ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 24/08/2015)

Μάχη με τον χρόνο να μη χαθούν κονδύλια για τα προγράμματα απασχόλησης.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Μάχη με τον χρόνο να μη χαθούν κονδύλια για τα προγράμματα απασχόλησης

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Λύσεις προκειμένου, αφενός, να μην χαθεί ούτε ευρώ από τα κεφάλαια του παλαιού ΕΣΠΑ και, αφετέρου, να απορροφηθούν και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα λίγα εναπομείναντα κεφάλαια του νέου, αναζητεί η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, την ίδια στιγμή που διεκδικεί από την ενδιάμεση αναθεώρηση του Ιουνίου επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 2 δισ. ευρώ για την ανάσχεση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Από τα συνολικά 1,4 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί για προγράμματα απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας στο νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020, η προηγούμενη κυβέρνηση, με εμπροσθοβαρείς δράσεις που υλοποιούνται έως και σήμερα, είχε δεσμεύσει περίπου 750 εκατ. ευρώ. Σήμερα, εκτιμάται ότι έχουν απορροφηθεί ήδη πόροι ύψους 950 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απομένουν για την αντιμετώπιση του «νούμερο ένα» οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος της χώρας, έως το 2020, μόλις 450 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για ποσό που μπορεί να καλύψει λιγότερο και από το 1/10 των πραγματικών αναγκών, καθώς εκτιμάται ότι για την απασχόληση απαιτούνται πόροι άνω των 900 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, όπως παραδέχεται με έγγραφό του το υπουργείο Οικονομίας, κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια 1,4 δισ. ευρώ από το παλαιό ΕΣΠΑ, εξαιτίας της «δημοσιονομικής στενότητας και της έλλειψης ρευστότητας, που έχουν επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα στα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013». Μόνο για το υπουργείο Εργασίας εκτιμάται ότι υπάρχουν 120 εκατ. ευρώ από το παλαιό ΕΣΠΑ που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί.

Ο χρόνος αλλά και η πραγματικότητα πιέζουν ασφυκτικά, καθώς εκτιμάται ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα υπάρχει εκτίναξη του αριθμού των ανέργων, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 28%, ή ακόμη και στο εκρηκτικό 30%, μέχρι το τέλος του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει, εντός του επόμενου διαστήματος και έως τον Φεβρουάριο του 2016, νέες δράσεις για την απασχόληση και την κατάρτιση περίπου 110.000 ατόμων, κυρίως άνεργων, που θα προστεθούν στους 93.693 άνεργους που, μέσα στους προηγούμενους μήνες, εντάχθηκαν σε επιδοτούμενα προγράμματα. Συνολικά, μέσα σε έναν χρόνο, εκτιμάται ότι θα έχουν ωφεληθεί 200.536 άτομα.

Μεγάλο, όμως, στοίχημα είναι η εξοικονόμηση επιπλέον ευρωπαϊκών κονδυλίων, προκειμένου, όπως ρητά αναφέρεται στο τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, να στηριχθεί η απασχόληση επιπλέον 150.000 ανέργων, μειονεκτούντων ομάδων και ήδη εργαζόμενων. Πρόκειται για μια πρόβλεψη που η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου πρότεινε στους εκπροσώπους των θεσμών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Κ», πρόκειται για αντισταθμιστικά του μνημονίου αναπτυξιακά μέτρα που θα «κουμπώσουν» στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας με συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι, στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης αναθεώρησης του νέου ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στην Ελλάδα να διοχετευθούν στο σύνολό τους στις δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης, καθώς οι ανάγκες είναι διαπιστωμένες και μεγάλες και υπάρχει μεγάλη ικανότητα απορρόφησης.

Ο προγραμματισμός προβλέπει τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων 8μηνης διάρκειας, απασχόλησης ανέργων που θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σε «μικρά έργα», περιβαλλοντικά, εγγειοβελτιωτικά ή άλλα, που θα προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο. Θα υλοποιούνται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και από δράσεις κοινωνικής οικονομίας. Τις επόμενες ημέρες και παρά τις πολιτικές εξελίξεις, εκτιμάται ότι μπορεί να δρομολογηθεί η δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, των κοινωνικών εταίρων, τοπικών αναπτυξιακών συμπράξεων και σχημάτων κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να καταρτιστούν οι τεχνικοί φάκελοι στους οποίους θα προβλέπονται ο προγραμματισμός υλοποίησης των δράσεων, η παρακολούθηση των έργων και η τελική αξιολόγησή τους. Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου, ώστε η έναρξη εγγραφής των ανέργων και η επιλογή των έργων να υλοποιηθεί μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016 και οι άνεργοι να ξεκινήσουν δουλειά εντός του Μαρτίου του 2016.

Δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας

Σειρά δράσεων με στόχο τη συμμετοχή 110.000 ωφελούμενων ανέργων έχει προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση επανασχεδιασμού των υφιστάμενων προγραμμάτων, με καλύτερη στόχευση και διεύρυνση των δικαιούχων, καθώς και βελτίωση, όπου ήταν δυνατό, των αμοιβών για τους ανέργους.

Αναλυτικά, έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη των εξής προγραμμάτων:

• Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 17.968 ανέργους για τα υπουργεία και τις περιφέρειες, με μοριοδότηση της ηλικιακής ομάδας 42 ετών και άνω.

• Πρόγραμμα συμβουλευτικής, επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για 15.000 ανέργους ηλικίας 18 έως 24 ετών. Το πρόγραμμα έχει επανασχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς.

• Πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση για τις ηλικίες 29-64 ετών. Είχε ανακληθεί ως οικονομικά ασύμφορο και μικρής ωφέλειας για τους ανέργους. Το νέο πρόγραμμα αφορά πλέον όχι 16.000 αλλά 26.000 ανέργους και προβλέπεται εγγυημένη απασχόληση 6 μηνών με βασικό μισθό.

• Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, στις γυναίκες και σε ανέργους άνω των 50 ετών.

• Δράσεις ολοκληρωμένης παρέμβασης για 8.000 ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση, προγράμματα προώθησης στην αυτοαπασχόληση και προγράμματα προώθησης στην επιχειρηματικότητα.

• Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση (διάρκεια 12 μήνες).

• Αντίστοιχο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών.

• Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων έως 18-24 ετών και αντίστοιχο πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 ανέργων νέων 25-29 ετών.

• Προώθηση νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών, καθώς και για 3.000 άνω των 29 ετών.

• Πρόγραμμα ενίσχυσης της εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ (1.575 ωφελούμενοι).

• Πρόγραμμα μαθητείας 4.000 νέων 15-24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΝΕΕΤ).

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671