ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΓΕΜΗ Αρ. Πρωτ. :183/21.04.2015

Αντιμετώπιση αιτήματος καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, Πρακτικών ΔΣ για την ίδρυση Υποκαταστήματος, ως και τι θεωρείται ως Υποκατάστημα.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

Αθήνα, 21 Απριλίου 2015

Αρ. Πρωτ. :183

Προς:

• Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κοινοποίηση :

• Γενική Γραμματεία Εμπορίου - Δ/νση Εταιρειών & ΓΕΜΗ

• Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων

• Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ της ΚΕΕΕ

Θέμα : Αντιμετώπιση αιτήματος καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, Πρακτικών ΔΣ για την ίδρυση Υποκαταστήματος, ως και τι θεωρείται ως Υποκατάστημα.

Σχετικό : Επιστολές σας, με e-mail από 31-03-2015 και από 06-04-2015

Απαντώντας στις ανωτέρω σχετικές επιστολές σας, σχετικά με την «αντιμετώπιση αιτήματος καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, των Πρακτικών ΔΣ για την ίδρυση Υποκαταστήματος, ως και τι θεωρείται ως Υποκατάστημα», σας γνωρίζουμε ότι, η ομόφωνη άποψη του Εποπτικού Συμβουλίου μας, έχει ως εξής :

1. Στο άρθρο 1, παρ 1, εδαφ στ, Ν. 3419/2005 όπως ισχύει ορίζεται ότι: «στ. Οι υπόχρεοι που αναφέρονται στις προηγούμενες περιπτώσεις και έχουν την κύριο εγκατάσταση ή την έδρα τους στην ημεδαπή έχουν αυτοτελή υποχρέωση εγγραφής, ως προς τα υποκαταστήματα που διατηρούν στην ημεδαπή».

2. Επίσης στο αρθρ 4, παρ 1, Ν. 3419/2005 όπως ισχύει ορίζεται ότι : «1. Οι διατάξεις του νόμου αυτού δεν θίγουν την αρμοδιότητα των υπηρεσιών ..... των οικείων οργανισμών

τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) δεύτερου βαθμού, για την έκδοση διοικητικών πράξεων και την άσκηση Εποπτείας και ελέγχου νομιμότητας των καταχωρητέων πράξεων και στοιχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, οι οποίες αφορούν τις ανώνυμες εταιρίες, όπου γι' αυτές απαιτείται,

Οι διοικητικές πράξεις των αρμόδιων υπηρεσιών των οικείων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) δεύτερου βαθμού, , αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. και κάθε περαιτέρω καταχώριση, μεταβολή ή Διαγραφή των υπόχρεων που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

3. Συνεπώς, από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, η Απόφαση του ΔΣ για την ίδρυση του Υποκαταστήματος, καταχωρείται στο ΓΕΜΗ και υπόκειται σε δημοσιότητα (μέσω της καταχώρισης αυτής και άρα το Πρακτικό του ΔΣ των ΑΕ πρέπει να διαβιβάζεται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. δεύτερου βαθμού (περιφερειών), για την άσκηση Εποπτείας και ελέγχου νομιμότητας των καταχωρητέων πράξεων και στοιχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, οι οποίες αφορούν τις ανώνυμες εταιρίες.

4. Ως υποκατάστημα θεωρείται κάθε εγκατάσταση που είναι εκτός της κύριας εγκατάστασης ή της έδρας των επιχειρήσεων/ εταιρειών (π.χ. κατάστημα, αποθήκη, εργαστήριο ή εργοστάσιο κλπ) το οποίο δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., η οποία και εκδίδει «Βεβαίωση Μεταβολής ως Υποκατάστημα».

Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου

Μιχαήλ Σφακιανάκης

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671