός αυτού του προγράμματος είναι 120 εκατ. ευρώ και θα αφορά μέχρι και 2.500 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Μια τρίτη δράση που θα παρουσιαστεί άμεσα αφορά πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις στήριξης της απασχόλησης, συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, που αφορούν 65.000 ανέργους.

Εντός του επόμενου μήνα προχωρά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός η σύσταση Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με στόχο την ενημέρωση και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές - δανειολήπτες και το συντονισμό του έργου όλων των συναρμόδιων φορέων.

Φέτος θα προχωρήσει και η πρώτη δράση υπέρ της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας, ενός τομέα που ακμάζει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά στην Ελλάδα κάνει τα πρώτα του βήματα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης θα ενεργοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της σύστασης και της λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.

Ο σχεδιασμός για το μέλλον

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός για την κυβέρνησή ο αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν εξαντλείται στα όρια του ΕΣΠΑ. Αντιθέτως, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αποτελούν υποσύνολο του γενικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Τονίζοντας «παράλληλα με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας – πρωτίστως να επαναλειτουργήσει ο δίαυλος της χρηματοδότησης από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αυτό θα διασφαλιστεί με την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Θα πρέπει, επίσης, να εκμεταλλευτούμε πλήρως το διεθνές, ιδιωτικό και δημόσιο, πιστωτικό σύστημα. Ήδη έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς. Μεγάλη σημασία δίνουμε και στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ».

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός σε κλαδικό επίπεδο, θα εστιαστεί σε 8 βασικούς άξονες για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την στρατηγική «έξυπνης εξειδίκευσης»:

1. Αγρο-διατροφή

2. Βιοεπιστήμες, Υγεία - Φάρμακα,

3. Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών

4. Ενέργεια

5. Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη

6. Μεταφορές

7. Υλικά – κατασκευές

8. Τουρισμός – Πολιτισμός - Δημιουργικές Βιομηχανίες

Πηγή: http://www.reporter.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671