ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Παρ. Ανασυγκρ. Αριθ. Πρωτ: 964/84385/29.07.2015

Εφαρμογή του ν. 4282/2014 «Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών και άλλες διατάξεις».

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ,

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ &

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Τηλέφωνο: 210 928-7203, -7204, -7207

E-mail: syg 085@ minagric . gr

Αθήνα, 29 - 7 -2015

Αριθ. Πρωτ: 964/84385

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του ν. 4282/2014 « Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών και άλλες διατάξεις».

Ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών αποτελεί για την χώρα μας έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία, με σαφώς εξαγωγικό χαρακτήρα. Εντούτοις πρώτη φορά με την ψήφιση του νόμου 4282/2014 « Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄182), γίνεται προσπάθεια συγκέντρωσης και κωδικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου σε ένα ενιαίο κείμενο νόμου, έτσι ώστε να ρυθμίζονται σαφώς θέματα του τομέα, όπως διαδικασίες παραχώρησης υδάτινων εκτάσεων, αδειοδότησης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας και άλλα σχετικά θέματα, σε αντικατάσταση παλαιότερων νομοθετημάτων και εγκυκλίων, τα οποία συχνά δημιουργούσαν ασάφειες στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και τους παραγωγικούς φορείς.

Τα βασικά σημεία τα οποία ρυθμίζονται και θεσπίζονται για πρώτη φορά με τον ν. 4282/2014 συνοψίζονται στα εξής:

1. Γενικές Διατάξεις.

Καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης του τομέα των υδατοκαλλιεργειών, στο πλαίσιο της αειφόρου λειτουργίας του, ως προς την παραχώρηση χρήσης θαλάσσιας και λιμναίας υδάτινης έκτασης για εγκατάσταση μονάδας υδατοκαλλιέργειας, εντατικής ή ημιεντατικής μορφής, καθώς και τη διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας σε μονάδα υδατοκαλλιέργειας ίδιας μορφής, η οποία μπορεί να εγκαθίσταται σε υδάτινη ή σε χερσαία έκταση.

2. Θέματα που ρυθμίζονται και θεσπίζονται.

2.1. Το άρθρο 1 αφορά στο πεδίο εφαρμογής και στην έννοια των όρων που χρησιμοποιούνται στις διατάξεις και ειδικότερα:

Ως πεδίο εφαρμογής ορίζεται η παραχώρηση θαλασσίων και λιμναίων εκτάσεων για εγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας εντατικής και ημιεντατικής μορφής και η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων της μορφής αυτής, που εγκαθίστανται σε υδάτινη ή σε χερσαία έκταση. Δεν έχει εφαρμογή σε υδατοκαλλιέργειες εκτατικής μορφής (λιμνοθάλασσες). Όσον αφορά στους ορισμούς, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο άρθρο, γίνεται παραπομπή στους ορισμούς του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες (ΕΠΧΣΑΑΥ), ΚΥΑ 31722/4-11-2011, (ΦΕΚ Β 2505/2011).

2.2. Με το άρθρο 2 θεσμοθετείται το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΕΠΑΥ). Το ΕΠΑΥ θέτει τους εθνικούς στόχους ανάπτυξης του τομέα, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο πάντοτε της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταρτίζεται με ευθύνη των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου και εγκρίνεται από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μετά από γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών του επόμενου άρθρου.

2.3. Με το άρθρο 3 θεσμοθετείται στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών (ΕΣΥΔ), το οποίο γνωμοδοτεί για τη διαμόρφωση και εφαρμογή του ΕΠΑΥ, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την υποστήριξη της στρατηγικής ανάπτυξης του τομέα μέσω αναπτυξιακών − χρηματοδοτικών προγραμμάτων, καθώς και για κάθε άλλη θεσμική ρύθμιση. Το ΕΣΥΔ συγκροτείται από εκπροσώπους Υπηρεσιών του ΥΠΑΠΕΝ, ειδικούς επιστήμονες των ερευνητικών ινστιτούτων, εκπροσώπους φορέων του κλάδου, του ΓΕΩΤΕΕ, των ΜΚΟ και οργανώσεων των καταναλωτών.

2.4. Με τα άρθρα 4 έως 19, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην παραχώρηση με απ’ ευθείας μίσθωση υδάτινων εκτάσεων (θαλάσσιων και λιμναίων), με σκοπό την ίδρυση, επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας εντατικής και ημιεντατικής μορφής. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

2.4.1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 4, ορίζεται η χρονική διάρκεια της παραχώρησης με απευθείας μίσθωση θαλάσσιων υδάτινων εκτάσεων σε 20 έτη (αντί 10 που ίσχυε πριν την ψήφιση του νόμου).

2.4.2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 4, ρυθμίζεται η παραχώρηση με απευθείας μίσθωση λιμναίων υδάτινων εκτάσεων, ορίζεται η χρονική διάρκεια σε 15 έτη και όχι λιγότερο από 10 έτη και λοιπά σχετικά θέματα. Περιλαμβάνονται επιπλέον ειδικές ρυθμίσεις για την παραχώρηση των λιμναίων εκτάσεων σε συνεταιρισμούς ή σε νομικά πρόσωπα, στα οποία μετέχει αλιευτικός συνεταιρισμός.

2.4.3. Στην παράγραφο 3(α) του άρθρου 4, καθορίζεται ότι η παραχώρηση χρήσης των υδάτινων εκτάσεων εγκρίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

2.4.4. Στην παράγραφο 3(β) του άρθρου 4, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη διασφάλιση μίσθωσης της κατάλληλης υδάτινης έκτασης με την έκδοση απόφασης προέγκρισης μίσθωσης, η οποία αντικαθιστά την πρωτύτερα ονομαζόμενη στις αριθ. 9230.4/2/11/18-7-2011 (ΑΔΑ: 4ΑΣΗΦ-ΤΛΥ) και αριθ. 445/28217/5-3-2013 (ΑΔΑ: ΒΕΔΘΒ-ΚΤ9) εγκυκλίους μας «Εγκριτική Απόφαση μίσθωσης», και καθορίζονται οι σχετικές προθεσμίες και προϋποθέσεις.

2.4.5. Στις παραγράφους 3γ & 3δ του άρθρου 4, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη σύναψη της σύμβασης μίσθωσης της υδάτινης έκτασης και ειδικότερα προβλέπεται, ότι ο μισθωτής υποχρεούται να υπογράψει σύμβαση μίσθωσης αφού προσκομίσει σχετικές εγγυήσεις καλής εκτέλεσης. Σημειώνεται, ότι δεν προβλέπεται δυνατότητα παράτασης της τρίμηνης προθεσμίας.

2.4.6. Με τα άρθρα 5 έως 7, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην παραχώρηση χρήσης υδάτινων εκτάσεων χωρίς αντάλλαγμα, τη διαχείριση των ΠΟΑΥ και τις αναμισθώσεις.

Ειδικότερα, το άρθρο 5 αφορά παραχώρηση της χρήσης υδάτινων εκτάσεων χωρίς αντάλλαγμα και ορίζονται, μεταξύ άλλων, ότι η παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα γίνεται για δοκιμαστική καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών και για έρευνα στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών, με εν δυνάμει δικαιούχους φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και Υπηρεσίες του Δημοσίου, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού καθώς και ΑΕΙ ή Ερευνητικά Ιδρύματα του Δημοσίου αντίστοιχα. Σημειώνεται, ότι μετά από επιτυχή έκβαση της δοκιμαστικής καλλιέργειας και μετά την πάροδο δεκαοκτώ (18) μηνών τουλάχιστον, η παραχωρούμενη έκταση μπορεί να μισθωθεί στον ίδιο φορέα για εμπορική εκμετάλλευση ίδιας μορφής. Επίσης, παραχώρηση γίνεται και για τη δημιουργία ζωνών μετεγκατάστασης ζώντων δίθυρων μαλακίων, με δικαιούχους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Προβλέπεται, ότι με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται οι όροι παραχώρησης, η τηρούμενη διαδικασία, τα δικαιολογητικά, κλπ, (άρθρο 26, παράγραφος 4).

Με τις διατάξεις του άρθρου 6 ορίζεται, ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανατίθεται η διαχείριση της θαλάσσιας έκτασης της ΠΟΑΥ στον φορέα διαχείρισης, μετά την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος θεσμοθέτησης της ΠΟΑΥ. Επίσης ορίζεται η διαδικασία έκδοσης της απόφασης, η διάρκεια ισχύος της και οι λόγοι ανάκλησής της, όπως η απώλεια της ιδιότητας του φορέα διαχείρισης και η παράβαση των όρων του σχετικού Π.Δ. και των διατάξεων του ΕΠΧΣΑΑΥ. Πρόκειται για διάταξη ιδιαίτερης σημασίας στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της χωροταξικής οργάνωσης των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα, με την ίδρυση ΠΟΑΥ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΕΠΧΣΑΑΥ.

Το άρθρο 7 αφορά την αναμίσθωση υδάτινων εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί με απ’ ευθείας μίσθωση για ίδρυση, επέκταση ή μετεγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας εντατικής και ημιεντατικής μορφής. Ειδικότερα ορίζεται, ότι η αναμίσθωση γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για είκοσι (20) έτη και για περισσότερες της μίας φορές. Επίσης ορίζονται οι προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούνται και οι προθεσμίες έκδοσης της απόφασης και υποβολής του σχετικού αιτήματος αναμίσθωσης στις οποίες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ενημερώνοντας σχετικά και τις επιχειρήσεις του κλάδου. Συγκεκριμένα, η απόφαση αναμίσθωσης εκδίδεται δύο (2) μήνες πριν τη λήξη της προηγούμενης και η αίτηση υποβάλλεται τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν.

Ειδική ρύθμιση αποτελεί η παράγραφος 4 του άρθρου, που αφορά μίσθωση υδάτινων εκτάσεων εάν η προηγούμενη έχει διακοπεί ή λήξει, χωρίς να ανανεωθεί.

Ειδικότερα, ορίζεται παραχώρηση με τη διαδικασία μοριοδότησης θέτοντας ορισμένες προτεραιότητες, ενώ, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, να ορίσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής (άρθρο 26, παράγραφος 5).

Διευκρινίζεται, ότι για τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας των οποίων η μίσθωση είχε λήξει κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, εφαρμόζεται η διαδικασία προσαρμογής των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 27 (μεταβατικές διατάξεις) και όχι της μοριοδότησης. Σημειώνουμε, ότι στις μισθώσεις του άρθρου 4 περιλαμβάνονται και εκείνες των λιμναίων εκτάσεων, όπου η διάρκεια της αρχικής μίσθωσης ορίζεται σε 15 έτη (άρθρο 4, παράγραφος 2), ενώ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο, η διάρκεια της αναμίσθωσης θα είναι είκοσι (20) έτη.

2.4.7. Με το άρθρο 8, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στις επεκτάσεις και τις μετεγκαταστάσεις πλωτών μονάδων υδατοκαλλιέργειας με αιτιολογημένη απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση της Δ/νσης Αγροτικών Υποθέσεων. Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου αυτού η διάρκεια μίσθωσης της υδάτινης έκτασης για επέκταση μονάδας ορίζεται για χρονικό διάστημα ίσο με την υπολειπόμενη διάρκεια της ισχύουσας μίσθωσης. Στις αποφάσεις μίσθωσης υδάτινων εκτάσεων για μετεγκατάσταση θα πρέπει, μεταξύ των άλλων και στο πλαίσιο της προθεσμίας της παραγράφου 4 του άρθρου 13, να ορίζεται και η ημερομηνία λήξης της μίσθωσης της αρχικής έκτασης.

Αποτελεί νέα ρύθμιση και ορίζεται ως μετατόπιση η μετακίνηση εγκαταστάσεων μονάδας μέχρι τα 250 μέτρα. Τα θέματα αυτά εμπίπτουν στις διατάξεις της ΚΥΑ που προβλέπεται στην περίπτωση β’ της παραγράφου 7 του άρθρου 62 του ν.4235/2014 (ΦΕΚ, Α΄32). Στις περιπτώσεις αυτές δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα για μετεγκατάσταση. Σχέδιο της εν λόγω ΥΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από την υπηρεσία μας.

2.4.8. Με το άρθρο 9 ρυθμίζονται τεχνικά θέματα όπως η τοποθέτηση αγκυροβολίων και ορίζεται, ότι η τοποθέτηση μπορεί να γίνει και εκτός της μισθωμένης έκτασης αλλά σε συγκεκριμένο όριο. Ειδικότερα, η τοποθέτηση των αγκυροβολίων μπορεί να γίνει και έξω από την μισθωμένη θαλάσσια και λιμναία υδάτινη έκταση, σε απόσταση, που δεν υπερβαίνει, μετρούμενη σε ευθεία στην επιφάνεια της υδάτινης έκτασης, το τριπλάσιο το βάθους του νερού στο σημείο που βρίσκεται ο τελευταίος επιφανειακός πλωτήρας του συγκεκριμένου αγκυροβολίου, ο οποίος θα βρίσκεται οπωσδήποτε εντός της μισθωμένης υδάτινης έκτασης. Επισημαίνεται, ότι εάν γίνει χρήση αυτής της δυνατότητας, δηλαδή, για τεχνικούς λόγους αγκυροβόλια τοποθετηθούν εκτός της μισθωμένης υδάτινης έκτασης, η ακριβής θέση τους και η απόστασή τους από τα όρια της μισθωμένης έκτασης θα πρέπει να επισημαίνεται επί των σχετικών τοπογραφικών διαγραμμάτων και να αναφέρεται ρητά στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της μονάδας.

2.4.9. Με τα άρθρα 11 και 12 τίθενται περιορισμοί στους μισθωτές και καθορίζονται οι προϋποθέσεις μίσθωσης, καταβολής και απόδοσης των μισθωμάτων.

Ειδικότερα, ορίζεται μεταξύ των άλλων, ότι το μίσθωμα είναι χρηματικό ποσό ανά στρέμμα, έτος και είδος καλλιέργειας, ορίζεται για δύο (2) περιόδους (πρώτη πενταετία και για τα υπόλοιπα έτη της μίσθωσης), ενώ, το ύψος του και ο τρόπος προσαρμογής του καθορίζονται με ΚΥΑ με τον Υπουργό Οικονομικών (παράγραφος 7α του άρθρου 26). Το μίσθωμα αποδίδεται στον Δήμο, στα διοικητικά όρια του οποίου έχει εγκατασταθεί η Μονάδα. Επιπλέον, για τις θαλάσσιες εκτάσεις εντός ΠΟΑΥ το μίσθωμα αυξάνεται κατά 20%, ενώ αν η έκταση βρίσκεται εντός ΠΟΑΥ ή/και προστατευόμενης περιοχής (άρθρου 18 του ν.1650/1986), ποσοστό 20% αποδίδεται στον καθένα των αντίστοιχων φορέων διαχείρισης.

2.4.10. Με το άρθρο 13, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις του μισθωτή για την καλή εκτέλεση της σύμβασης, η δυνατότητα παραχώρησης του μισθίου ή η σύναψη έννομης σχέσης με τρίτους και οι σχετικοί χρονικοί περιορισμοί και προϋποθέσεις για την ίδρυση, επέκταση ή μετεγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Ειδικότερα, σημειώνουμε την υποχρέωση υπογραφής σύμβασης εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έκδοση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και μετά την προσκόμιση των προβλεπόμενων εγγυήσεων, ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων και λειτουργία της μονάδας σε ποσοστό 50% εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ανάλογα με την περίπτωση (ίδρυση, επέκταση ή μετεγκατάσταση), υποβολή αιτήματος για χορήγηση παράτασης προθεσμίας ολοκλήρωσης εγκαταστάσεων και λειτουργίας της μονάδας πριν τη λήξη της χορηγηθείσας προθεσμίας, απομάκρυνση των εγκαταστάσεων και απελευθέρωση της έκτασης έως και δύο (2) έτη μετά τη λήξη της μίσθωσης ανάλογα με το είδος εκτροφής, με απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης απαγορεύεται η παραχώρηση του μισθίου χωρίς έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου. Με απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα καθοριστούν οι ειδικές περιπτώσεις που θα παρέχεται έγκριση (παράγραφος 8, άρθρο 26). Απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβολή στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο του μισθωτή μετά την έκδοση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και μέχρι την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, στο πλαίσιο βέβαια της προθεσμίας που ορίζεται. Στην έννοια της μεταβολής περιλαμβάνονται η μεταβολή του φυσικού προσώπου σε νομικό πρόσωπο και αντίστροφα καθώς και η αλλαγή της νομικής μορφής του νομικού προσώπου (π.χ. ΟΕ σε ΙΚΕ, ΕΠΕ σε ΑΕ, κλπ) και όχι οι οποιεσδήποτε μεταβολές στο Καταστατικό του νομικού προσώπου (έδρα, μέτοχοι, εκπροσώπηση, κεφάλαιο, κλπ).

2.4.11. Με τα άρθρα 14, 15 και 16, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν (α) στις περιπτώσεις λύσης των συμβάσεων μίσθωσης, (β) στην εγκατάσταση του μισθωτή και (γ) στις σχετικές απαγορεύσεις στην μισθωμένη έκταση και περιμετρικά αυτής.

Επισημαίνεται ότι στην παράγραφο 3 του άρθρου 14 και εφόσον δεν συντρέχει υπαιτιότητα του μισθωτή, παρέχεται εύλογη προθεσμία και διευκολύνσεις για την μετεγκατάσταση της μονάδας του για τις περιπτώσεις που αφορούν, την ακύρωση των διοικητικών πράξεων μίσθωσης με Αμετάκλητη Δικαστική Απόφαση (περίπτωση δ΄), την εκτέλεση κοινωφελών έργων (περίπτωση ε΄) και τυχόν σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής εγκατάστασης της μονάδας (περίπτωση στ΄) της παρ. 1 του ιδίου άρθρου. Σημειώνεται, ότι η αναφερόμενη στην παράγραφο 4 του άρθρου 14 έκδοση απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την λύση σύμβασης μίσθωσης δεν αφορά στις περιπτώσεις αυτοδίκαιης λύσης της μίσθωσης για την οποία δεν απαιτείται η έκδοσή της. Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων εντός μηνός θα ενημερώνει εγγράφως τον μισθωτή για την ακριβή ημερομηνία αυτοδίκαιης λύσης της μίσθωσης (πράξη επιβεβαίωσης).

2.4.12. Με το άρθρο 17, ορίζονται ρητά οι συναρμόδιες υπηρεσίες που γνωμοδοτούν κατά τη φάση της αδειοδότησης για την ίδρυση, επέκταση ή μετεγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας και η προθεσμία εντός της οποίας αυτή θα πρέπει να παρέχεται (τρίμηνο). Η γνώμη ή σύμφωνη γνώμη πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη και να αφορά αποκλειστικά και μόνο σε θέματα αρμοδιότητας της κάθε Υπηρεσίας.

Νέα ρύθμιση αποτελεί η παροχή γνώμης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της οικείας Περιφέρειας (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού) και του φορέα διαχείρισης των ΠΟΑΥ προκειμένου για εκτάσεις εντός ΠΟΑΥ, για τον οποίο ορίζεται προθεσμία είκοσι (20) ημερών να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα αντί του τριμήνου, που ισχύει για τους λοιπούς φορείς.

2.4.13. Με το άρθρο 18, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός για την έκδοση απόφασης αναστολής μισθώσεων θαλάσσιων και λιμναίων εκτάσεων για τη δημιουργία νέων μονάδων, προς αποφυγή αντιπαραγωγικών αποτελεσμάτων και κυρίως του κινδύνου δημιουργίας πλεονασματικής παραγωγικής ικανότητας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ιδιαίτερης σημασίας και απαιτεί την παρακολούθηση συγκεκριμένων στοιχείων παραγωγής και εμπορίας προϊόντων υδατοκαλλιέργειας για την τεκμηρίωσή της.

2.4.14. Με το άρθρο 19, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στην παραχώρηση δημοσίων χερσαίων εκτάσεων οι οποίες κρίνονται κατάλληλες για εγκατάσταση, μετεγκατάσταση ή επέκταση χερσαίων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, (όπως αιγιαλός και παραλία, δημόσιες γαίες, δασικές εκτάσεις, εκτάσεις του ν.4061/2012).

2.5. Με τα άρθρα 20 έως και 24, ρυθμίζονται οι διαδικασίες που αφορούν στη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Με τις εν λόγω διατάξεις επιδιώκεται η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης. Στόχος είναι η μείωση των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών και απαιτήσεων, για επίσπευση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση της σχετικής άδειας και επομένως και της ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετείται ως υπηρεσία διεκπεραίωσης των αιτημάτων η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα πρότυπα της υπηρεσίας μιας στάσης ( one stop shop ). Ειδικότερα:

2.5.1. Με το άρθρο 20, καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας (παράγραφος 1), καθώς και το περιεχόμενο (παράγραφος 2) της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων υδατοκαλλιέργειας, προκειμένου να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις της χρήσης των υδάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ασφάλειας και υγιεινής των παραγόμενων προϊόντων και η διάρκεια ισχύος της άδειας (όσο ισχύει και η μίσθωση, (παράγραφος 3). Επίσης ορίζεται, ότι με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, που χορηγείται με Απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εγκρίνεται η μίσθωση της υδάτινης έκτασης, νομιμοποιείται η χρήση της χερσαίας έκτασης, προκειμένου για μονάδες χερσαίων εγκαταστάσεων και ότι περιλαμβάνεται στην άδεια και ενσωματώνεται η κτηνιατρική άδεια του π.δ. 28/2009 και οι υποχρεώσεις που ορίζονται σε αυτό.

Στην παράγραφο 4 ορίζονται οι ενέργειες που ακολουθούν την έκδοση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της μονάδας πριν από την τοποθέτηση του ζωϊκού κεφαλαίου στις εγκαταστάσεις της, για την πραγματοποίηση αυτοψίας από την τριμελή επιτροπή των κτηνιάτρων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του π.δ. 28/2009 για την χορήγηση του Κωδικού της μονάδας (άρθρο 6 του άνω π.δ.).

2.5.2. Με τα άρθρα 21 και 22, καθορίζονται αναλυτικά οι διαδικασίες χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πλωτών και χερσαίων μονάδων υδατοκαλλιέργειας με συντομότερες προθεσμίες διεκπεραίωσης των υποβαλλόμενων αιτημάτων και με την κατά περίπτωση μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Ειδικότερα:

2.5.2.1. Σύμφωνα με το άρθρο 21, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών στην Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (με την έννοια της Υπηρεσίας μιάς στάσης), η οποία και αναλαμβάνει την ευθύνη να τα διαβιβάσει στις κατά περίπτωση αρμόδιες Υπηρεσίες. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

· Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει τα δικαιολογητικά μίσθωσης της υδάτινης έκτασης.

· Η Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και τη γνωμοδότηση των Υπηρεσιών του άρθρου 17, εισηγείται την έκδοση της απόφασης «προέγκρισης μίσθωσης» στον Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

· Μετά την έκδοση της απόφασης προέγκρισης μίσθωσης ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών (σημεία αα΄- στστ΄ της παραγράφου 2α).

· Αιτήματα τροποποίησης που τυχόν υποβάλλονται πριν την έκδοση απόφασης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων υδατοκαλλιέργειας, ακόμη και μετά την έκδοση προέγκρισης μίσθωσης, μπορούν να γίνουν αποδεκτά για εξέταση χωρίς να επιτρέπουν παράταση των προβλεπόμενων δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων της διαδικασίας για την έκδοση απόφασης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

· Η Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων διαβιβάζει άμεσα τα δικαιολογητικά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χρήσης νερού (σημεία ββ΄ και εε΄ αντίστοιχα) στις κατά περίπτωση αρμόδιες Υπηρεσίες (εντός προθεσμίας 10 ημερολογιακών ημερών), σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να ζητείται γνώμη ή σύμφωνη γνώμη από Υπηρεσίες που έχουν ήδη γνωμοδοτήσει κατά την διαδικασία έκδοσης της προέγκρισης μίσθωσης.

· Μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ και της άδειας χρήσης νερού όπου απαιτείται (ΔΕΝ απαιτείται άδεια σε περίπτωση χρήσης θαλάσσιων εκτάσεων αλλά μόνο γνωμοδότηση της Δ/νσης Υδάτων στην αρχή περιβαλλοντικής αδειοδότησης), η Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων διαβιβάζει τα δικαιολογητικά (σημείο στστ΄) στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία για γνωμοδότηση.

· Παράλληλα, η Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων ελέγχει τα δικαιολογητικά των σημείων γγ΄ (δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ) και δδ΄(χερσαίων εγκαταστάσεων). Για τα δικαιολογητικά των χερσαίων εγκαταστάσεων σημειώνεται ιδιαίτερα η αναφορά στην πολεοδομική άδεια που υποβάλλεται μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ και η ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του από 24-5-1986 Προεδρικού Διατάγματος (περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 2) προκειμένου για κατασκευές θερμοκηπίου και υπέργειες δεξαμενές καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών.

Επίσης, δύναται να υποβάλλεται η βεβαίωση περαίωσης του ν.4178/2013 για της χερσαίες εκτάσεις ή τις εγκαταστάσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 23 του νόμου αυτού.

· Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω ο Γ. Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδίδει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της μονάδας στην οποία προσαρτώνται οι ΠΠΔ, προκειμένου για έργα κατηγορίας Β.

2.5.2.2. Με το άρθρο 22 περιγράφεται η νέα διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε χερσαίες εγκαταστάσεις εκτροφής με ανάλογες προσαρμογές (π.χ. δεν υπάρχει θέμα έκδοσης προέγκρισης μίσθωσης).

2.5.3. Με τα άρθρα 23 και 24, καθορίζεται αναλυτικά η διαδικασία για την ανανέωση- τροποποίηση και την ανάκληση-αναστολή των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Ειδικότερα, η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων υδατοκαλλιέργειας ανανεώνεται ή τροποποιείται με απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 20 και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 7 για τις πλωτές μονάδες. Η αίτηση (ανανέωσης ή τροποποίησης) υποβάλλεται στη Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων και προκειμένου για τις ανανεώσεις, αυτή υποβάλλεται τουλάχιστον

- Τρείς (3) μήνες πριν τη λήξη της, εάν πρόκειται για μονάδα υδατοκαλλιέργειας αποκλειστικά σε χερσαίες εγκαταστάσεις,

- Έξι (6) μήνες πριν τη λήξη της, εάν πρόκειται για μονάδα υδατοκαλλιέργειας αποκλειστικά πλωτή ή πλωτή με χερσαίες εγκαταστάσεις (προκειμένου να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις τόσο του άρθρου 7, όσο και του παρόντος άρθρου 23).

Στις περιπτώσεις που απαιτείται ταυτόχρονα και ανανέωση ή τροποποίηση της περιβαλλοντικής άδειας, η Υπηρεσία αυτή οφείλει να διαβιβάσει το σχετικό φάκελλο εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, έτσι ώστε να τηρούνται οι προθεσμίες της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του ν.4014/2011 και η εγκύκλιος ΕΥΠΕ/203188/20-11-2012 (ΑΔΑ: Β4ΣΦΟ-ΜΒΞ). Όσον αφορά την άδεια χρήσης υδάτων ακολουθούνται τα προβλεπόμενα στο άρθρο 21 (παρ. 2εε΄ και 2αα΄).

Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ και μετά τη λήξη της αν η αίτηση ανανέωσης έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αιτήματα ανανέωσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πλωτών μονάδων υδατοκαλλιέργειας που υποβλήθηκαν μετά την έκδοση του ν. 4282/2014 και μέχρι 31 Μαίου 2015 χωρίς να τηρείται η υποχρέωση υποβολής του αιτήματος των έξι (6) μηνών του άρθρου 7 ή των τριών (3) μηνών του άρθρου 23, θεωρούνται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά.

Για την ανάκληση ή την αναστολή της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας υδατοκαλλιέργειας εκδίδεται απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Με τις διατάξεις του άρθρου 24 καθορίζονται οι περιπτώσεις για τις οποίες ανακαλείται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της μονάδας καθώς και αυτές που επιβάλλουν προσωρινή αναστολή της.

2.6. Με το άρθρο 25, για πρώτη φορά, ορίζονται σαφώς με νόμο οι υπηρεσίες ελέγχου, οι αρμοδιότητές τους και οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων που αφορούν σε παραβάσεις μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Ειδικότερα, στην παράγραφο 4, ως αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ορίζονται οι Διευθύνσεις Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι υπηρεσίες αλιείας των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων και οι κατά περίπτωση αρμόδιες Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές, ενώ, τα πρόστιμα (από 3.000 € έως 30.000 €) επιβάλλονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Προβλέπεται επίσης διαδικασία ένστασης κατά της επιβολής προστίμου, η οποία υποβάλλεται ενώπιον του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (κατατίθεται στη Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων η οποία την διαβιβάζει στη Δ/νση Υδατοκαλλιεργειών και Αξιοποίησης Προϊόντων του ΥΠΑΠΕΝ, προκειμένου να εισηγηθεί σχετικά στον Υπουργό).

Κυρώσεις επίσης προβλέπεται να επιβάλλονται σε φορείς μονάδων που δεν επιτρέπουν την είσοδο στη μονάδα και στην πρόσβαση στοιχείων αλλά και στους παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 16 (αλιείας και διέλευσης πλωτών στη μισθωμένη έκταση).

3. Εξουσιοδοτικές διατάξεις.

Στο άρθρο 26 παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό ΠΑΠΕΝ και συναρμόδιους Υπουργούς κατά περίπτωση, με αποφάσεις τους να ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων του νόμου. Πρόκειται για σημαντικό αριθμό αποφάσεων, μερικές των οποίων έχουν χαρακτήρα επείγοντος αλλά κύρια είναι ιδιαίτερης σημασίας για την μελλοντική πορεία του κλάδου (π.χ. το ύψος των μισθωμάτων, τα δικαιολογητικά αδειοδότησης). Ήδη η υπηρεσία μας επεξεργάζεται σχέδια κατάρτισης των προβλεπόμενων ως άνω αποφάσεων.

4. Μεταβατικές διατάξεις.

Στο άρθρο 27 και με γνώμονα την διευκόλυνση των διοικητικών υπηρεσιών και των παραγωγικών φορέων του τομέα κατά την μετάβαση στο νέο θεσμικό πλαίσιο, παρατίθενται οι μεταβατικές διατάξεις. Δεδομένης της ιδιαίτερης σημασίας τους ακολουθεί η αναφορά εφαρμογής τους σε επίπεδο παραγράφων:

· Παράγραφος 1: Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης και προσαρμογής στις διατάξεις του νόμου, μονάδων υδατοκαλλιέργειας που αποδεδειγμένα λειτουργούσαν χωρίς άδεια κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, στο σύνολο ή μέρος των εγκαταστάσεών τους.

Ορίζεται ως προθεσμία αδειοδότησης τα δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου καθώς και η υποχρέωση καταβολής των μισθωμάτων για την έκταση που είναι εγκαταστημένες οι μονάδες και οι διευκολύνσεις που παρέχονται (αναστολή ισχύος διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολή προστίμων, κλπ.) κατά το χρονικό διάστημα των δύο (2) ετών. Για την παροχή των διευκολύνσεων είναι αναγκαία η χορήγηση βεβαίωσης από την Υπηρεσία Αγροτικών Υποθέσεων για υποβολή φακέλου υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η υποπαράγραφος 1γ που αναφέρεται στις περιπτώσεις που δεν υπάγονται στη διαδικασία προσαρμογής (σημεία αα΄ - γγ΄) και κύρια η περίπτωση του σημείου γγ΄ που αφορά την υπέρβαση της μισθωμένης έκτασης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Τα σημεία αα΄ και ββ΄ (αδυναμία αδειοδότησης και αυθαίρετη κατάληψη της έκτασης αντίστοιχα) δεν επιδέχονται δεύτερης ερμηνείας. Το σημείο ββ΄ αναφέρεται σε αυθαίρετη εγκατάσταση μονάδας (μερική ή στο σύνολό της) χωρίς να έχει υποβληθεί ή/και εγκριθεί αίτημα παραχώρησης της έκτασης. Όσον αφορά στο σημείο γγ΄ κατά την έννοια του νόμου, η προσαρμογή αφορά τη νόμιμα μισθωμένη έκταση και την υπέρβαση μέχρι ποσοστού 10% αυτής και αν η μίσθωση έχει λήξει, λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πριν τη λήξη μίσθωση. Δεν υπάγεται στη διαδικασία προσαρμογής υπέρβαση μεγαλύτερη του 10%.

· Παράγραφος 2: Μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στη διαδικασία προσαρμογής και έχουν υποβάλλει το σχετικό αίτημα, μπορούν κατά τη μεταβατική περίοδο των δύο (2) ετών να υπαχθούν σε επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ, με τον όρο ότι η τελική πληρωμή της επιδότησης θα γίνει αφού η μονάδα αδειοδοτηθεί, στο πλαίσιο πάντοτε της ισχύος της απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα.

· Παράγραφος 3 : Στην παράγραφο αυτή ορίζεται, ότι για τις περιπτώσεις υφιστάμενων μονάδων με άδειες εν ισχύ, οι άδειες αυτές εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τη λήξη τους, χωρίς να απαιτείται προσαρμογή στις διατάξεις του νέου νόμου.

· Παράγραφος 4 : Με την διάταξη αυτή ορίζεται, ότι αιτήσεις για ανανέωση αδειών, που κατατίθενται μετά την έκδοση του νέου νόμου και των οποίων ο χρόνος ισχύος έχει λήξει ή αναμένεται η λήξη τους, εξετάζονται με τον νέο νόμο λαμβάνοντας υπόψη τις προθεσμίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2.5.3 της παρούσας.

· Παράγραφος 5: Για περιπτώσεις αιτημάτων αδειοδότησης που εκκρεμούν και είχαν υποβληθεί πριν την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, δίνεται η δυνατότητα στο φορέα να επιλέξει είτε τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας σύμφωνα με το προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο είτε, με νέο αίτημά του, να υπαχθεί στις διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου. Ειδικότερα:

o Αιτήματα που αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, μετεγκατάσταση υφιστάμενης ή/και επέκταση σε νέα υδάτινη έκταση, και τα οποία (α) δεν έχουν προχωρήσει, δηλαδή, δεν έχει εκδοθεί καμμία από τις ανωτέρω αναφερόμενες άδειες/εγκρίσεις, ή (β) βρίσκονται σε στάδιο εγκρίσεων (οι σχετικές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί ή αναμένεται η έκδοσή τους) και έχουν χωροθετηθεί σύμφωνα με το ΕΠΧΣΑΑΥ, έχοντας ακολουθηθεί οι διαδικασίες του παλαιού θεσμικού πλαισίου, εξετάζονται και ολοκληρώνονται σύμφωνα με το προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο.

Οι παραπάνω άδειες μετά την έκδοσή τους με τις διαδικασίες του παλαιού θεσμικού πλαισίου, προσκομίζονται στην αρμόδια πλέον Υπηρεσία της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την έκδοση των Αποφάσεων άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της μονάδας.

o Αιτήματα που αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, μετεγκατάσταση υφιστάμενης ή/και επέκταση σε νέα υδάτινη έκταση και ο φορέας, με νέο αίτημα, επιθυμεί την υπαγωγή του στις διατάξεις του νέου νόμου, εξετάζονται και προωθούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2.4 της παρούσας εγκυκλίου.

o Αιτήματα που αφορούν σε: (α) ανανεώσεις αδειών με αναμίσθωση της υδάτινης έκτασης, (β) απλή ανανέωση αδειών ως προς τις επιμέρους διοικητικές πράξεις (ΑΕΠΟ, άδεια χρήσης υδάτων, κτηνιατρική άδεια), και (γ) τροποποίηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας για αύξηση της δυναμικότητας στην υφιστάμενη υδάτινη έκταση, ύστερα από τροποποίηση/επέκταση της σχετικής ΑΕΠΟ, είτε εξετάζονται και ολοκληρώνονται με το παλαιό θεσμικό πλαίσιο, είτε, με νέο αίτημα του φορέα, υπάγονται στον νέο νόμο.

o Μέχρι την έκδοση των νέων κανονιστικών πράξεων για τις οποίες χορηγείται εξουσιοδότηση από τον νέο νόμο, αιτήματα τροποποίησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της μονάδας ως προς το φορέα, εξετάζονται και ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις που είχαν εκδοθεί βάσει του παλαιού θεσμικού πλαισίου.

o Επισημαίνεται τέλος, ότι οι επιμέρους άδειες και εγκρίσεις οι οποίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση και αναπόσπαστο τμήμα της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας (ΑΕΠΟ, άδεια χρήσης υδάτων, κλπ), εκδίδονται σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον ως προς αυτές ειδικό θεσμικό πλαίσιο.

· Παράγραφος 6: Υφιστάμενες κατά την έκδοση του νόμου μισθώσεις εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τη λήξη τους. Κατά τη διάρκεια της ισχύος τους καταβάλλονται τα μισθώματα που ορίζονται σε αυτές, τα οποία αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα πριν από την έκδοση του νέου νόμου.

· Παράγραφος 7: Για κάθε θέμα σχετικό με την αδειοδότηση μονάδων υδατοκαλλιέργειας εξακολουθούν να ισχύουν οι κανονιστικές πράξεις που έχουν ήδη εκδοθεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας, μέχρι την έκδοση των αποφάσεων που προβλέπονται στο άρθρο 26 του νέου νόμου και οι οποίες τελούν υπό επεξεργασία από την Υπηρεσία μας.

· Παράγραφος 8: Με την διάταξη της παραγράφου αυτής ορίζεται ότι για ρυθμίσεις του ν. 4282/2014 που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν.4262/2014 και όσον αφορά τη μετάβασή τους στο καθεστώς αυτού, δεν ισχύουν οι οριζόμενες προθεσμίες από τον υπόψη νόμο (παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 34). Σημειώνεται ότι ο ν.4262/2014 «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» θεσμοθετεί οριζόντια τη διαδικασία αδειοδότησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και της υδατοκαλλιεργητικής, και προβλέπει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για την μετάβαση στο καθεστώς αυτό, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

5. Καταργούμενες διατάξεις.

Από 29-08-2014, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4282/2014, παύουν να ισχύουν οι διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 28. Σημειώνουμε ότι, μεταξύ των άλλων, παύουν να εφαρμόζονται για τις εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας και τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 29 του ν.2971/2001.

Κατόπιν τούτων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, για την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4282/2014 και προκειμένου να επιτευχθούν οι βασικοί του στόχοι, όπως η απλούστευση και συντόμευση των διοικητικών διαδικασιών και η διευκόλυνση των παραγωγικών φορέων του τομέα κατά τη μετάβαση και προσαρμογή στο νέο θεσμικό πλαίσιο, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ο

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λ. ΓΕΛΑΛΗΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671