ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 29/09/2015)

Επιτροπή Σοφών: Εξίσωση προς τα κάτω των παροχών με βάση ενιαίους κανόνες.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Επιτροπή Σοφών: Εξίσωση προς τα κάτω των παροχών με βάση ενιαίους κανόνες

Η θέσπιση ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών για όλα τα ταμεία στα πρότυπα του ΙΚΑ ήταν το θέμα που απασχόλησε σήμερα τη συνεδρίαση της επιτροπής σοφών, η οποία την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι έτοιμη να παραδώσει το πόρισμά της για τη νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού.

Ομάδα εργασίας θα καταθέσει προτάσεις για τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις από ταμείο σε ταμείο, κάτι που θα οδηγήσει σε εξίσωση προς τα κάτω των προνομιακών παροχών.

Η «ποσοτικοποίηση» των προτάσεων αποτελεί το μεγάλο αγκάθι καθώς η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξπρές θα πρέπει να καλύψει την μνημονιακή δέσμευση για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θα παράσχουν τεχνική βοήθεια στην ποσοτικοποίηση ώστε οι τελικές ρυθμίσεις να εγκριθούν χωρίς καθυστέρηση από τους δανειστές.

Οι νομικοί της επιτροπής επεσήμαναν την ανάγκη οι ρυθμίσεις να ελεγχθούν διεξοδικά ως προς την συνταγματικότητα τους ώστε να μην προσκρούσουν στο ΣτΕ όπως συνέβη με τις περικοπές των συντάξεων το 2012.

Το πόρισμα που θα δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους για διαβούλευση θα αποτελεί σύνθεση των προτάσεων που κατατέθηκαν με στόχο την άμβλυνση των επώδυνων μνημονιακών μέτρων τα οποία θα πρέπει να «κλειδώσουν » έως το τέλος Οκτωβρίου και να υλοποιηθούν από την 1/1/2016.

Πάντως, ανεξαρτήτως του «μοντέλου» που θα επιλεγεί η επιτροπή έχει προτείνει να ισχύσει μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ώστε να μη θιγούν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ωστόσο η προσέγγιση του υπουργείου είναι μην «πνιγεί» και πάλι η μεταρρύθμιση σε μεταβατικές περιόδους και οι αλλαγές να ισχύσουν για όσους υπέβαλαν η θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 30 Ιουνίου 2015.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο σχολίασαν ότι ο «εξορθολογισμός και τα ενιαία κριτήρια» που επικαλείται η κυβέρνηση είναι το περιτύλιγμα του νέου σφαγιασμού στην κοινωνική ασφάλιση.

Επέκριναν ακόμη την αναφορά του Υπουργού στη συνταξιοδότηση ανδρών-γυναικών. Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η ισότητα στα δύο φύλα σημαίνει και πλήρη ταύτιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων ανάμεσα τους, άποψη που οδηγεί στην άγρια εκμετάλλευση των γυναικών.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671