ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 20/08/2015)

Συζητούν επαναφορά της συλλογής αποδείξεων.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Συζητούν επαναφορά της συλλογής αποδείξεων

Του Κωστή Πλάντζου

Νέα σχέδια για την επαναφορά της υποχρέωσης συλλογής αποδείξεων κάνουν τώρα στην κυβέρνηση εν όψει των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος. Το σχέδιο προβλέπει τρεις φάσεις, αρχής γενομένης ενδεχομένως και από φέτος.

Σε τέτοια περίπτωση, θα υποχρεωθούν «διά νόμου» οι φορολογούμενοι να συλλέγουν ξανά αποδείξεις προκειμένου να τις δηλώσουν με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν του χρόνου - όπως έκαναν δηλαδή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα τεθούν σε διαβούλευση μετά τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα.Ηδη όμως γίνονται και οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με τους ελεγκτές, οι οποίοι δεν δείχνουν να έχουν καταρχήν αντίρρηση στα ζητήματα αυτά.

Συγκεκριμένα, στην Καραγεώργη Σερβίας θεωρούν ότι το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων πρέπει να επανέλθει άμεσα, ειδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ, ώστε να μην τον πληρώνουν οι καταναλωτές στο 23% και αυτός να καταλήγει στις τσέπες επιτήδειων.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 οι φορολογούμενοι δεν ήταν αναγκασμένοι, αλλά ούτε είχαν και κάποιο κίνητρο να κρατούν τις αποδείξεις και να τις δηλώσουν στο Ε1 το 2016. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί το υπουργείο και η «ήπια» λύση που εξετάζει είναι να φέρει διάταξη που να επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυσε και το 2014, δηλαδή 10% του εισοδήματος να πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις.

Το πρόβλημα θεωρητικά είναι ότι έχουν περάσει περισσότεροι από 7 μήνες που οι πολίτες δαπανούν χωρίς να έχουν υποχρέωση να μαζεύουν αποδείξεις. Αν τις πήραν αλλά τις πέταξαν, πήγαν χαμένες και θα πρέπει να βρουν άλλες. Ωστόσο οι εισηγητές του μέτρου θεωρούν ότι το 10% του ετήσιου εισοδήματος είναι εύκολο να καλυφθεί μέσα σε 5 μήνες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το 2013 οι πολίτες ήταν αναγκασμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις ως και 25% του εισοδήματός τους. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος δηλώνει, π.χ., 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θα πρέπει στο τελευταίο πεντάμηνο με εισόδημα 5.000 ευρώ να συλλέξει αποδείξεις αξίας 1.200 ευρώ, αλλιώς θα τιμωρείται με πρόστιμο ως και 2.100 ευρώ (όπως ισχύει στα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν και φέτος για τα εισοδήματα του 2014). «Ακόμα όμως κι αν κάποιος είναι άνεργος ή μειώθηκε το εισόδημά του», λένε αρμόδιες πηγές, «δεν θα αδικείται αφού το πρόβλημα για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες θα αντιμετωπίζεται συνολικά με τις νέες διατάξεις που ετοιμάζονται».

Το επόμενο βήμα

Η λύση αυτή θεωρείται προσωρινή εν όψει της μετάβασης σε ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών. Θεωρητικά το μέτρο αυτό εξασφαλίζει τη βεβαίωση φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, εφόσον βεβαίως κόβονται κανονικά οι αποδείξεις. Για να συμβεί όμως αυτό, και επειδή η συζήτηση αυτή κρατάει χρόνια, αναζητούνται μεταβατικές λύσεις που θα ισχύσουν για το 2016 και μέχρι να περάσει η αγορά στη νέα εποχή των online αποδείξεων.

Η μαγική λέξη που ήδη ακούγεται είναι «κίνητρα»: παρότι θεωρείται πρόωρη ως συζήτηση, οι παλαιότερες προτάσεις για κληρώσεις των αποδείξεων κ.λπ. δεν φαίνεται να ταιριάζουν τόσο στο «κλίμα» του νέου αναπληρωτή υπουργού για θέματα εσόδων Τρύφωνα Αλεξιάδη. Επικρατέστερη θεωρούν οι ίδιες πηγές την εισήγηση για έκπτωση φόρου ως επιστροφή ενός μέρους από τον ΦΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι αν, π.χ., κάποιος δηλώσει αποδείξεις ύψους 1.230 ευρώ, η Εφορία θα μπορεί να του επιστρέψει ένα μέρος από τα 230 ευρώ του ΦΠΑ που εισέπραξε με τις αποδείξεις. Για να δικαιούται όμως την έκπτωση αυτή, ο φορολογούμενος θα είναι υποχρεωμένος να καταγράψει και να υποβάλει αναλυτικά τα στοιχεία και τον εκδότη της απόδειξης την οποία χρησιμοποιεί ως «επιταγή» για επιστροφή φόρου. Δηλαδή θα πρέπει να υποβάλει μια λίστα αποδείξεων για τις οποίες διεκδικεί να πάρει λεφτά πίσω, καταγράφοντας τον αριθμό και την ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης, τον ΑΦΜ και την επωνυμία της επιχείρησης που την εξέδωσε κ.λπ.

Αν μπορέσει το Ελληνικό Δημόσιο να αντέξει τη δαπάνη, συζητείται αρχικά να επιστρέφεται ένα ποσό της τάξεως περίπου του 5%-10% του ΦΠΑ που αναλογεί (δηλαδή περίπου 10 ευρώ-20 ευρώ στο ανωτέρω παράδειγμα). Αν όμως κριθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι ανεπαρκές ως κίνητρο και ότι δεν μπορεί το Δημόσιο να προσφέρει κάτι πιο δελεαστικό, τότε το μέτρο πιθανότατα να λάβει και το 2016 υποχρεωτικό χαρακτήρα αντί για προαιρετικό.

Αν έτσι γίνεται εθελοντικά η χρήση του μέτρου, η καταγραφή των αποδείξεων μπορεί να μην είναι ενοχλητική για όσους θέλουν έτσι να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον εισόδημα. Αν όμως παραμείνει και το 2016 υποχρεωτική η συλλογή των αποδείξεων, τότε η αναλυτική καταγραφή τους μόνο με βασανιστήριο θα μπορούσε να συγκριθεί -όπως και είχε αποδειχτεί όταν δοκιμάστηκε το 2011, αλλά έμεινε τελικά ανεφάρμοστη.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671