ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 22/05/2015)

Πρόταση - σοκ από τους θεσμούς για τους νέους συντελεστές ΦΠΑ.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Πρόταση - σοκ από τους θεσμούς για τους νέους συντελεστές ΦΠΑ

Του Κωστή Πλάντζου

Το δικό τους σχέδιο για δύο συντελεστές ΦΠΑ αντιπρότειναν σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση οι Θεσμοί και το οποίο προβλέπει:

- Βασικό συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 20% (αντί 23% σήμερα)

- Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 10% (αντί 13% σήμερα)

- Κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5% σήμερα)

- Κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου κλπ.

Για να προκύψει δημοσιονομικό όφελος για το δημόσιο οι θεσμοί προτείνουν να μεταταγούν και πολλά βασικά είδη κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή, αφήνοντας λιγοστές εξαιρέσεις στον χαμηλό (κυρίως φάρμακα και βιβλία).

Η πρόταση εξετάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες στο Brussels group που συνεδρίασε σήμερα, αλλά η ελληνική πλευρά έδειξε να εμμένει στα γνωστά σενάρια, με επικρατέστερο ίσως όλων το τελευταίο που διέρρευσε για διατήρηση του 23% και συντελεστές 7% (αντί 6,5%) και 14% αντί 13%, μεταφεροντας όμως πολλά είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα από το 13% στο 7%.

Η κυβέρνηση θεωρεί τεράστια την αύξηση που θα επέλθει σε πρϊόνταντα ευρείας κατανάλωσης και ειδικά σε είδη όπως τα φάρμακα.

Στον χαμηλό (7%) η ελληνική πλευρά προτείνει να μπουν όλα τα τρόφιμα, ενώ στον μεσαίο (14%) τα υπόλοιπα ευρείας κατανάλωσης. Με τον μεσαίο θα υπάρχει και η δυνατότητα έκπτωσης 3% για τις συναλαγές με τραπεζικές κάρτες, λέει η κυβέρνηση παρά το θέμα που έχει δημιουργηθεί για τη δυσκολία της πρόβλεψης αυτής.

Το δύσκολο πάντως για την κυβέρνηση στην αλλαγή των συντελεστών είναι το ότι ο τουρισμός θα πάει στο 14% (ή έστω στο 11% με τις κάρτες) από το 6,5% που ειναι τώρα.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν οτι το 23%-11% που προτείνουν οι δανειστές "δεν θα το πάρουν".

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που θα έχει αργά σήμερα το βράδυ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θα θέσει το ζήτημα του χρέους, ενώ θα ζητήσει και μακροπρόθεσμη λύση για το χρηματοδοτικό κενό -και όχι μόνο για το προσεχές τρίμηνο.

Από την ελληνική πλευρά «βγαίνει» και πάλι αισιοδοξία, καθώς εκτιμάται ότι οι συνθήκες είναι ώριμες και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τέτοια, ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της γερμανικής SZ περί παράτασης του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί ούτε από την Αθήνα ούτε από τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός έφτασε με C-130 στη Ρίγα Λετονίας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στο περιθώριο της οποίας θα υπάρξουν συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν από τους υπουργούς Ν. Παππα, Ευκλ. Τσακαλώτο, Ν. Χουντή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, τον διπλωματικό του σύμβουλο Β. Καλπαδάκη και τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου Θ. Μιχόπουλο.

Οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν στις 20:00 με δείπνο εργασίας το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 22:00. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671