ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 27/08/2015)

Στον υπηρεσιακό υπουργό τα δύσκολα του ασφαλιστικού.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Στον υπηρεσιακό υπουργό τα δύσκολα του ασφαλιστικού

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας περνά η... καυτή πατάτα του ασφαλιστικού. Μέσα στον εκλογικό Σεπτέμβριο, ο νέος υπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει κάποια από τα πλέον «δύσκολα» θέματα όπως είναι η υπογραφή όλων των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων ώστε να «ξεπαγώσει» η έκδοση νέων συντάξεων και να διευκρινιστούν θολά σημεία για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και η εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων, ώστε οι συντάξεις να καταβληθούν στην ώρα τους για τον επόμενο μήνα. Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, μεταξύ του Γ. Κατρούγκαλου και των διοικητών των ασφαλιστικών οργανισμών λύθηκαν και τα τελευταία... μικροπροβλήματα και εξασφαλίστηκε η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων Σεπτεμβρίου, στο τέλος Αυγούστου. Ανάσα στα έσοδα των Ταμείων φαίνεται πως έδωσε η έντονη φημολογία περί «κουρέματος» καταθέσεων που επικρατούσε τον προηγούμενο μήνα, ωθώντας πολλούς οφειλέτες να καταβάλουν σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Βέβαια, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Αν και συνολικά τα Ταμεία έχουν δαπανήσει το 55,7% της κρατικής χρηματοδότησης, ήτοι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 11,3 που προβλέπεται, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΓΑ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό που αντιστοιχεί στο 7μηνο, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρωμή των συντάξεων έως το τέλος του 2015. Εκτός προϋπολογισμού βρέθηκε για μια ακόμη χρονιά και το ΕΚΑΣ, για το οποίο έχει ήδη δαπανηθεί το 86,7% της κρατικής χρηματοδότησης. Μάλιστα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το κράτος, επέλεξε να «ρίξει» τον ΟΑΕΔ χρηματοδοτώντας τον με περίπου 234 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα αρχικά προβλεπόταν (200 εκατ. ευρώ έναντι 434 εκατ. ευρώ), προκειμένου να μην εκτροχιαστούν και οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης του προϋπολογισμού. Αντίστοιχα, και ο ΕΟΠΥΥ έλαβε 41 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός (260 εκατ. ευρώ έναντι 301 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, ο ΟΑΕΕ έχει λάβει, ήδη, 610 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 834 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 73,1% της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ το ΙΚΑ για το ίδιο διάστημα έχει λάβει 187 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός, ήτοι το 65,6% των συνολικά 2,5 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ). Ο ΟΓΑ έλαβε 44 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το επτάμηνο του 2015 (1,955 δισ. ευρώ από τα συνολικά 3,2 εκατ. ευρώ).

Παραίτηση Γ. Ρωμανιά

Εν τω μεταξύ, εντολή στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αναγκαίες για την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων εγκυκλίους, έδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει. Η έκδοση νέων συντάξεων, για αιτήσεις που κατατέθηκαν εντός του 2015 παραμένει παγωμένη, ενώ στον αέρα είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι που θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν εντός του τρέχοντος έτους, εξαιτίας όμως της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, θα παραμένουν εκτός σύνταξης, από 5 έως και 17 χρόνια, σε ακραίες περιπτώσεις. Η οριστική αυτή τη φορά παραίτηση του Γ. Ρωμανιά δυσχεραίνει την κατάσταση, καθώς ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας θα είναι όπως όλα δείχνουν αυτός που θα υπογράψει την απαιτούμενη υπουργική απόφαση αλλά και όλες τις ερμηνευτικές εγκυκλίους. Να σημειωθεί ότι στην επιστολή παραίτησής του ο τέως Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα αντικατασταθεί μετά τις εκλογές) επισημαίνει πως τα δύο πρόσφατα μνημονιακά νομοθετήματα (Ν.4334/2015 και Ν.4336/2015) είναι αντιασφαλιστικά και δεν προτίθεται να συμβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο, στην εφαρμογή τους.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671