ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 29/06/2015)

Capital Controls: Ολο το παρασκήνιο της απόφασης.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Capital Controls: Ολο το παρασκήνιο της απόφασης

Τα ραντεβού και τα κρίσιμα διλήμματα που οδήγησαν στην απόφαση.

Η αντίστροφή μέτρηση για το κλείσιμο των τραπεζών και των κεφαλαιακών ελέγχων ξεκίνησε το Σάββατο αργά το απόγευμα στην συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η ουσία της συζήτησης ήταν η ανάγκη λήψης μέτρων με στόχο την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Η επόμενη πράξη ήταν η απόφαση της ΕΚΤ χθες το μεσημέρι όπου επί της ουσίας έκλεισε την στρόφιγγα της ρευστότητας του ELA και δρομολόγησε τις εξελίξεις...

Αμέσως μετά στην Αθήνα ξεκίνησε ένας μαραθώνιος συσκέψεων,συζητήσεων μεταξύ του διοικητή της της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και των προέδρων και διευθύνοντων συμβούλων των τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank , Eurobank, Attica Bank).

Οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχηαντιδρούσαν έντονα στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls μεταξύ των οποίων και ο υπουργός των Οικονομικών. Εν τέλει στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας η ώρα σύγκλισης του οποίου άλλαξε τρεις φορές, ενδεικτικό του έντονου παρασκηνίου, η απόφαση ελήφθη και εγκρίθηκε χθες το βράδυ από το υπουργικό συμβούλιο.

Η απόφαση για την κήρυξη της τραπεζικής αργίας (bank holiday) ελήφθη με στόχο την διασφάλιση της σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, συγκεκριμένα την αποφυγή της κατάρρευσή τους σε περίπτωση bank run.

Οι τράπεζες βρέθηκαν μετά την ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος αντιμέτωπες με το "φονικό κοκτέιλ" της λιγοστής ρευστότητας του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA) μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει το όριό του στα επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής και της αυξανόμενης αιμορραγίας από τους καταθέτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα απέσυραν τις καταθέσεις τους ενώ το Σαββατοκύριακο άδειασαν, κυριολεκτικά, τα ATMs σε ολόκληρη την χώρα.

Φαινόμενο που εντάθηκε, χθες, το βράδυ μετά την επίσημη ανακοίνωση της εξαήμερης αργίας με ταυτόχρονη επιβολή capital controls στις αναλήψεις μετρητών.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671