ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΓΕΜΗ Αρ. Πρωτ. 370/18.08.2015

Αντιμετώπιση αιτήματος σχετικά με τη δυνατότητα μετατροπής Ομόρρυθμης Εταιρείας (φαρμακείο) σε Ετερόρρυθμη Εταιρεία (κληρονομικό φαρμακείο).

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

Ακαδημίας 6 - 106 71 Αθήνα

Αθήνα, 18 Αυγούστου 2015

Αρ. Πρωτ. 370

Προς :

• Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Κοινοποίηση :

• Γενική Γραμματεία Εμπορίου - Δ/νση Εταιρειών & ΓΕΜΗ

• Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων

• Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ της ΚΕΕΕ

Θέμα : Αντιμετώπιση αιτήματος σχετικά με τη δυνατότητα μετατροπής Ομόρρυθμης Εταιρείας (φαρμακείο) σε Ετερόρρυθμη Εταιρεία (κληρονομικό φαρμακείο) .

Απαντώντας στην υπ. Αριθμ. 1331/Φ. 1801 ανωτέρω επιστολή σας, σχετικά με την «Αντιμετώπιση αιτήματος σχετικά με τη δυνατότητα μετατροπής Ομόρρυθμης Εταιρείας (φαρμακείο) σε Ετερρόρυθμη Εταιρεία (κληρονομικό φαρμακείο)», και σε συνέχεια της απάντησής μας με αρ. πρωτ. 56/18.02.2015 σας γνωρίζουμε ότι, η ομόφωνη άποψη του Εποπτικού Συμβουλίου μας, έχει ως εξής :

Η μετατροπή της Ομόρρυθμης εταιρείας με την επωνυμία «ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ ΠΑΠΑΣΤΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.», σε Ετερόρρυθμη Εταιρεία παρότι δεν επιτρέπεται ρητά από διάταξη νόμου, εν τούτοις, δύναται να πραγματοποιηθεί εφαρμοζομένης της διάταξης του άρθρου 265 του Ν.4072/2012 με την είσοδο στην εταιρεία των κληρονόμων του ομορρύθμου εταίρου εφόσον κατ’ αρχήν το καταστατικό της προβλέπει τη δυνατότητα συνέχισής της εταιρείας σε περίπτωση θανάτου εταίρου από τους κληρονόμους του, και δεδομένου ότι βάσει της ως άνω διάταξης οι κληρονόμοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να λάβουν τη θέση ετερορρύθμου εταίρου. Ωστόσο, καθώς δεν νοείται η λειτουργία προσωπικής εταιρείας χωρίς την ύπαρξη ομορρύθμου εταίρου, θα πρέπει παράλληλα να εισέλθει στην εταιρεία κάποιος ομόρρυθμος εταίρος, ή κάποιος εκ των υφισταμένων εταίρων να μετατραπεί σε ομόρρυθμο..

Η σχετική προθεσμία για την άσκηση από τους κληρονόμους αυτού του δικαιώματος τους είναι τριάντα ημέρες από την αποδοχή της κληρονομιάς ή από την απώλεια του δικαιώματος για την αποποίηση της.

Σχετικά με την δυνατότητα εφαρμογής των διατάξεων περί κληρονομικού δικαίου και τις διατάξεις περί λειτουργίας κληρονομικού φαρμακείου, σας ενημερώνουμε ότι το Εποπτικό Συμβούλιο του ΓΕΜΗ μεριμνά για την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3419/2005 «Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας» από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας και τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης και κατά συνέπεια δεν είναι αρμόδιο να επιλαμβάνεται ζητημάτων που αφορούν στην νομοθεσία περί κληρονομικού φαρμακείου.

Ο

Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου

Μιχαήλ Σφακιανάκης

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671