ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 24/04/2015)

Αύξηση τιμών σε τρόφιμα - μη αλκοολούχα ποτά ύστερα από περίπου δύο χρόνια.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Αύξηση τιμών σε τρόφιμα - μη αλκοολούχα ποτά ύστερα από περίπου δύο χρόνια

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Οριακή άνοδο τιμών κατά 0,85% κατέγραψε τον Φεβρουάριο η κατηγορία των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ύστερα από μια περίοδο αρνητικού πληθωρισμού, η οποία ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2013. Η τάση αυτή, εάν συνεχιστεί, θα έχει ενδεχομένως σημαντική επίπτωση στα νοικοκυριά, με δεδομένο ότι έχουν περιστείλει άλλες δαπάνες υπέρ αυτών για τα είδη διατροφής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το ειδικό βάρος του κλάδου στον συνολικό γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή 17,1% το 2007 αυξήθηκε το 2014 σε 20% και το 2015 βρίσκεται στο 21,1%.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της περιοδικής έκδοσης «Ελληνική Οικονομία» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο αρνητικός πληθωρισμός στον κλάδο της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών έφτασε στη μεγαλύτερή του τιμή (-3,1%) τον Μάιο του 2014. Από το σημείο αυτό, ωστόσο, και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 παρατηρείται μια σταδιακή μείωση του επιπέδου του αντιπληθωρισμού (αρνητικός πληθωρισμός) και τον Φεβρουάριο οι τιμές εμφανίζουν οριακή αύξηση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη μοναδική από τις βασικές ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών που έχει περάσει σε πληθωρισμό, ενώ μάλιστα ήταν από τις σχετικά τελευταίες στις οποίες εμφανίστηκε αρνητικός πληθωρισμός.

Αν και η αύξηση των τιμών θα σημαίνει επιβάρυνση των νοικοκυριών, και μάλιστα των οικονομικά ασθενέστερων, η ύπαρξη αρνητικού πληθωρισμού έχει αρνητικές συνέπειες, με σημαντικότερη εξ αυτών την αύξηση του λόγου του δημοσίου χρέους. Μία ακόμη σημαντική αρνητική συνέπεια, σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου κ. Γ. Παναγόπουλο, είναι η αναβολή μελλοντικών καταναλωτικών και επενδυτικών αποφάσεων, καθώς ο καταναλωτής αναμένει περαιτέρω μείωση των τιμών, γεγονός που εντείνει την ύφεση.

Στον κλάδο των ξενοδοχείων - καφέ - εστιατορίων ο αρνητικός πληθωρισμός ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 και έφτασε στη μεγαλύτερη τιμή του τον Ιανουάριο του 2014 (-3,1% περίπου). Από τότε έως και τον Ιανουάριο του 2015 παρατηρείται σταδιακή μείωση του αρνητικού πληθωρισμού, χωρίς ωστόσο να επιστρέφουν οι τιμές σε αυξητικές τάσεις.

Σημαντικές διακυμάνσεις στην περίοδο της κρίσης παρουσιάζουν οι τιμές του κλάδου των μεταφορών, ο οποίος συμμετέχει στη διαμόρφωση του «καλαθιού» κατά 13,4%. Τον Ιούλιο του 2010, στον κλάδο επικρατούσαν υψηλές πληθωριστικές πιέσεις (17,6%), για να φτάσει σε 0,16% τον Φεβρουάριο του 2013 και να συνεχίσει έως τον Απρίλιο του 2014 με αρνητικό πληθωρισμό. Αν και κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου - Ιουλίου 2014 διαπιστώνεται ελαφρώς πληθωριστική πορεία, ο κλάδος έχει επιστρέψει πάλι σε αντιπληθωριστικά επίπεδα.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών της ομάδας «στέγαση» διαδραμάτισαν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εμφανίζεται πληθωρισμός της τάξης του 6%. Από τον Οκτώβριο του 2013 παρατηρείται αντιπληθωριστική πορεία, ενώ λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου και της συνακόλουθης μείωσης της εγχώριας τιμής, παρατηρείται έντονα αντιπληθωριστική πορεία η οποία έφτασε στην υψηλότερη τιμή τον Ιανουάριο του 2015 (-8,5%).

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671