ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 06/10/2015)

Τσίπρας: Αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση τουλάχιστον μέχρι 15 Νοεμβρίου.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση τουλάχιστον μέχρι 15 Νοεμβρίου

Την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ανακοίνωση ο πρωθυπουργός κατά την ανάπτυξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτικη εκπαίδευση να ανασταλεί τουλάχιστον έως την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 15 Νοεμβρίου, ώσπου να βρεθούν ισοδύναμα.

Μάλιστα, κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις ισοδυνάμων, τα οποία και θα συζητηθούν με τους δανειστές.

Για μία ακόμη φορά, μιλώντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Α. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση έχει από το λαό ισχυρή εντολή τετραετίας και πως «έχουμε σαφή εντολή να ξεφύγουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη βάσανο της Επιτροπείας».

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να παραδεχτεί πως η συμφωνία περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, αλλά όπως ο ίδιος θεωρεί, «εγγράφει την αντίσταση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης». Μάλιστα, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά με διαφορετικές προτεραιότητες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει η συζήτηση για το Grexit. «Πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, σε περιβάλλον σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επιτέθηκε στις «δυνάμεις του παλιού, που θα κάνουν τα πάντα, ώστε σε αυτόν τον τόπο να μην αλλάξει τίποτα».

«Η νέα συμφωνία με τους δανειστές θέτει ευνοϊκότερο δημοσιονομικό πλαίσιο»

Αναφερόμενος και πάλι στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβένρηση, ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε ως «νέα συμφωνία με τους δανειστές», η οποία θέτει αναμφίβολα ένα ευνοϊκότερο δημοσιονομικό πλαίσιο.

«Στόχος μας είναι να τραβήξουμε ένα δρόμο διαφορετικό από αυτόν που προτείνουν οι συντηρητικές αντιλήψεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής ελίτ. Στόχος μας να ανοίξουμε το δρόμο για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης όπως προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στο πώς ευελπιστεί η κυβέρνηση να κάνει τα πρώτα της βήματα, ο πρωθυπουργός είπε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, όπως και να ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές δανεισμού.

«Αναγκαία συνθήκη» η υλοποίηση της συμφωνίας

Αναγκαία συνθήκη μεν, αλλά από μόνη της δεν είναι και ικανή, είπε ο πρωθυπουργός για την υλοποίηση της συμφωνίας. «Χρειάζεται ένα πλέγμα παράλληλων ενεργειών, με χρονικό ορίζοντα τους επόμενους 20 μήνες» διεμήνυσε.

Το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της απομείωσης του χρέους, αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι «να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος», όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το α' εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ενώ διευκρίνισε πως το μεγάλο στοίχημα είναι «να προστατεύσουμε την ήδη εύθραυστη κοινωνική συνοχή και τις κεκτημένες εργασιακές σχέσεις».

Κατά τον κ. Τσίπρα, τρεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες μετά την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης: Η απομείωση του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο ίδιος δήλωσε πως η κυβέρνηση θα προτείνει επιμήκυνση των πληρωμών και μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά.

«Η υλοποίηση της συμφωνίας δεν αμφισβητείται. Υπάρχουν όμως ακόμα σημεία ανοιχτά, στα οποία είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε σκληρή μάχη, με σχέδιο και αντιπροτάσεις» υπογράμμισε.

Τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών

«Η νέα συμφωνία προβλέπει κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος» δήλωσε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως «είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς». Παράλληλα, δεν δίστασε να διευκρινίσει πως οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.

Νέα εξαγγελεία από τον πρωθυπουργό ήταν η δήλωση πως η κυβέρνηση σκοπεύει να συγκροτήσει ειδικό φορέα προσέλκυσης επενδύσεων.

Κόκκινα δάνεια, εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις

«Έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες» είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Η πρώτη είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, διασφαλίζοντας την προστασία της α' κατοικίας, για αυτό το λόγο θα δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Στα εργασιακά, κύριος στόχος μας είναι η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σταθερός είναι ο στόχος μας για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ο πρωθυπουργός θεωρεί υποχρέωση της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, προσθέτωντας πως στόχος είναι η δημιουργία φορέα για την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Εξάλλου, τη δέσμευση πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή της εφαρμογής του μέτρου του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και την ψήφιση του προϋπολογισμού, ώστε να αναζητηθούν ισοδύναμα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν έχετε ισοδύναμα να προτείνετε, είμαστε εδώ να τα ακούσουμε» ενώ εκείνη την ώρα κοίταξε τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του είπε: «Μιλάμε εδώ και καιρό. Εύχομαι να είστε εσείς που θα μου προτείνετε ισοδύναμα».

Από τι εξαρτάται η ανάκαμψη της οικονομίας

Η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από το φορολογικό σύστημα και τους όρους χρηματοδότησης, όπως είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως το ελληνικό κράτος διαθέτει ένα από τα πιο πολυδαίδαλα και δυσλειτουργικά φορολογικά συστήματα στην Ευρώπη. Ο όρος «σύστημα» είναι ευφημισμός, λέγοντας πως στόχος η δημιουργία ενός απλού και δίκαου φορολογικού συστήματος.

Ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να αποκατασταθεί η ροή της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία, ενώ τεράστιας σημασίας είναι η απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. «Στόχος μας, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και από το 2014-2020» είπε χαρακτηριστικά.

Ο «μεγάλος ασθενής» είναι η δημόσια διοίκηση, που βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, που έσπευσε να διευκρινίσει πως «αν το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι ο μεγάλος στόχος για τα επόμενα χρόνια, τότε η δημόσια διοίκηση είναι το εργαλείο», ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις για τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου για πολίτες και επιχειρήσεις.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής για να προβεί σε προγραμματικες δηλώσεις, με αυτές της πρώτης του κυβέρνησης να μην είχαν καμία εφαρμογή στην πράξη. Τουναντίον οι πολιτικές της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησαν στο τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο.

Πηγή: http://www.protothema.gr /

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671