ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 28/09/2015)

Πώς θα διασωθεί το επίδομα γάμου έως το τέλος του 2015.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς θα διασωθεί το επίδομα γάμου έως το τέλος του 2015

Παρατείνεται έως το τέλος του 2015 -με συμφωνία της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων- η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και, ταυτόχρονα, η υποχρέωση χορήγησης του επιδόματος γάμου και σειράς αδειών στις επιχειρήσεις - μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ.

Την τρίμηνη παράταση αποφάσισαν να δώσουν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι καθώς η ΕΓΣΣΕ, λόγω εκπνοής, στις 30 Σεπτεμβρίου, της εξάμηνης μετενέργειας που κατ΄ εξαίρεση είχε δώσει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος (αντί της τρίμηνης, η οποία επανήλθε για όλες τις συμβάσεις από το καλοκαίρι). Και από την 1η Οκτωβρίου δεν θα ήταν υποχρεωτική η συνέχιση της καταβολής του επιδόματος γάμου αφού, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όταν παρέλθει τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία συλλογικής σύμβασης εργασίας συνεχίζουν να ισχύουν αποκλειστικά ο βασικός μισθός/ωρομίσθιο και μόνο 4 επιδόματα (ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας» οι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ έχουν ήδη υπογράψει «δια περιφοράς» την παράταση και η Σύμβαση αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Εκπρόσωποι τόσο της ΓΣΕΕ όσο και των εργοδοτικών οργανώσεων σημειώνουν ότι, με την ανανέωση έως το τέλος του 2015 της μεταξύ τους συμφωνίας, δίνεται χρόνος για τη σύναψη νέας σύμβασης έως τα τέλη Μαρτίου, οπότε αναμένεται να έχει αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει για τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων (αν θα αλλάξει ο νόμος που προβλέπει τον νομοθετικό καθορισμό των κατώτατων ορίων, την υποχρεωτικότητα ή μη της ΕΓΣΣΕ για οικονομικούς όρους, την επέκταση κλαδικών συμβάσεων κ.ά.).

Το χρονοδιάγραμμα

Με την υπογραφή της συμφωνίας για την παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ, όλοι οι όροι της Σύμβασης θα εξακολουθήσουν να είναι δεσμευτικοί έως τον Μάρτιο (για τρεις μήνες μετά τη λήξη, στις 31 Δεκεμβρίου).

Εως τα τέλη του 2015 η κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει και νομοθετήσει σε συνεννόηση με το κουαρτέτο των θεσμών τις αλλαγές που θα γίνουν στα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις, απεργιακός νόμος), και κατά συνέπεια τον ρόλο τον οποίο θα έχουν στον καθορισμό των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, επιδομάτων κ.λπ. οι κοινωνικοί εταίροι.

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 και 13 Οκτωβρίου τις ελληνικές θέσεις στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων θα γίνει με «οδηγό» τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που θα καταγραφούν με τη συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Πηγή: http://www.real.gr/  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671