ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 27/07/2015)

Επιμένουν στην ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων οι δανειστές.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Επιμένουν στην ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων οι δανειστές

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Μπορεί η δημόσια συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να έχει επικεντρωθεί στο πότε θα έρθουν στην Αθήνα και με ποιο τρόπο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις, αλλά στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει ήδη η δουλειά. Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς φαίνεται ότι ο διαθέσιμος χρόνος για να κλείσει η συμφωνία ίσως να αποδειχτεί λίγος, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων εντός Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά στην άφιξη της τρόικας, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ξεκίνησαν από χθες να φθάνουν στην Αθήνα και σήμερα θα συνεχιστεί η έλευσή τους. Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ενώ Τετάρτη – Πέμπτη εκτιμάται ότι θα βρεθούν στην πρωτεύουσα και οι επικεφαλής των θεσμών.

Μέχρι τώρα, έχει συμφωνηθεί οι συναντήσεις να γίνονται στο ξενοδοχείο διαμονής των δανειστών, οι οποίοι όμως θα έχουν πρόσβαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα υπουργεία (πλην ΓΛΚ, υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Οικονομίας που θα έχουν), ενώ επιθυμούν να έχουν συναντήσεις και με τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς.

Πάντως, στελέχη με γνώση της κατάστασης σημειώνουν ότι η καθυστέρηση στην έλευση των επικεφαλής της τρόικας δεν έχει να κάνει τόσο με το δεδομένο αίτημα για συναντήσεις σε υπουργεία και με υπουργούς, αλλά κυρίως με γραφειοκρατικά ζητήματα στο εσωτερικό των θεσμών και ιδίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην ουσία των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές τηλεδιασκέψεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι πρέπει να γίνει πολύ και εντατική δουλειά από κοντά, καθώς εξ αποστάσεως δεν λύνονται τα προβλήματα.

Τα οποία στην παρούσα φάση είναι πολλά. Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει η απαίτηση των δανειστών για νέο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα εντός των επόμενων δύο – τριών εβδομάδων. Νομοσχέδιο το οποίο σήμερα είναι άγνωστο το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει, με την τρόικα να καλεί την κυβέρνηση να περιλάβει όσα περισσότερα μέτρα από την συμφωνημένη λίστα προαπαιτούμενων (που βασίστηκε στη λίστα Γιούνκερ) είναι δυνατόν. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι λαμβάνοντας υπόψη το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής δεν χρειάζεται επιπλέον πακέτο μέτρο και αντιδρά.

Άλλο μεγάλο «αγκάθι» είναι η δημιουργία του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις, στο οποίο υπενθυμίζεται ότι σε βάθος χρόνου θα πρέπει να εισφερθεί δημόσια περιουσία αξίας 50 δις ευρώ. Επίσης, θέμα προς συζήτηση και επίλυση είναι νέα η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το πώς και πότε θα γίνει, αλλά και το μέλλον των capital controls.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα δύσκολα ζητήματα, καθώς υπάρχει η αναθεώρηση του μακροοικονομικού μοντέλου και η θέσπιση νέων δημοσιονομικών στόχων, η προώθηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών βάσει των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ κλπ. Με αυτά τα δεδομένα, αρμόδιοι παράγοντες αμφιβάλουν κατά πόσο μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του νέου Μνημονίου έως τις 10 Αυγούστου. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα γίνει προσπάθεια να μη χαθεί το χρονικό αυτό ορόσημο.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr /

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671