ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 15/05/2015)

Τραπεζίτες στο συνέδριο Economist: «Στο τέλος της χρονιάς η κορύφωση των κόκκινων δανείων».

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Τραπεζίτες στο συνέδριο Economist: «Στο τέλος της χρονιάς η κορύφωση των κόκκινων δανείων»

Της Ελένης Στεργίου

Στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο θέμα της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία λόγω της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκαν, κυρίως, κορυφαία τραπεζικά στελέχη στο συνέδριο του Εconomist, υπογραμμίζοντας μάλιστα την εκροή καταθέσεων και το ρόλο της ΕΚΤ. Σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS τονίστηκε ότι δεν είναι αρνητικό ενδεχόμενο. «Το βλέπω ως μία συμβολική κίνηση, αλλά όχι κάτι το ουσιαστικό. Μακάρι να κάνω λάθος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα από μόνη της, εκτίμησε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης επικεφαλής αναλυτής της Bank of America Merill Lynch. Τόνισε ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης και αυτό θα γίνει όταν καταρρεύσουν οι συνομιλίες.

Ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος CEO της Τρ. Πειραιώς ανέφερε ότι έχουν μειωθεί κατά περίπου 27 δισ. ευρώ οι καταθέσεις από το Δεκέμβριο, εκτιμώντας ότι ζούμε ένα ντε ζαβου. Ωστόσο, ανέφερε ότι έχουμε ελπίδες, που πηγάζουν από το γεγονός ότι πολλοί από τους καταθέτες -κυρίως σε επίπεδο λιανικής-έχουν μείνει και θα αποκατασταθεί η εικόνα όταν το κλίμα βελτιωθεί.

Ανέφερε ότι τα τελευταία 5 χρόνια δεν ήταν καθόλου βαρετά και φυσικά για τον τραπεζικό τομέα, όπως είπε. “Σκέφτομαι τι συνέβη τα τελευταία χρόνια, υπήρξε άγχος, αλλά και επιτεύγματα από τις τράπεζες”, τόνισε, ενώ χαρακτήρισε “σοκ” το PSI, με τις ελληνικές να συνεισφέρουν 42,5 δισ ευρώ, όπου τα 26 δισ. ευρώ περίπου ανακυκλώθηκαν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους. ‘Ηταν διάσωση από το κράτος.

Στα τέλη του έτους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν στο ζενίθ τους, εκτίμησε ο κ. Θωμόπουλος, ενώ ανέφερε ότι η αντιμετώπισή τους είναι κορυφαία προταιρετότητά μας. Επίσης, ανέφερε ότι “η μόχλευση στον ιδιωτικό τομέα είναι 120% ΑΕΠ, από 105% πριν την κρίση. “Πρέπει να ανασχεδιάσουμε τα δάνεια αναλογικά με την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, χωρίς το φόβο της απώλειας του σπιτιού τους, χωρίς κυνήγι από τις τράπεζες. Υπάρχουν λύσεις, είπε χαρακτηριστικά. Στόχος μας, όπως είπε ο κ. Θωμόπουλος, είναι να δώσουμε φρέσκο χρήμα στις επιχειρήσεις και οι τράπεζες να μειώσουν τη μόχλευση και να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι τα αναπτυξιακά κονδύλια θα δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα επενδύσεων και η αποδυνάμωση του ευρώ θα συμβάλει στην ενίσχυση των εξαγωγών, αλλά και τον τουρισμό.

Η χώρα έκανε τεράστια προσπάθεια και με τη στήριξη του τραπεζικού τομέα μπορεί η Ελλάδα να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, ανέφερε ο κ. Θωμόπουλος. Υπογράμμισε τέλος οτι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας μαζί με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση.

Είναι δύσκολο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες την απώλεια κεφαλαίων, αλλά για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζεται επένδυση από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Π. Μυλωνάς. Υπογράμμισε δε ότι η ρευστότητα είναι σε συνάρτηση με την αβεβαιότητα, αλλά όπως είπε με την εκροή κεφαλαίων η κατάσταση δεν είναι καλή.

“Ο νέος νόμος για τις πτωχεύσεις είναι σωστός, καθώς υπάρχει δυνατότητα να γίνεται αναδιάρθρωση με τον κάθε πιστωτή διαφορετικά”, εκτίμησε επίσης ο κ. Μυλωνάς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν και πρότεινε να τυποποιηθούν οι κανόνες αναδιάρθρωσης.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι μεσαίες και μικρές τράπεζες σε μια οικονομία, η ύπαρξη των οποίων, όπως είπε, είναι απαραίτητη καθώς μπορούν να τονώσουν τον ανταγωνισμό και να ενισχύσουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τομείς όπως ο εξαγωγικός, ο πρωτογενής, ο τουρισμός και τα μεσαία και μεγάλα έργα.

Κλείνοντας είπε ότι η Attica Bank θα διαδραματίσει διακριτό ρόλο στη στήριξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671