ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 01/10/2015)

Δώδεκα ανάσες στο επιχειρείν από τις τράπεζες.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Δώδεκα ανάσες στο επιχειρείν από τις τράπεζες

Λ. Κατσέλη: Τι εξετάζει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών για διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Του Φάνη Ζώη

fzois@naftemporiki.gr

Δέσμη 12 μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναλαμβάνει να υποστηρίξει και να προωθήσει στην κυβέρνηση η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, με απώτερο στόχο και σκοπό από το 2016 με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της άρσης των capital controls να περάσει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκας Κατσέλη. «Η ανακεφαλαιοποίηση γεμίζει τα “ντεπόζιτα” με ρευστότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η ρευστότητα θα φτάσει στην αγορά», τόνισε.

«Η διοχέτευση, λοιπόν, αυτής της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το ζητούμενο» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, η κα Κατσέλη εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι όλες οι τράπεζες θα καλύψουν το «χάσμα» που μπορεί να παρουσιαστεί στην ανακεφαλαιοποίησή τους, θα βγουν στις αγορές και το ποσό που δεν θα καλυφθεί από αυτή τη διαδικασία θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, «οπότε αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε», συμπλήρωσε, «είναι, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, να περάσει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

«Το 2015 θα είναι χρόνος ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Δημόσιος, ιδιωτικός τομέας και παραγωγικοί φορείς. Μέσα από συνέργειες, συνεργασίες και συμπράξεις όλων των παραγωγικών φορέων και του Δημοσίου, μπορούμε να δώσουμε λύσεις στο όλο πλαίσιο της οικονομίας μας» είπε η κα Κατσέλη.

«Λέμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό η ελληνική οικονομία και να μπούμε σε άλλο μοντέλο με επενδύσεις και εξαγωγές. Αυτό ακούγεται πολύ καλό, αλλά όταν ο παραγωγικός ιστός έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, με τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόβλημα πρόσβασης στη χρηματοδότηση, δεν μπορεί να γίνει» πρόσθεσε η κα Κατσέλη.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας για το 2016-2017, κατά την κα Κατσέλη, εξαρτάται από την πολιτική βούληση και τις συνέργειες που θα υπάρξουν για βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο και η απλούστευση της γραφειοκρατίας και της Δκαιοσύνης. Θέματα που έθεσε καλωσορίζοντας την κα Κατσέλη ο πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

Συγκεκριμένα, η κα Κατσέλη δήλωσε ανοικτή:

1. Στη μείωση του κόστους διακίνησης «πλαστικού χρήματος» και την προσαρμογή των χρεώσεων από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις με σκοπό τη μείωση των προμηθειών, κυρίως για τις χρεωστικές κάρτες.

2. Στην εβδομαδιαία ενοποίηση του διαθέσιμου ημερήσιου κεφαλαίου για εκτέλεση εισαγωγών.

3. Στη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ζητώντας όμως από τους φορείς καλύτερη επεξεργασία του πλαισίου.

4. Στην αναβάθμιση του ρόλου που ασκεί σήμερα ο τραπεζικός διαμεσολαβητής.

5. Στην ανάπτυξη του θεσμού της εξωδικαστικής επίλυσης επιχειρηματικών διαφορών.

6. Στην ενίσχυση της στρατηγικής τόνωσης της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

7. Στην εξασφάλιση ευκολότερης πρόσβασης των μικρομεσαίων σε τραπεζικό χρήμα.

8. Στη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε κλάδους και τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό

9. Στη χρηματοδότηση παραγωγικών αλυσίδων αξίας σε τομείς όπως η γεωργία, η ναυτιλία κ.ά.

10. Στην υποβολή προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (Juncker Plan) με την κινητοποίηση και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

11. Στη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

12. Στη στήριξη στρατηγικών συμπράξεων δημόσιου, ιδιωτικού και χρηματοπιστωτικού τομέα για προώθηση σύνθετων και ολοκληρωμένων επενδυτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με κατάλληλα σχήματα.

Παρέμβαση ΓΣΕΒΕΕ

Λύση στα θέματα που αφορούν τις μμε και που έχουν δημιουργηθεί με την επιβολή των capital controls ζήτησε από την πρόεδρο της ΕΕΤ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς. Ιδιαίτερα, ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι «πρέπει να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις επιταγές που είτε έληξαν στη διάρκεια του κλεισίματος των τραπεζών είτε πρόκειται να λήξουν τις προσεχείς ημέρες, με το θέμα του μπλοκαρίσματος των αλληλόχρεων λογαριασμών, τις κατασχέσεις των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου από μπλοκαρισμένες οφειλές, καθώς επίσης και τα θέματα που σχετίζονται με τα φυσικά τερματικά (POS) και τον Τειρεσία».

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr /

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671