ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΓΕΜΗ Αρ. Πρωτ. 287/22.05.2015

Αντιμετώπιση αιτήματος επανακαταχώρισης στο ΓΕΜΗ συμβολαιογραφικής πράξης Μετατροπής ΕΠΕ σε ΕΕ (σε αντικατάσταση καταχωρισθέντος ιδιωτικού συμφωνητικού για τη μετατροπή αυτή).

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

Αθήνα, 22 Μαιου 2015

Αρ Πρωτ : 287

Προς:

• Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου

ΕΒΡΟΥ

Κοινοποίηση :

• Γενική Γραμματεία Εμπορίου - Δ/νση Εταιρειών & ΓΕΜΗ

• Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων

• Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ της ΚΕΕΕ

  Θέμα : Αντιμετώπιση αιτήματος επανακαταχώρισης στο ΓΕΜΗ συμβολαιογραφικής πράξης Μετατροπής ΕΠΕ σε ΕΕ (σε αντικατάσταση καταχωρισθέντος ιδιωτικού συμφωνητικού για τη μετατροπή αυτή).

Σχετικά : Επιστολή σας, με ΑΡ.ΠΡΩΤ. 1232/9-4-2015 (με αρ. πρωτ. Ε.Σ. 171/21-04-2015).

Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική επιστολή σας, σχετικό με την «αντιμετώπιση αιτήματος επανακαταχώρισης στο ΓΕΜΗ συμβολαιογραφικής πράξης Μετατροπής ΕΠΕ σε ΕΕ (σε αντικατάσταση καταχωρισθέντος ιδιωτικού συμφωνητικού για τη μετατροπή αυτή)", σας γνωρίζουμε ότι, η ομόφωνη άποψη του Εποπτικού Συμβουλίου μας, έχει ως εξής :

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 του ν. 3190/1955, «η εταιρική σύμβαση καταρτίζεται μόνο δια συστατικού συμβολαιογραφικού εγγράφου».

Επιπλέον, δυνάμει του άρθρου 38 παρ. 2 του ίδιου ως άνω νόμου, «επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 40 παρ. 4, «η κατά την παρ. 1 του παρόντος άρθρου απόφασις δέον να περιβληθή τον τύπον του συμβολαιογραφικού εγγράφου.»

Εξ' άλλου, κατά τη διάταξη του άρθρου 159 παρ. 1 ΑΚ, «δικαιοπραξία δι΄ ην δεν ετηρήθη ο υπό του νόμου απαιτούμενος τύπος, εν όσω δεν ορίζεται το εναντίον, είναι άκυρος», κατά δε την τοιαύτην του αρ. 164 ΑΚ «ο δια την δικαιοπραξίαν οριζόμενος υπό του νόμου τύπος απαιτείται και δια τας τροποποιήσεις αυτής» (Αποφ. 15011/1984 Πολ.Πρ.ΑΘ).

Όπως αναφέρεται ρητά και στο με αρ. πρωτοκόλλου Κ2- 7557/2013 προς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει κοινοποιηθεί προς όλες τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ, οι τροποποιητικές αποφάσεις των ΕΠΕ πρέπει (με ποινή ακυρότητας) να περιβληθούν τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Κατά συνέπεια, η πράξη τροποποίησης Ε.Π.Ε που τελέστηκε χωρίς τον απαιτούμενο συμβολαιογραφικό τύπο είναι άκυρη και δεν επιφέρει έννομα αποτελέσματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, η εταιρεία λειτουργεί μέχρι σήμερα ως ΕΠΕ και όχι ως ΕΕ. Εφόσον έχει συνταχθεί μεταγενέστερο συμβολαιογραφικό έγγραφο βάσει του οποίου η τροποποίηση περιγράφεται με αναδρομική ισχύ ως τελεσθείσα από τις 21/12/2012, το έγγραφο θα καταχωρισθεί στο ΓΕΜΗ, με την ημερομηνία της υποβολής του και θα ισχύει, έναντι των τρίτων, από την ημέρα καταχώρισής του και όχι από την ημέρα που αναφέρεται ότι τελέστηκε η τροποποίηση.

Στη σχετικά ανακοίνωση, που θα εκδοθεί από την Υπηρεσία σας, θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής :

"Την .../.../2015 καταχωρίσθηκε στο ΓΕΜΗ με ΚΑΚ.......η αρίθ /...-..-2015 συμβολαιογραφική πράξη περί μετατροπής της ΕΠΕ με Επωνυμία.................και με αρ. ΓΕΜΗ .................... σε ΕΕ με Επωνυμία ..........., με την οποία (πράξη) γίνεται επανάληψη της μετατροπής που έγινε από παραδρομή με το από ........./.../.....ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο καταχωρίσθηκε επίσης από παραδρομή στο ΓΕΜΗ με ΚΑΚ ......... και εκδόθηκε η αρ. πρωτ..........-201.... Ανακοίνωση της υπηρεσίας μας.

από την συμβολαιογραφική πράξη προκύπτουν τα εξής :

α) ................................., β) ......................., γ) .................., κ.ο.κ. "

Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου

Μιχαήλ Σφακιανάκης

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671