ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Εσωτερικών Αρ. Πρωτ. 31565/09.09.2015

Τρόπος άσκησης εκλογικού δικαιώματος στρατιωτικών υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, νεοσύλλεκτων οπλιτών καθώς και πρωτοετών σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ &

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Ευαγγελιστρίας 2

Ταχ. Κώδικας: 101 83

Τηλέφωνα : 2131361003,

2131361130

Fax : 2131361140

E-mail : g.papakosta@ypes.gr

e.papadiamantopoulou@ypes.gr

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ

Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2015

Αριθ. Πρωτ.: 31565

ΠΡΟΣ:

1. Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

2. Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας

Δ/νσεις Προσωπικού

3. Αρχηγεία Ελληνικής Αστυνομίας

Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής

Ακτοφυλακής και Πυροσβεστικού Σώματος

Δ/νσεις Προσωπικού

ΘΕΜΑ: Τρόπος άσκησης εκλογικού δικαιώματος στρατιωτικών υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, νεοσύλλεκτων οπλιτών καθώς και πρωτοετών σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών.

Με αφορμή έγγραφο ερώτημα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των νεοσύλλεκτων οπλιτών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα :

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του π.δ.26/2012, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, μπορούν να ψηφίζουν είτε στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, είτε στο δήμο που υπηρετούν μετά από την εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Η αναγνώριση των ανωτέρω εκλογέων, γίνεται επιδεικνύοντας την στρατιωτική ή την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Προκειμένου οι εκλογείς αυτοί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή, βεβαίωση περί μη εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 του π.δ.26/2012.

Με δεδομένο ότι το διάστημα 7 έως 10 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιείται κατάταξη νεοσύλλεκτων οπλιτών καθώς και πρωτοετών σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αφού η προθεσμία εγγραφής σε αυτούς έληξε την 30/8/2015, σας ενημερώνουμε ότι οι συγκεκριμένοι εκλογείς δύνανται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι ή στο δήμο διαμονής τους εφόσον είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και τους χορηγηθεί ειδική προς τούτο άδεια απουσίας από την υπηρεσία τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος είναι η επίδειξη στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, της σχετικής βεβαίωσης περί μη εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας, η οποία δύναται να αναγράφει τον όρο νεοσύλλεκτος (πρωτοετής αντίστοιχα).

Όσον αφορά τους ήδη υπηρετούντες με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ισχύουν τα αναφερόμενα στην αρ.30/30079/28-8-2015 εγκύκλιό μας. Άλλωστε με το αρ.2534/20-1-2015 έγγραφό μας, ενημερώθηκαν οι εκλογείς του άρθρου 27 του π.δ.26/2012 ότι θα έπρεπε να προβούν άμεσα στη διαγραφή τους από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Για τη διευκόλυνση του έργου τους κάθε φορά, οι ανωτέρω αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να συμβουλεύονται την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στην οποία εμφαίνονται οι εγγραφές των εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών.

Τέλος, παρακαλούμε να κοινοποιήσετε το παρόν στις αρχές, υπηρεσίες και μονάδες της αρμοδιότητάς σας, μαζί με τις απαραίτητες οδηγίες για την εφαρμογή τους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Α. ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671