ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 21/08/2015)

Σε «επιτροπή σοφών» η αντιπρόταση για το ασφαλιστικό.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Σε «επιτροπή σοφών» η αντιπρόταση για το ασφαλιστικό

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Εναλλακτική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, εντός ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, θα επιδιώξει να προωθήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο με τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το νέο σύστημα και το έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παρότι το Μνημόνιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, με περικοπές συντάξεων, αυξήσεις εισφορών και στόχο, εντός του 2016, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να ενταχθούν κάτω από μία, ενιαία δομή, στα πρότυπα του ΙΚΑ, ο νέος υπουργός Εργασίας δήλωσε χθες, πως θα επιδιώξει την υλοποίηση μιας άλλης, διαφορετικής μεταρρύθμισης. Οι βασικές αρχές της «εναλλακτικής» αυτής μεταρρύθμισης έχουν εγκριθεί από τον πρωθυπουργό. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν η σύσταση και τα μέλη της επιτροπής ειδικών που θα επιδιώξει να συγκεκριμενοποιήσει και να ολοκληρώσει την πρόταση, προσαρμόζοντάς την παράλληλα, στις δημοσιονομικές απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η νέα πρόταση που πρέπει να λάβει ευρύτερη κυβερνητική έγκριση, στηρίζεται στην πρόβλεψη του Μνημονίου, ότι όλες οι παραμετρικές και δομικές παρεμβάσεις που καθορίστηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες, πάντα μετά από συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Αυτό που παραμένει βέβαια αδιαπραγμάτευτο, είναι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης από το ασφαλιστικό, κατά 0,25% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και 1% το 2016. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κατρούγκαλο, η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης υπαγορεύεται από το γεγονός ότι όλοι οι προηγούμενοι μνημονιακοί νόμοι για το ασφαλιστικό τους οποίους καλείται το υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει άμεσα, αλλά και οι μελλοντικές αλλαγές που περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο, δεν μπορούν να εφαρμοστούν και δεν λύνουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. «Πρέπει με τις δικές μας εθνικές δυνάμεις να μετασχηματίσουμε ένα αποτυχημένο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο πλέον των δομικών αδυναμιών που έχει και που επιδεινώθηκαν από τις επεμβάσεις του Μνημονίου, έχει να αντιμετωπίσει και το πολύ υπαρκτό θέμα της οικονομικής κρίσης» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εργασίας δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με το ουσιαστικό περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, ενώ σε ερώτηση για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, άφησε να εννοηθεί ότι με την πρότασή του, το θέμα μπορεί να ξεπεραστεί.

Για να αξιοποιηθεί πάντως αυτή η διαφορετική πρόταση, θα πρέπει εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει το Μνημόνιο, να συνοδευτεί με μια πλήρως στοιχειοθετημένη αναλογιστική μελέτη, ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών, να λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου και να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, πριν από την αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Το εγχείρημα φαντάζει ανεφάρμοστο, με τον κ. Κατρούγκαλο πάντως να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι ανεφάρμοστη φάνταζε και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα σε λίγες ημέρες...

Μέσα στο ίδιο διάστημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να καταρτίσουν τις αναγκαίες εγκυκλίους αλλά και υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα διευκρινίζονται τα πολλά θολά σημεία των διατάξεων που ήδη ψηφίστηκαν και αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων καθώς και το ύψος των κατώτατων συντάξεων.

Στο επίπεδο του εργασιακού, ο κ. Κατρούγκαλος θα επιδιώξει να μετατρέψει το ελληνικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό, θέτοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμέτωπη με το ερώτημα εάν στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο ή επιδιώκει την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με μοντέλο την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένο το γεγονός ότι στο Μνημόνιο δεν καθορίζονται συγκεκριμένες πολιτικές αλλά ο οδικός χάρτης μιας συζήτησης - πακέτου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, θα ζητήσει τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία διαβούλευσης, ενώ θα ξεκινήσει και διμερείς επαφές με Ευρωπαίους παράγοντες. Στο ίδιο πλαίσιο φτάνει και στις 28 Αυγούστου, προσκεκλημένος του κ. Κατρούγκαλου, στη χώρα μας, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ που θα συναντηθεί και με τον κ. Τσίπρα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671