ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Πέμπτη - 23/07/2015)

Γ. Κατρούγκαλος: Διαμορφώνουμε κοινή στάση για να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 22-07-2015

Δήλωση υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου

“Κάλεσα σήμερα τις οργανώσεις που συμμετέχουν στη σύναψη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οργανώσεις εργοδοτών και την ΓΣΕΕ. Ήταν η δεύτερη κίνηση που έκανα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εργασίας.

Η πρώτη ήταν την πρώτη ημέρα που ήρθα στο υπουργείο και αφορούσε το μπλοκάρισμα των ομαδικών απολύσεων στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Η τρίτη , την οποία θα κάνω την Δευτέρα, είναι η συμμετοχή μου σε τριμερή συνάντηση, που αφορά την παράνομη απόλυση συνδικαλιστή για λόγους αναγόμενους σε συνδικαλιστική δράση. Δεν είναι χωρίς σημασιολογικής, συμβολικής σημασίας η επιλογή αυτών τριών κινήσεων.

Υπάρχουν δύο επίπεδα στα οποία πρέπει αναγκαστικά να κινηθούμε έχοντας υπόψη, ότι μετά την εφαρμογή σχεδόν πέντε ετών μνημονιακών πολιτικών και οικονομικής κρίσης, που έχει οδηγήσει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στην ανεργία και ακόμα μεγαλύτερο στα όρια της φτώχειας, αντιμετωπίζουμε μια πλήρη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό της απορρύθμισης υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, υπάρχει όμως και το ζήτημα της εφαρμογής -ακόμα και αυτής της λειψής- νομιμότητας. Αυτός ήταν ο συμβολισμός των κινήσεων, που αφορά στο σταμάτημα των παράνομων ομαδικών απολύσεων και στον έλεγχο της παράνομης απόλυσης του συνδικαλιστή.

Η σημερινή συνάντηση είχε άλλου είδους συμβολισμό αλλά και πρακτική σημασία, να διαμορφώσουμε τις θέσεις μας ως χώρα με αναφορά σε αυτό που και το κείμενο της συμφωνίας της συνόδου κορυφής περιγράφει ως βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, για να προστατέψουμε όσο μπορούμε -στο πλαίσιο αυτής της ιδιαίτερα δυσμενούς ισορροπίας δυνάμεων- ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε από τις ρυθμίσεις αυτές , να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τον κόσμο της εργασίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσω από κοινού με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ μια συνέντευξη για το τι έχουμε σκεφτεί, για να αντιμετωπίσουμε την παραβίαση της νομιμότητας -της λειψής αυτής νομιμότητας που υπάρχει τώρα- και να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους. Αυτούς ,δηλαδή, που φαίνεται να έχουν μια σύμβαση τεσσάρων μηνών και δουλεύουν δώδεκα , που πληρώνονται κάθε δύο και τρεις μήνες. Αυτά τα φαινόμενα όσο περνά από το χέρι μας θα τα σταματήσουμε.

Αυτό λοιπόν ήταν το νόημα των συναντήσεων σήμερα, της διπλής προετοιμασίας για τη δύσκολη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας και την προσπάθεια να υπερασπιστούμε ότι μπορούμε από τα εργασιακά δικαιώματα, από την κουτσουρεμένη αυτή νομιμότητα των απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων της πενταετίας.”

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671