ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Εσωτερικών Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΔ/Φ./19710/16.06.2015

Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα σύμφωνα με το κεφ. Α΄ του Ν. 4305/2014.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση : Βασ. Σοφίας 15

Ταχ. Κώδικας : 10674 - Αθήνα

Πληροφορίες :, Χ. Βαμβακούλας, Ν. Χαραλαμποπούλου

Τηλέφωνο : 2131313187, 2131313088

E-mail : opendata@yap.gov.gr

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2015

Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΔ/Φ./ 19710

ΠΡΟΣ : Όπως στον Πίνακα Αποδεκτών

(Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)

Θέμα: Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα σύμφωνα με το κεφ. Α΄ του Ν. 4305/2014.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής για την προώθηση της ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα και βάσει των σχετικών διατάξεων του Ν. 3448/2006, όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με αυτές του Κεφαλαίου Α΄ του Ν. 4305/2014, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Α. Με τις ως άνω διατάξεις ορίζεται ότι η ολοκλήρωση της καταγραφής και αξιολόγησης των κατεχόμενων από τους υπόχρεους φορείς συνόλων εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να εκδώσουν απόφαση περί της περιγραφής των ως άνω συνόλων σε συνάρτηση με τους όρους διάθεσης αυτών (άρθρο 10, παρ. 2,3 - πρβλ. σχετικά και την αρίθμ. ΔΗΔ/Φ.40/407/8.1.2015 – ΑΔΑ: ΩΩΡΜΧ-ΜΒΛ εγκύκλιο).

Η εν λόγω απόφαση αναρτάται στην ιστοσελίδα των οικείων φορέων και στους διαδικτυακούς τόπους https://diavgeia.gov.gr/ και http://www.data.gov.gr/ και κοινοποιείται στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Τμήμα Διαφάνειας, Ανοικτής Διακυβέρνησης και Καινοτομίας).

Β. Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των υπόχρεων για την εφαρμογή των εξεταζόμενων διατάξεων φορέων (άρθρα 1, 4 παρ 1, 2) και βάσει του αριθμού των σχετικών αποφάσεων που έχει κοινοποιηθεί στην Υπηρεσία μας παρατηρείται ότι πολύ λίγοι φορείς έχουν ανταποκριθεί στις εκ του Νόμου πηγάζουσες υποχρεώσεις.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να προχωρήσετε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες υπενθυμίζοντας ότι, σε περίπτωση που η προβλεπόμενες με τις ως άνω διατάξεις προθεσμίες παρήλθαν άπρακτες (άρθρο 14, παρ. 2-4), τα σύνολα εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Νόμου διατίθενται πλέον ελεύθερα προς περαιτέρω χρήση και αξιοποίηση, με την επιφύλαξη της τήρησης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων (άρθρο 14, παρ. 6).

Γ. Υπενθυμίζεται ότι, για την εφαρμογή των εξεταζόμενων διατάξεων προς τον σκοπό της άμεσης και αποτελεσματικής υλοποίησης της αρχής της ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, προβλέπεται έλεγχος της τήρησης της ως άνω διαδικασίας από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (άρθρο 10, παρ. 5).

Δ. Οι Ομάδες Διοίκησης Έργου του Προγράμματος Διαύγεια σε κάθε φορέα (άρθρο 10, παρ. 6) είναι υπεύθυνες, σε συνεργασία με τις οικείες οργανικές μονάδες, για την καταγραφή και αξιολόγηση των συνόλων που βρίσκονται στην κατοχή των φορέων, την τεχνική, διαδικαστική και οργανωτική υποστήριξη της ανοικτής διάθεσής τους, καθώς και την επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο συντονιστής κάθε ΟΔΕ οφείλει να ορίσει τα αρμόδια στελέχη που θα είναι υπεύθυνα για την διεκπεραίωση των συγκεκριμένων εργασιών.

Ειδικά για τα Υπουργεία, μετά και τον καθορισμό της νέας κυβερνητικής δομής [Π.Δ. αρίθμ. 24/27.1.2015 (ΦΕΚ 20/Α/27.1.2015) και 25/27.1.2015 (ΦΕΚ 21/Α/27.1.2015)] και έως τη συγκρότηση νέων Ομάδων Διοίκησης Έργου στο επίπεδο των νέων φορέων, είναι αυτονόητο ότι οι υφιστάμενες ΟΔΕ εξακολουθούν και παραμένουν ενεργές, κατά λόγο αρμοδιότητας, τόσο σε ότι αφορά στο πρόγραμμα Διαύγεια όσο και αναφορικά με τις αρμοδιότητες που ανατίθενται σε αυτές από τον Ν. 4305/2014.

Ε. Οι αποφάσεις της παρ. 3 του άρθρου 10, για λόγους ομοιομορφίας και ευχέρειας στην αναζήτηση αυτών, αμφότεροι κρίσιμοι παράγοντες για την αποτελεσματική υλοποίηση της αρχής της ανοικτής διάθεσης, αναρτώνται στο Πρόγραμμα Διαύγεια ως ‘’ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ’’ υπό την θεματική κατηγορία ‘‘ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ’’, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Για το λόγο αυτό άλλου τύπου πράξεις, οι οποίες παρατηρείται ότι έχουν ενταχθεί στην εν λόγω κατηγορία πρέπει, με ευθύνη των υπηρεσιών που τις ανάρτησαν, άμεσα να ενταχθούν στις προσήκουσες, αντίστοιχα, θεματικές κατηγορίες.

Παρακαλούμε, μετά τα ανωτέρω, για τις άμεσες ενέργειές σας καθώς και για την κοινοποίηση της παρούσας στο σύνολο των νομικών προσώπων που βρίσκονται υπό την εποπτεία σας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και

Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Καθ. Γεώργιος Κατρούγκαλος

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671