ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 29/06/2015)

Σε ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης η βελτιωμένη πρόταση των θεσμών.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Σε ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης η βελτιωμένη πρόταση των θεσμών

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Σε δημοσιοποίηση της τελευταίας πρότασης που βρισκόταν στο τραπέζι από την πλευρά των θεσμών προέβη την Κυριακή το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία μέρα μετά την μονομερή αποχώρηση της ελληνικής πλευράς από τις διαπραγματεύσεις. «Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην «Κ» ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιουνκερ θέλει με αυτό τον τρόπο «να εξαντλήσει κάθε τελευταίο περιθώριο διαπραγμάτευσης και να τονίσει ότι αυτή είναι η τελευταία προσφορά για συμφωνία που είναι σε ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυχτα».

«Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015" λέει η ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" ο Έλληνας διαπραγματευτής κ. Χουλιαράκης βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς όταν ενημερώνεται για την λήξη των διαπραγματεύσεων και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος εκείνο το βράδυ. Η Πρόταση των θεσμών λέει η ανακοίνωση "περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025».

Η τελική πρόταση των θεσμών που τώρα παίρνει επίσημα το φως της δημοσιότητας έχει βασικά τέσσερις βελτιωτικές διαφορές:

1. Μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 23%, που είχαν προτείνει αρχικά οι θεσμοί, στο 13%.

2. Σταδιακό πάγωμα του ΕΚΑΣ ως το 2019 και όχι το 2018.

3. Προωρες συντάξεις : αντικαταστάθηκε η 30η Ιουνίου ως ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου με την φράση «το ταχύτερο».

4. Φόροι υπερ τρίτων: κατάργηση μόνο των μη ανταποδοτικών τελών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015».

Επισυνάπτεται στα αγγλικά η πρόταση που επρόκειτο να καταθέσουν οι θεσμοί.

Online

Η πρόταση που επρόκειτο να καταθέσουν οι θεσμοί.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671