ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 02/07/2015)

Το ΔΝΤ απαντά σε 9 ερωτήματα για την Ελλάδα.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Το ΔΝΤ απαντά σε 9 ερωτήματα για την Ελλάδα

Δεν υπάρχει «περίοδος χάριτος» ούτε μπορεί να δοθεί παράταση στην πληρωμή μιας δόσης, ξεκαθαρίζει στην ιστοσελίδα του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ταμείο ανάρτησε εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις για την Ελλάδα, μέσω των οποίων εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το ταμείο τόσο το ελληνικό ζήτημα όσο και τις διαδικασίες που προβλέπονται όταν μια χώρα έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή απέναντί του.

«Το Μάιο του 2010, το ΔΝΤ ενέκρινε οικονομικό πακέτο βοήθειας ύψους 30 δισ. προς την Ελλάδα» γράφει η ανάρτηση, και συνεχίζει: «Τον Μάρτιο του 2012, το ΔΝΤ ενέκρινε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ύψους 28 δισ. ευρώ κάτω από μια εκτεταμένη διάταξη για τη στήριξη της οικονομικής μεταρρύθμισης της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα χρωστάει 21,2 δισ. στο ΔΝΤ. Μια δόση 1,5 δισ. ευρώ έπρεπε να κατατεθεί στο ΔΝΤ με βάση τη συμφωνία της 30ης Ιουνίου 2015. Η κατάθεση δεν έγινε».

Ερώτηση 1: Τι θα ήθελε το ΔΝΤ να συμβεί για να λυθεί αυτό το ζήτημα;

Για το ΔΝΤ, παραμένει προτεραιότητα να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο οικονομικής αναταραχής. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι μέσω μιας ισορροπημένης αντιμετώπισης, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα και από τον Επικεφαλής Οικονομολόγο του ΔΝΤ σε πρόσφατη ανάρτησή του. Όπως δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να επιδιώξει μια τέτοια προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ΔΝΤ γνωρίζει μέσα από την εμπειρία και του δουλειά με τα πολλά μέλη του ότι οι οικονομικές αλλαγές παίρνουν χρόνο. Είναι λοιπόν σε αυτό το σημείο που έρχεται η βοήθεια του ΔΝΤ, το οποίο δίνει στην εκάστοτε κυβέρνηση την άνεση που χρειάζεται για να προχωρήσει σταδιακά σε μεταρρυθμίσεις με ένα τρόπο που προστατεύει τους πιο αδύναμους και ενδυναμώνει την οικονομία.

Ερώτηση 2: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα τώρα που δεν πλήρωσε τη δόση;

Το άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να λαμβάνει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, κάτω από το υπάρχον πρόγραμμα και το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αυτή είναι μια τυπική διαδικασία όταν ένα μέλος δεν καταφέρνει να πληρώσει το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα παραμένει μέλος του Ταμείου, με δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπηση στο διοικητικό του συμβούλιο. Η ετήσια εξέταση της «υγείας» μίας οικονομίας από το ΔΝΤ δεν αίρεται. Επίσης η Ελλάδα θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε τεχνική βοήθεια από το Ταμείο, δηλαδή θα έχει πρόσβαση στους ειδικούς του ΔΝΤ για μία σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων τη φορολογική διοίκηση και τις πολιτικές που ασκούνται στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ερώτηση 3: Υπάρχει περίοδος χάριτος;

Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Όταν ένα κράτος μέλος αποτυγχάνει να πληρώσει τη δόση μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, τότε καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Βάσει των κανονισμών του ταμείου, η επικεφαλής ενημερώνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο για την εμφάνιση ληξιπρόθεσμης οφειλής. Δεδομένου του σημαντικού προφίλ του ελληνικού προγράμματος, η διευθύντρια ενημέρωσε άμεσα το Συμβούλιο.

Ερώτηση 4: Μπορεί να αναβληθεί μια πληρωμη;

Ένα κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει αναβολή. Το ΔΝΤ δεν χρησιμοποιεί ως βασική του πολιτική τακτική την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής κάποιας δόσης. Στόχος μας είναι να συνεργαζόμαστε με μία χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της. Πριν από 30 χρόνια το ΔΝΤ προσέφερε σε ορισμένες φτωχές χώρες τη δυνατότητα να καθυστερήσουν τις αποπληρωμές τους, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή η καθυστέρηση δεν βοήθησε στις ανάγκες άμεσης χρηματοδότησης ή στα θεμελιώδη οικονομικά τους προβλήματα.

Ερώτηση 5: Πως λειτουργεί το ΔΝΤ προκειμένου να επιλύσει θέματα που αφορούν καθυστερήσεις πληρωμών;

Το ΔΝΤ έχει μία συγκεκριμένη πολιτική ώστε τα μέλη του να πάψουν να είναι σε καθυστέρηση πληρωμής. Το ΔΝΤ, βασισμένο στο καταστατικό του, έχει κατορθώσει να επιτύχει στη διαδικασία αυτή. Για παράδειγμα μεταξύ 1978 και 1989, 19 χώρες είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με εξαίρεση το Σουδάν και τη Σομαλία, όλα τα υπόλοιπα μέλη κατόρθωσαν να συνεργαστούν με το Ταμείο και να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η μόνη χώρα που παρέμεινε υπερήμερη για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η Ζιμπάμπουε.

Ερώτηση 6: Επιβάλλονται πρόστιμα εάν μια χώρα δεν καταφέρει να πληρώσει;

Το άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι το μέλος δεν μπορεί να λάβει πλέον χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Μέσα σε 12 μήνες, και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει, το Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα να κηρύξει την Ελλάδα «χώρα που δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις. Εάν η αποπληρωμή ξεπεράσει τους 12 μήνες, το Ταμείο μπορεί να χαρακτηρίσει την χώρα «μη συνεργάσιμη», με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η δυνατότητα πρόσβασης της χώρας στην τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ αλλά και την κατάργηση του δικαιώματος ψήφους. Τελικώς μπορεί να οδηγήσει και στην πλήρη αποχώρηση από το ταμείο.

Ερώτηση 7. Τι σημαίνει για τους πιστωτές της Ελλάδας το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη ως προς την αποπληρωμή του ΔΝΤ;

Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν τα άλλα κράτη-μέλη του Ταμείου.

Ερώτηση 8. Έχει το ΔΝΤ την ικανότητα να χρηματοδοτήσει άλλα κράτη-μέλη του τα οποία πλήττονται από την αθέτηση πληρωμής ενός μέλους;

Το ΔΝΤ διαθέτει ισχυρό ισολογισμό. Αυτή τη στιγμή φθάνει στα 300 δισ. SDR (περί των 377,1 δισ. ευρώ) και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες των κρατών-μελών του.

Ερώτηση 9. Θα υποστούν ζημιές οι μέτοχοι του ΔΝΤ εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το Ταμείο;

Όχι, δεν θα έχουν ζημίες. Υπό όλες τις συνθήκες οι απαιτήσεις των κρατών-μελών του ΔΝΤ είναι εξασφαλισμένες και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα μέλη αλλά και τους πιστωτές του.

Πηγή: http://www.express.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671