ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Κυριακή - 05/07/2015)

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τσακαλώτος: Αν δεν αυξήσουν τον ELA θα είναι σαν να ρίξουν την κυβέρνηση.

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Από την Παρασκευή ζητήθηκε αύξηση του ELA για τις τράπεζες

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τσακαλώτος: Αν δεν αυξήσουν τον ELA θα είναι σαν να ρίξουν την κυβέρνηση

Ποιο είναι το καλό σενάριο στην αυριανή συνάντηση των τραπεζιτών υπό τον Ντράγκι - Κλειδί των εξελίξεων η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ

Από την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει αίτημα για αύξηση της ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance), σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr. Με αυτό το δεδομένο, η αποψινή συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών για το τραπεζικό σύστημα με εκπροσώπους της κυβέρνησης, τραπεζίτες και στελέχη της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τραπέζης της Ελλάδος είναι μάλλον επικοινωνιακού τύπου. Προφανής σκοπός να δείξει η κυβέρνηση ότι εξετάζει τρόπους για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας στις τράπεζες.

Το γεγονός είναι ότι την ρευστότητα στις τράπεζες την κρατάει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την οποία και εξαρτάται πλήρως η ανατροφοδότηση των ATM με χρήματα.

Μέχρι αύριο λοιπόν που συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, η ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο κάνουν συσκέψεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο για να προβάλλουν την εικόνα ότι ασχολούνται με το ζήτημα της ρευστότητας.

Όπως δήλωσε στη βρετανική Telegraph ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος «αν δεν μας αυξήσουν τον ELA θα είναι σαν να θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση».

Τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ

Ο Μάριο Ντράγκι και τα μέλη του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξετάσουν το πρωί το αίτημα που έχει καταθέσει από την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος για αύξηση του ELA.

Το πιθανότερο είναι, αναφέρουν πληροφορίες του protohema.gr, ότι το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα διαφοροποιηθεί από τις τελευταίες αποφάσεις του. Δηλαδή -όπως αναμένεται- δεν θα διακοπεί ο ELA, ούτε όμως και θα ανανεωθεί η παρεχόμενη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση που θα πρέπει να αναμένεται από την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες.

Ο Μάριο Ντράγκι και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες ενδεχομένως θα περιμένουν πάλι τις πολιτικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ. Οι αποφάσεις αυτές και οι επόμενες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωζώνης αναμένεται να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από αύριο το βράδυ, μετά την συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Επί της ουσίας, οι διεργασίες στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος αρχίζουν από αύριο, λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα με το οποίο 6 στους 10 Έλληνες πολίτες είπαν «όχι» στην συμφωνία για οικονομική διάσωση της Ελλάδας με βάση την πρόταση των δανειστών.

«Η συνάντηση είναι μέρος της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση για τις αυριανές συνομιλίες της καγκελαρίου της Γερμανίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Πηγή; http://www.protothema.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671