ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 15/05/2015)

Βαρουφάκης: «Στόχος μας δεν είναι να μειώσουμε λίγο τις συντάξεις, να αυξήσουμε τον ΦΠΑ και σε ένα μήνα να συζητάμε πάλι τα ίδια».

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Σκέψεις για μετάθεση πληρωμής της ΕΚΤ

" Στόχος μας δεν είναι να μειώσουμε λίγο τις συντάξεις, να αυξήσουμε τον ΦΠΑ και σε ένα μήνα να συζητάμε πάλι τα ίδια", τόνισε ο ΥΠΟΙΚ στο συνέδριο του Economist.

Νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές βάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, αποκαλύποντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετά τη μετάθεση της αποπληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 6,7 δις ευρώ, τα οποία λήγουν και πρέπει να αποπληρωθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ φτάνει τα 27 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή τους που ξεκινά τον Ιούλιο, θα πρέπει να μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ για τα ομόλογα της ΕΚΤ

Με ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ κατηγορεί ορισμένα ΜΜΕ τα οποία όπως λέει έγραψαν πως «αναφέρθηκε στην περίπτωση να μην πληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ τον ερχόμενο Ιούλιο και Αύγουστο».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «Στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ (συνολικά 27 δισ. ευρώ) με τη διαμεσολάβηση του ESM και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM.

Κάποιοι διαστρέβλωσαν αυτή την αναφορά, ως πρόταση μη αποπληρωμής των SΜP ομολόγων. Τέτοιου είδους κάκιστη δημοσιογραφία πρέπει επιτέλους να απομονοθεί»

"Αγκάθι" και οι επιστροφές από τα ομόλογα

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στη Βουλή, αποκάλυψε άλλο ένα ακόμη αγκάθι στη διαπραγμάτευση: την επιστροφή του 1,6 δις ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση της Αν. Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) για τις συνέπειες από την εξαίρεση της χώρας από την ποσοτική χαλάρωση ο κ. Βρουφάκης έβαλε κατά της ΕΚΤ και αποκάλυψε πως ενώ η επιστροφή των 1,6 δις ευρώ από τα ομόλογα θα ήταν το πιο απλό κομμάτι της διαπραγμάτευσης έχει αποδειχθεί το δυσκολότερο.

Κι αυτό διότι όπως εξήγησε τα χρήματα αυτά έχουν επιστραφεί στις χώρες και έχουν ενταχθεί στους κρατικούς προύπολογισμούς και κάποιες εξ αυτών – μια συγκεκριμένη όπως είπε χωρίς να την κατονομάσει – θεωρούν πως αν δοθούν στην Ελλάδα θα πρέπει να θεωρηθούν δάνειο.

Όχι σε συμφωνία "come back"

Στο συνέδριο του Economist o έλληνας ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε ότι "αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί, θα βουλιάξει".

Στόχος μας δεν είναι μια συμφωνία "come back", δηλαδή να μειώσουμε λίγο τις συντάξεις, να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στα νησιά και σε ένα μήνα να συζητάμε πάλι τα ίδια", τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Σημείωσε πως το βασικό ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις είναι "να μην πέσουμε στην παγίδα της αυστηρότητας" και πρόσθεσε πως "αυτό που προέχει τώρα δεν είναι η επόμενη δόση".

"Απέτυχε η εσωτερική υποτίμηση"

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η εσωτερική υποτίμηση αποδείχτηκε ότι έχει αποτύχει και μάλιστα πρόκειται για συστηματική αποτυχία, ενώ πρόσθεσε πως "δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο να υπάρχει τέτοια καθίζηση εργασιακού κόστους και να μην έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές επί πέντε χρόνια", κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας από τις τράπεζες και της μη επιστροφής ΦΠΑ από το κράτος.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμη ότι κατά το παρελθόν "οι ελληνικές κυβερνήσεις υπόσχονταν πράγματα που ήξεραν ότι δε μπορούν να κάνουν και οι εταίροι προσποιούνταν ότι τα πιστεύουν".

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνει καμία αλλαγή στον ΦΠΑ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Δεν θα υπογράψω συμφωνία που «δεν βγαίνει»

Εξηγώντας, δε, σε ποια συμφωνία δεν βάζει την υπογραφή του είπε ότι «θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι συνεπές. Αν το κάνω θα είμαι άλλος ένας υπουργός που θα υπογράψει ένα πρόγραμμα που μαθηματικά δεν βγαίνει. Δυστυχώς από την άλλη πλευρά υπάρχει κατανόηση γι' αυτό αλλά υπάρχουν και πολιτικοί περιορισμοί. Όταν σου λένε σε κλειστούς διαδρόμους πως θα το περάσω αυτό στα κοινοβούλιά μου, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα».

Ευθείς βολές κατά της ΕΚΤ

Με βολές προς τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Τρισέ, στην κυβέρνηση Παπαδήμου- Παπανδρέου – Βενιζέλου, στον Ανtώνη Σαμαρά και κριτική στον Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε ότι με φωτογραφική διάταξη η Ελλάδα εξαιρέθηκε από την ποσοτική χαλάρωση και αν αυτό δεν συνέβαινε θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε γρηγορότερα στις αγορές.

Επανέλαβε πως η λύση για τη συμμετοχή της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ήταν «τα 27 δις. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ είναι να φύγουν εν μια νυκτί και να πάνε σε ένα swap μεταξύ της Ελλάδας και του ESM».

Αλλά αυτό είπε «γεμίζει με φόβο την ψυχή του Ντράγκι» διότι θα τον έφερνε σε κόντρα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας Βάιντμαν ο οποίος αντιτίθεται ούτως ή άλλως στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Απαντώντας στην κριτική της κ. Ασημακοπούλου που εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί καθυστερεί τη συμφωνία είπε: “ εσεις γιατί δεν την κλείσατε την 5η αξιολόγηση; Θα σας πω ότι καλά κάνατε γιατί δεν το αντέχατε καθώς γνωρίζετε ότι θα μπαίναμε σε νέα φάση ύφεσης και σκοταδισμού.Κι αυτό παραδώσατε την εξουσία».

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ο Βαρουφάκης για Στουρνάρα

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο είναι οι αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ακούγοντας τον ερωτώντα βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκο Νικολόπουλο να καταφέρεται αποκλειστικά κατά του διοικητή της ΤτΕ, ο υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να δηλώσει: «Το υπουργείο Οικονομικών σέβεται την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά η ανεξαρτησία αυτή λειτουργεί και από τις δύο πλευρές».

Ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στα πεπραγμένα του κ. Στουρνάρα, συμβούλεψε ωστόσο και την Τράπεζα της Ελλάδας «να μην παρεμβαίνει με σχόλια για το κυβερνητικό έργο».

Πηγή: http://www.thetoc.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671